[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pauel najavio da će Francuska snositi posledice zbog protivljenja napadu na Irak

Pariz mora da plati ceh

Moguće kazne smanjivanje francuskog uticaja u NATO i onemogućavanje Pariza da učestvuje u obnovi Iraka

VAŠINGTON (Tanjug) - Američki državni sekretar Kolin Pauel izjavio je da će Francuska snositi posledice zbog toga što se usprotivila Vašingtonu da povede rat protiv Iraka, ali nije precizirao kakve bi te posledice mogle biti.

De Vilpen: U skladu s našim ubeđenjima

Francuski ministar inostranih poslova Dominik de Vilpen izjavio je danas u Ankari, gde boravi u zvaničnoj poseti, da će Francuska nastaviti da brani međunarodni legalitet u iračkoj krizi, reagujući na izjavu Kolina Pauela. "Francuska je, zajedno sa većim delom međunarodne zajednice, sve vreme iračke krize delovala u skladu sa svojim ubeđenjima i principima, kako bi odbranila međunarodni legalitet. Ona će i dalje nastaviti da tako čini u svim okolnostima", istakao je šef De Vilpen.

Pauel je u intervjuu za američki televizijski kanal Pi-Bi-Es objasnio da su SAD morale da revidiraju svoje odnose sa Francuskom nakon njene najave da će staviti veto na svaku rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se odobrava rat protiv Iraka. Državni sekretar smatra da su zbog pretnje Pariza da će uložiti veto mnoge zemlje odbile da podrže polovinom marta predlog američke rezolucije kojom se daje zeleno svetlo oružanoj intervenciji u Iraku. "Nismo mogli da sakupimo dovoljno glasova (za rezoluciju) i mislim da je razlog tome najava Francuske da će sigurno uložiti veto, a verovatno i Rusija", rekao je Pauel podsećajući, da je na kraju Vašington povukao predlog rezolucije.

Uprkos protivljenju Francuske, Rusije, Nemačke i drugih zemalja, SAD su bez odobrenja Saveta bezbednosti UN izvršile invaziju na Irak i zbacile predsednika Sadama Huseina koga je Vašington optužio da poseduje oružje za masovno uništenje.

"Sada je sve gotovo i mi moramo da razmotrimo naše odnose. Moramo da sagledamo sve aspekte našeg odnosa sa Francuskom u svetlu tih događaja", naglasio je Pauel.

Državni sekretar poslednjih dana zalagao za smirivanje tenzija u odnosima s Parizom ali bi, ocenjuje AFP, ova njegova najnovija izjava mogla da znači da će se i on pridružiti onima u Vašingtonu koji smatraju da francusko ponašanje ne sme proći nekažnjeno.

Pozivajući se na anonimne američke izvore, francuska agencija navodi da su glavni zagovornici sankcija protiv Pariza ministar odbrane Donald Ramsfeld i potpredsednik SAD Dik Čejni. Među merama protiv Francuske Vašington razmatra, kako navodi AFP, smanjivanje uticaja Pariza u NATO, mogućnost da više ne poziva Francusku da učestvuje na forumima i sastancima koje organizuju SAD sa drugim evropskim zemljama, kao i da spreči Pariz da učestvuje u obnovi Iraka.


vesti po rubrikama

^svet

17:03h

Pauel najavio da će Francuska snositi posledice zbog protivljenja napadu na Irak

17:11h

Posle otkrića ogromne sume američkih dolara u Bagdadu

17:20h

Novi protesti šiita u Karbali

17:29h

Ponovo otvorena zelena linija na Kipru

 FastCounter by LinkExchange