[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7.5.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Njujork tajms" tvrdi da je Sadamov sin pred početak rata opustošio iračku centralnu banku

Kusaj pokupio milijardu dolara

NJUJORK (Tanjug) - Sin svrgnutog iračkog predsednika Sadama Huseina Kusaj i jedan Sadamov savetnik izneli su 18. marta, neposredno pre početka američkog napada na Irak, iz iračke centralne banke milijardu dolara gotovog novca, objavio je "Njujork tajms" na svom veb-sajtu.

U članku se navodi da je novac iznet iz banke po naređenju samog Sadama i da su njegov sin Kusaj i jedan od bliskih saradnika Abid al Hamid Mahmud pokazali zvaničnicima banke pismo sa ovlašćenjem za ovaj transfer. "Kada dobijete naređenje od Sadama Huseina onda se ono izvršava bez pogovora", izjavio je jedan neimenovani zvaničnik koji je zauzimao visok položaj u banci.

NATO još čeka

NATO još nema stav o tome da li će imati ulogu u posleratnom Iraku i o tome će se odlučivati tek kada situacija postane jasnija, izjavio je generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson. "NATO ne učestvuje u operacijama u Iraku", rekao je on posle konferencije o odnosima Alijanse i Ukrajine u Vašingtonu.

O kolikoj sumi novca je reč svedoči i podatak da je 900 miliona dolara i 100 miliona evra prebačeno iz banke u tri kamiona, kao i činjenica da izneta svota predstavlja jednu četvrtinu rezervi banke u čvrstoj valuti, prenosi Rojters. Za sada nije poznato gde je novac odnet, ali neki američki zvaničnici sumnjaju da je prebačen u Siriju.

Pukovnik Ted Sil, pripadnik američkih specijalnih jedinica, izjavio je da je znao za ovu operaciju. On je rekao da su u to vreme postojali obaveštajni podaci da je jedan konvoj kamiona prelazio iračko-sirijsku granicu. S druge strane, zvaničnik američkog ministarstva finansija Džordž Malineks izjavio je da postoji mogućnost da je veći deo novca već pronađen. Po njegovom mišljenju, postoje velike šanse da 650 miliona dolara, koje je jedan američki narednik pronašao u jednoj od Sadamovih palata, potiče iz centralne banke.


vesti po rubrikama

^svet

16:20h

"Njujork tajms" tvrdi da je Sadamov sin pred početak rata opustošio iračku centralnu banku

16:29h

U Austriji protesti protiv reforme penzijskog sistema

16:38h

Odlazak veterana borbe protiv aparthejda u Južnoj Africi

16:45h

Neuspela akcija spasavanja zatočenika kolumbijske gerile

16:53h

Uskoro oslobađanje nekih zatvorenika iz Gvantanama

17:00h

Tajna Makartijeva saslušanja otpečaćena posle pola veka

17:11h

Odborniku CSU u Dahauu oduzeto biračko pravoFastCounter by LinkExchange