[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive] 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7.5.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stanišić i Simatović optuženi pred Haškim tribunalom

Terete ih za 700 ubistava

Optužnica ih tereti i za zločin protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja, nehumana dela, deportacije i progone

BEOGRAD - Redovnom linijom JAT-a juče je iz Haga u Beograd stigla zajednička optužnica protiv bivšeg načelnika Službe DB Srbije Jovice Stanišića i nekadašnjeg komandanta JSO Franka Simatovića Frenkija. Optužnica, koju je 1. maja ove godine potpisala glavni tužilac Karla del Ponte, a koja je našoj ambasadi u Hagu poslata u ponedeljak, tereti Stanišića i Simatovića na osnovu lične odgovornosti za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo nasilno uklanjanje nesrba sa velikih delova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine i njihovo uključivanje u novu državu pod srpskom dominacijom, tokom ratova od 1991. do 1995. Stanišiću i Simatoviću na teret se, u pet tačaka optužnice, stavljaju zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, nehumana dela, deportacije i oko 700 ubistava.

Saučesnici

Kao učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu u ovoj optužnici pominju se i Slobodan Milošević, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Ratko Mladić, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić, Mihalj Kertes, Milan Martić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Vojislav Šešelj i Željko Ražnatović. U tački koja se odnosi na zločin u Bosanskom Šamcu pominju se i Dragan Đorđević Crni, Srećko Radovanović Debeli i Slobodan Miljković Lugar.

Optužnica tereti Stanišića i Simatovića da su od maja 1991. godine obučavali paravojne jedinice. Pod Stanišićevom komandom, navodi se u optužnici, bili su osim JSO i JATD i Arkanovi "Tigrovi" i Martićevi policajci, kojima se stavlja na teret najveći broj zločina. Frenki se optužuje da je obučavao pripadnike srpskih paravojnih jedinica u centru za obuku u Golupcu, kod Knina, a sve to finansirala je, kako se navodi u optužnici, DB Srbije.

U brižljivo pripremljenoj optužnici, na kojoj je rađeno više godina, Simatović i Stanišić terete se za zločine počinjene u Bijeljini, Bosanskom Šamcu, Doboju, Mrkonjić Gradu, Sanskom Mostu i Zvorniku, u periodu od 1. aprila 1991. do 31. decembra 1995. godine. Od zločina koji im se stavljaju na teret, navešćemo one za koje se optužuju Martićevi policajci: ubistvo 120 Hrvata u Bubici, Cerovljanu i Boćinu, od 7. do 21. oktobra 1991. Na teret im se stavlja i zločin u Vukovarskoj bolnici, odnosno izvođenje civila iz nje i ubistvo u Ovčari. Optužnica ih tereti za događaj od 20. novembra 1991, kada je na putu od Ovčara do Grabovca ubijeno 10-20 civila.

Izručenje ove dvojice Hagu, koji se trenutno nalaze u pritvoru u Beogradu, pošto su uhapšeni u okviru policijske akcije Sablja, 12. marta, nakon atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, očekuje se za nedelju do dve.

LjJiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Boris Tadić posetio jedinice Ratne mornarice u Kumboru

17:20h

Tadić danas pred Savetom NATO-a u Briselu

17:30h

Stanišić i Simatović optuženi pred Haškim tribunalom

17:35h

"Glas" pita: Šta je sa obećanjima koje je DOS dao glasačima pre skoro tri godine?

17:40h

Da li predstavnici vlasti sad više misle na svoju bezbednost?

17:45h

Predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini SCG odlučili: Uz ministre i radna tela

17:55h

Mićunović o Stanišiću i Simatoviću

18:00h

Gordana Čomić: Ustav u predviđenom roku

23:30h

Tadić: Postoji stroga kontrola izvoza naoružanja

23:45h

Odluka sa jučerašnje sednice Vrhovnog saveta odbrane

23:55h

Bez mera SB protiv naše zemlje

00:10h

Štajner će pozitivo odgovoriti na inicijativu DOS-a

00:17h

Prva sednica Ustavne komisije

00:25h

Savet ministara pozdravio je juče dogovor vlada Srbije i Crne Gore


FastCounter by LinkExchange