[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tradicionalna aukcija uskršnjih jaja u Narodnom muzeju

Dame odrešile kesu

Skupljeno milion dinara za Institut za neurologiju . Kupci se nadmetali za 36 umetničkih dela , a najskuplje plaćen rad Milorada Đokovića Tikala, za koji je žena koja je želela da ostane anonimna izdvojila 105.000 dinara.

Na Veliki utorak, poslednje nedelje pred najradosniji hrišćanski praznik - Uskrs, u atrijumu Narodnog muzeja održana je humanitarna aukcija umetnički oslikanih uskršnjih jaja. Po osmi put, organizator galerija Pero, i pokrovitelj akcije Karić fondacija, okupili su one koji imaju višak ideja i one koji su spremni da ih plate, na istom mestu i sa jednim ciljem. Darivanje je u duhu hrišćanske vere, pa je jaje, simbol večnog života i neuništive vere, tako dobilo i vrlo konkretno- materijalno značenje . Prikupljeni novac (1.087.000 dinara) poklonjen je Institutu za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

- Pozivu se odazvalo 160 umetnika , ali posle selekcije, na aukciji se pojavilo 36 radova. Nadam se da će se sva dela prodati - rekao je pre aukcije Vlada Paradinović, vlasnik galerije "Pero".

Mnogo siromašnih

- Drago mi je da je aukcija uspela, ne samo zbog mog rada, već zbog onih kojima je ta pomoć potrebna. Užasnulo me kada sam pre neki dan čuo podatak da imamo 800.000 onih koji žive u siromaštvu, a sa druge strane je mnogo onih koji su bogati - rekao je Kolja Milunović, čije je delo, izvajano u lipovom drvetu , plaćeno 35.000 dinara.

U holu, na uzdignutom postolju, pred očima budućih vlasnika, stajala su oslikana ili izvajana jaja od drveta, metala, neobičnih rešenja. Na izazov jajolikog oblika , umetnici, pomenimo samo neke - Kosta Bunuševac, Vlada Veličković, Olga Jančić, Mihailo Đoković Tikalo, Kolja Milunović i Danica Basta - odgovorili su na različite načine. Tako su nastali pejzaži, prizori iz Biblije, mermerna jaja, portreti ...

Pred stotinak prisutnih počelo je nadmetanje dvadesetak aukcionara, uglavnom preduzeća i galerije, ali i neka poznata imena - Vladimir Božović, Neda Ukraden...
Delo Nade Aksentijević od početnih 13.000 dinara brzo je završilo u rukama novog vlasnika za 23.000. Bodreni Dejanom Đurovićem koji je vodio aukciju, i publikom, aukcionari su spremno dizali ruku, pa su jaja, jedno za drugim, brzo nalazila kupce.

- Prvi put 17.000. Ko potvrđuje cenu, 18, 20, ...27.000, prvi put, drugi put , evo 30.000, - cifre su se brzo smenjivale, za jednostavno tamno oslikano jaje - delo Vlade Veličkovića koji je prvi put učestvovao na ovoj aukciji. I konačno, za 46.000 kupila ga kompanija Mobtel 063.

Među učesnicima , najspremniji da pomognu humanitarnu akciju bili su sami pokrovitelji - Fondacija Karić, časopis Jefimija, Alko banka, Radionica duše, preduzeće Big ben...
- Molim vas da brojeve podignete malo više - podsećao je Dejan Đurović, pohvalivši dame koje su mnogo glasnije i energičnije uzvikivale cifre, preskačući za po nekoliko hiljada konkurenciju.

Na aukciji se licitiralo i za jedno delo- na neviđeno i na reč organizatora. Zbog problema s redom letenja, iz Milana nije na vreme stigao rad Damjana Đakova, koje je, ipak, prodato za 22 .000 dinara.
Najviše uzbuđenja donelo je licitiranje rada Mihaila Đokovića Tikala - kombinacija metal, ulje i drvo, na postolju visine 32 centimetra. Od početne, koja je bila 17 .000 dinara, cena je odmah skočila na 30, pa na 35 i 45.000 dinara. Bilo je već tada jasno da je neko čvrsto rešio da se domogne baš ovog dela. Bitka se vodila između broja 10 - Karić fondacije, koju je predstavljala Jasmina Marić- Mitrović, i mlade plavuše iz sredine sale.

Žagor u sali postajao je jači, a u poslednjim redovima pogledi su bili uprti ka sredini gde je sedeo broj 24
- Prvi put 70.000, 85 , 90, 100 - nizale su se jedna za drugom ponude, ispraćene aplauzom.

I kada se učinilo da će stati kod sto hiljada, žamor se pojača, drugi put 105, treći put 105,- i uporni broj 24 se upisao u listu dobrotvora.
- Nije mi stalo do publiceteta, i ovde sam privatno. Oduvek sam htela da imam neko njegovo delo, a ovo je i prilika da se nekome pomogne jer sam verujuća - objasnila je dama u crnom sa bojem 24, koja nije htela da se predstavi.

Jaje oslikano rukom Save Stojkova kupljeno je za 60 .000 dinara, rad Olge Jančić za 70.000, dok je Neda Ukraden, plativši rad Milana Paradinovića, pomogla aukciju sa 23.000 dinara.
Na zadovoljstvo organizatora, sva jaja su našla kupce po ceni koja će svakako pomoći Institutu za neurologiju .
U ime svih kojima će ta pomoć dobro doći, zahvalio se Vladimir Kostić, direktor klinike.

L. Mijić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:30h

Reporteri "Glasa" u Kosovskom Pomoravlju i srpskom selu Cernica(1)

15:51h

Tradicionalna aukcija uskršnjih jaja u Narodnom muzeju

16:19h

Italijanski sveštenici pozirali za kalendar

16:44h

Reporteri "Glasa" u manastiru Vrdnik-Ravanica na Fruškoj gori

17:00h

Anđela Lipman (14) "preskočila" srednju školu i položila ispite na dva koledža

17:19h

Ratko Mijailović, iz sela Crvica u Podrinju, 70 godina prevozi robu

17:34h

Saopštenje OŠ "Radoje Domanović"iz Niša , povodom incidenta u kome je povređen učenik (1)

17:46h

Dženifer Lopez kupila ostrvo!

18:00h

Izbran najzgodniji Britanac: Dame izabrale Dejvida Bekama

18:17h

Leonardo Dikaprio u društvu pariskih prostitutki

 

 


     


FastCounter by LinkExchange