[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kfor i Unmik ćute posle hapšenja osnivača ANA-e

Beograd traži

predaju Musliua

Kosmetski Srbi pozdravljaju hapšenje, dok su Albanci vest primili s negodovanjem

BEOGRAD - Šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović pozvao je Unmika i Kfor da Srbiji predaju Šefćeta Musliua, koga nadležni organi terete za krivična dela izvršena na teritoriji pod jurisdikcijom Srbije. Čović je u pismu šefu Unmika Mihaelu Štajneru napomenuo da su nadležni organi Srbije za Musliuom i još nekoliko lica raspisali međunarodnu poternicu.

Portparol Unmik policije Andrea Anjeli nije želeo da demantuje, ali ni da potvrdi vest da je jedan od uhapšenih Šefćet Musliu, vođa rasformirane OVPBM. U utorak veče, pre no što je objavljena vest o njegovom hapšenju, Musliu je izrazio sumnju da će međunarodne vlasti na Kosovu delovati na osnovu zahteva Srbije. Musliu se već duže vreme nalazio na istoku Kosova, odnosno u okolini Gnjilana, na šta su često upozoravali predstavnici vlasti u Beogradu.

Takođe, Musliu je jedna od osoba kojima je još pre dve godine, posle konflikta na jugu Srbije, zabranjen pristup na teritoriju SAD. Musliu je hapšen dva puta. Prvi put u avgustu 2000. Uhapsili su ga pripadnici Kfora i držali 27 dana u Bondstilu, a drugi put u maju 2002. u Gnjilanu, po naredbi komandanta Kfora Marsela Valantena.

Anjeli je samo potvrdio da su u utorak na Kosovu uhapšene dve osobe, ali u interesu istrage nije mogao da saopšti njihov identitet. Jedna osoba uhapšena je u regionu Gnjilana, a druga u južnom delu Kosovske Mitrovice. Hapšenja su izvršile snage kosovske policijske službe i Kfora.

Ni portparol Unmika Georgi Kakuk nije juče za "Glas" ni potvrdio, niti demantovao vest da je uhapšen Musliu. Kakuk nas je uputio na Kfor, gde nam je samo rečeno da u cilju istrage ne otkrivaju identitet uhapšenih.

Zahtevi iz Beograda

Preko Zajedničkog komiteta za policijsku saradnju, 25. februara Čović je dostavio policiji Unmika zahtev sa svim potrebnim prilozima /naredbe suda, kopije akata/ o raspisivanju centralnih međunarodnih poternica i predaju tih lica nadležnim pravosudnim organima Srbije. Takav zahtev i materijal dostavljen je i predstavnicima KFOR-a 7. marta ove godine, na sednici Zajedničke komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma kojoj je prisustvovao i komandant KFOR-a general Fabijo Mini.

Niko od naših sagovornika u Prištini nije mogao da odgovori da li je Kfor postupio na osnovu poternice MUP- a Srbije, na kojoj se nalazi i Lirim Jakupi, zvani Nacista, za koga se pretpostavlja da se nalazi u Albaniji.

"Glasu" je juče samo potvrđeno da je pre nekoliko dana u Bugarskoj uhapšen drugi član Musliuove grupe - Besim Tahiri, zvani Čečen. Postoje osnovane sumnje da su Musliu i ostali pripadnici nekadašnje OVPBM uključeni u delovanje terorističke organizacije koja sebe naziva Albanskom nacionalnom armijom, a koja je, podsećamo, preuzela odgovornost za terorističku akciju na severu Kosova, kada je miniran železnički most kod Banjske, nedaleko od Zvečana. Kosmetski Srbi pozdravili su ova hapšenja.

Predsednik IO SNV severnog Kosmeta Momir Kasalović pozdravio je nameru međunarodnih faktora da se obračunaju sa terorizmom, a poslanik Koalicije "Povratak" Rada Trajković, izrazila je nadu da ovo hapšenje neće prouzrokovati gnev Albanaca u južnoj Srbiji.

Albanci sa juga Srbije s negodovanjem su primili ovu vest i smatraju da je zanemarena reintegracija "bivših boraca", misleći na pripadnike OVPBM. Predsednik SO Preševo Skender Destani smatra da hapšenje Musliua i Tahirija neće doprineti stabilizaciji stanja na jugu Srbije, ali ne veruje da će biti tenzija. Predsednik Partije za demokratsko ujedinjenje Albanaca Zećirija Fazliu rekao je agenciji Beta da je hapšenje Musliua i Tahirija "ishod kakav nije bio očekivan od Kfora", a šef odborničke grupe stranke proizašle iz bivše OVPMB - Pokreta za demokratski progres Orhan Redžepi, optužuje srpsku stranu da je "očito zainteresovana da destabilizuje situaciju u Preševskoj dolini, želeći da umeša i međunarodni faktor na Kosovu u taj slučaj".

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

16:50h

Kfor i Unmik ćute posle hapšenja osnivača ANA-e

16:55h

General Branko Krga boravio juče u Nišu

17:05h

Veliki broj stranaka traži: Ispitati Popovićevu ulogu i funkciju u Birou

17:10h

SPO postavio pitanje Koštunici: Zašto je štitio ubice i monstrume

17:20h

Predrag Marković, potpredsednik G17 plus: Stanje hajke nije dobro

17:25h

NS - Ministarstvu pravde, povodom Veselinova: Ne dozvoliti mu da se pozove na imunitet

17:35h

B-129 o akcijama Arkana u Bijeljini

23:05h

Čović: Štajner Kosovu daje obrise nezavisne države

23:15h

Ljajić: Musliu mora pred sud Srbije

23:30h

Na suđenju bivšem jugoslovenskom predsedniku Miloševiću

23:38h

Amabasador SCG u UN, Dejan Šahović: Energično upozorenje

23:45h

NS - Ministarstvu pravde, povodom Veselinova

23:55h

Predstavnici vlada Srbije i Crne Gore: Za strategiju ulaska u EU

      


FastCounter by LinkExchange