[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7.5.2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Crnogorskog biznismena Ratka Đokića (54) likvidirala su trojica mladih Šveđana u Stokholmu

Pejdžerom povezan sa policijom

Bio je šampion Jugoslavije u automobilizmu, estradni menadžer, šef obezbeđenja Franje Tuđmana

PODGORICA (Srna-Beta) - Švedska policija saopštila je da su u ubistvu biznismena Ratka Đokića (54) iz Podgorice učestvovala trojica muškaraca za kojima se intezivno traga, koji su na njega ispalili 28 metaka, pišu podgoričke "Vijesti". Policija je saopštila i da je verovatno reč o o "obračunu kriminalnih grupa". Đokić je ubijen u nedelju na parkingu restorana u južnom delu Stokholma dok je ulazio u automobil.

Nije nosio pancir

- Išao je bez "prsluka" i nije koristio svoje blindirano vozilo - ispričao je za "Vijesti" Dragan Đokić, brat ubijenog Ratka. Prema njegovim rečima, Ratko je iz zemlje otišao pre dve godine zbog toga što se nije osećao sigurnim, jer je njegovu kuću često pretresala policija "tražeći drogu, mada nikada ništa nisu našli". "Garantujem za svog brata da nikad nije bio osuđivan i nije bio u zatvoru", kazao je Dragan i naveo da je Ratko nameravao da otvori i bokserski klub u Stokholmu.

Prema informacijama koje je policija dostavila Ambasadi SCG u Štokholmu, napadači su "mercedesom" pratili Đokića, koji se oko 11 časova šetao ulicom u blizini tržnog centra u Skajerholmanu, u južnom delu Stokholma. Izvor iz Ambasade SCG preneo je "Vijestima" da su dvojica 20-godišnjaka, naočigled brojnih prolaznika, izašla iz automobila na nekoliko metara od Đokića i hladnokrvno u njega ispalila više hitaca. Ranjeni Đokić je uspeo da pređe tridesetak metara, ali su napadači pritrčali i ispalili u njega još nekoliko hitaca.

Ubistvo Đokića bila je udarna vest u gotovo svim švedskim medijima koji su objavili i da su dva metka pogodila obližnju gimnaziju u kojoj se odvijala nastava. Prema pisanju švedskih medija, dvojica nemaskiranih napadača su posle ubistva mirno seli u "mercedes", u kojem ih je čekao treći saučesnik, i pobegli. Policija je nakon desetak minuta blokirala čitav kraj i pokrenula opsežnu poteru za atentatorima angažujući i helikoptere, ali nije bilo nikakvih informacija o eventulanim hapšenjima.

Menjao prezime

Ratko Đokić se prvobitno prezivao Đokaj, a ne zna se tačno kada je promenio prezime. Imao je jake veze u hrvatskom podzemlju. Većina njegovih prijatelja iz sveta crnogorskog podzemlja nisu više među živima, Slavko Jovanović, Igor Ćosović, Zoran Jole Jovanović, Vlastimir Zečević zvani Mićko Talijan…

Dragan Đokić, brat ubijenog Ratka, rekao je za "Vijesti" da se po opisu očevidaca pretpostavlja da su ubice dvojica-trojica mladih Šveđana. Izvor "Vijesti" tvrdi da je Đokić odnedavno sa sobom nosio specijalni pejdžer pomoću koga je bio u vezi s policijom, uz mogućnost da pritiskom na taster javi da mu je život u opasnosti. "Očigledno je reč o naručenom ubistvu, a ko je to naručio ne bih mogao da kažem, jer ovde u Švedskoj nije imao neprijatelje. Možda je neko došao iz Jugoslavije. Ratko je dobijao pretnje, ali je u poslednje vreme bio relaksiran" - rekao je Dragan Đokić.

Blagota Baja Sekulić (37) optužio je Ratka Đokića, inače svog brata od ujaka, da je s Ratkom Kneževićem autor tekstova o duvanskoj mafiji, koji su izlazili u zagrebačkom nedeljniku "Nacional", u proleće 2001. Ovaj list je pisao da je crnogorski politički vrh na čelu sa Milom Đukanovićem navodno bio direktno umešan u šverc cigareta, zajedno sa srpskim biznismenom Stankom Subotićem Canetom i nedavno ubijenim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem.

Beogradska ekipa

Blagota Baja Sekulić izjavio je crnogorskim medijima, dan pre ubistva, da je savetovao rođaka Đokića da izađe iz svega toga, ali da mu je on odgovorio da ne može. "Rekao mi je da iza svega stoji jedna jaka beogradska ekipa od koje se ni ja ne mogu spasiti," izjavio je tada Sekulić.

"I jedan i drugi su više puta tražili preko mene novac od Subotića, preteći svojim vezama u štampi, kao i vezama u albanskom i domaćem podzemlju. Ratko Knežević tražio je 1,6 miliona maraka da bi prestao da blati Subotića. Taj moj rođak čak je pokušao u Beogradu da organizuje otmicu jedanaestogodišnje Subotićeve ćerke ili nekog od njegove rodbine - tvrdio je Sekulić, koga su nepoznate ubice izrešetale 30. maja 2001, u centru Budve.

Ratko Đokić je bivši šampion Jugoslavije u automobilizmu. Bio je i menadžer na muzičkoj estradi, a početkom 90-tih godina kratko vreme je bio šef obezbeđenja hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, sve dok nije teško ranjen u pucnjavi u centru Zagreba. Đokić se, prema nekim informacijama, pre dve godine sklonio u Švedsku iz razloga lične sigurnosti.

Estrada i brzi automobili

Ratko Đokić važio je za ekstravagantnog i žestokog momka, pišu podgoričke "Vijesti". Voleo je brze i skupe automobile, iz hobija se bavio estradom, bio je menadžer i momak Eleonore Barudžije, a držao je nekoliko kafana i hotel u Tuzima. Srpska policija raspisala je za njim poternicu 2001. godine. Đokić je u maju te godine saopštio da je zbog pretnji ubistvom napustio zemlju. Tada je naveo da mu prete "ljudi bliski Vladi Srbije".

S. P.


vesti po rubrikama

^hronika

18:20h

Crnogorskog biznismena Ratka Đokića (54) likvidirala su trojica mladih Šveđana u Stokholmu

18:28h

Nastavljeno suđenje Jezdimiru Vasiljeviću

18:36h

Beograd: Ugušila se povraćanjem

18:44h

Tužilaštvo iz Barija traži Andriju Draškovića

18:51h

Valjevo: Utajili 41,5 miliona

18:58h

Bojan Miletić poriče vezu sa Makom

19:05h

Šabačka policija uhapsila grupe osumnjičene za ubistva i prevare

19:12h

Smederevo: Lažnom biznismenu četiri i po godine

19:20h

Valjevo: Saobraćajna nesreća u Divcima     


FastCounter by LinkExchange