[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7.5.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


NP pozorište/Nepsinhaz Subotica otvorilo scenu "Jadran"

Na startu "Buba u uhu"

Vrpcu presekao Jožef Kasa a Branislav Lečić kasnio pola sata zbog medija

SUBOTICA - Narodno pozorište/Nepsinhaz Subotica najzad je dobilo još jednu scenu koja će im prekratiti muke dok zgrada starog pozorišta ne bude rekonstruisana. Reč je o nekadašnjem bioskopu "Jadran", kako se i zove nova scena, čija je rekonstrukcija počela oktobra prošle godine a završila ovih dana.

Čast da je otvori pripala je ansamblu Drame na mađarskom koji je izveo Fejdoovu "Bubu u uhu" u režiji Ljubomira Draškića. Apsolutne zvezde večeri bili su subotički glumci, među kojima su briljirali neodoljivi - vrcavi Arpad Černik u ulozi Karlosa Homenidesa i mladi Ervin Palfi kao Kamil Šandebis. Odmah iza njih dobro su tercirali: Bela Kalo, Čaba Rablovski i Monika Pesič, te, s malim povremenim ogrebotinama na ploči: Atila Meš, Peter Ferenc, Nandor Silađi...

Pozorišnom otvaranju prethodilo je i političko, oličeno u govorima predstavnika lokalne samouprave, Upravnog odbora, te Vlade Srbije iz koje su došli potpredsednik Jožef Kasa (presekao vrpcu) i Branislav Lečić (kasnio dobrih pola sata, što je, uz izvinjenje, pravdao dugim sastankom s medijima). Ceremonija je upravo toliko i kasnila na zgražavanje šokirane, uvek tačne i dobro vaspitane subotičke publike.

O sceni

Scena "Jadran" ima 270 sedišta, dubina joj je 16 metara, otvor portala je 12 metara, ima deset cugova - čak dva tačkasta, što je uspeh u odnosu na staru salu. Sve to otvara mogućnost gostovanja velikih predstava, čime bi, prema rečima Ristovske, mnogi troškovi mogli da budu pokriveni od prodaje ulaznica.

Čestitke su preksinoć primali i direktor Drame na mađarskom Friđeš Kovač i upravnica teatra Ljubica Ristovski koja za "Glas" kaže:
- Iako su temeljni radovi precizno urađeni, ima tu još štošta da se sredi. Nedostaje nam pre svega oprema. Ova nova ovde bolja je, doduše, od one koju imamo na Kamernoj sceni. Od novca dobijenog od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu kupili smo 40 reflektora (na staroj sceni ih je tek 20), ali je problem što nemamo opremu kojom bismo uvezali svih 40. Nedostaje nam i tonska oprema, kao i oprema za simultani prevod.

Ubuduće ćemo velike predstave igrati u "Jadranu", a kamerne u pozorištu, na Kamernoj sceni. Dok se ne rekonstruiše zgrada pozorišta, obe drame imaće po dve premijere na Kamernoj sceni i po dve na onoj u "Jadranu". Uskoro ćemo imati još jednu premijeru. Drama na srpskom sprema "Kola ludosti dvoja mudrosti" Ostrovskog u režiji Predraga Štrpca, kaže Ljubica Ristovski.

S. M.


vesti po rubrikama

^kultura

15:30h

NP pozorište/Nepsinhaz Subotica otvorilo scenu "Jadran"

15:39h

Rajku Petrovu Nogu uručena nagrada "Meša Selimović"

15:47h

Drugi dan "Ring ring" festivala: Tradicija i savremenost

15:55h

Na Tribini "Sredom kod Sterije": Ptica i strah

16:03h

Uspeh Sanje Bizjak u Parizu

16:10h

Jurij Bašmet i "Moskovski solisti" večeras u Kolarčevoj zadužbini

16:19h

Danas počinje Međunarodni festival nove muzike u Novom Sadu

16:28h

Britanski Čenel for sproveo glasanje za najboljeg glumca

16:35h

Izložba finskih grafičara

16:44h

Gitarista Baldi Olier u Centru "Sava"

00:25h

Pokrenuta istraga povodom uništavanja knjiga     


FastCounter by LinkExchange