[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle krađe kopije na Festu, film Toda Hejnza konačno u bioskopima

Daleko od raja

Premijera filma "Daleko od raja" američkog reditelja Toda Hejnza, koji se očekivao kao jedan od glavnih događaja na ovogodišnjem Festu, praćen skandalom sa nestalom kopijom, konačno je zakazana za večeras od 20.30 časova u Centru "Sava". Glavne uloge igraju Džulijen Mur (najbolja glumica na Festivalu u Veneciji, nominovana za Oskara, jedna od četiri nominacije ovog filma), Denis Kvejd, Denis Hajberd, Patriša Klarkson, Viola Dejvis.

"Daleko od raja" slovi kao omaž holivudskom filmu pedesetih. Melodrama, nešto između Sirka i Fasbindera uz poigravanja klišeima na način kontroverznog Toda Hejnza koga pamtimo po filmu "Plišani rudnik zlata". Hejnz je oslonjen na film Daglasa Sirka "Sav taj raj oko nas" iz 1954. godine. Na prvi pogled idealna američka porodica iz predgrađa... Gospođa Vitaker, bogata i nesrećna domaćica zaljubljena je u baštovana. Baštovan, koga je u Sirkovom filmu igrao Rok Hadson, sada je crnac a gospodina Vitakera sa prikrivenim homoseksualnim sklonostima igra Denis Kvejd.

Jugoslovenski uvoznik filma "Pro vižn" dobio je materijalnu nadokanadu za izgubljenu kopiju na Festu, iz Italije su stigle četiri potpuno nove kopije za prikazivanje u bioskopima u Srbiji. Aleksandar Popović iz "Pro vižna" kaže da mu je pomalo žao što je čitav slučaj sa Festa pao u zaborav.

- Zbog ugleda Festa i zbog naše kuće bilo bi važno da istraga ne padne u zaborav. Mi se na Festu ipak nismo predstvili kako smo planirali. Srećom da je na novinarskoj projekciji bar jedan deo novinara video film, ne bi nas oprali ni Dunav ni Sava, ispalo da nismo imali kopiju. Inače za projekciju u Centru "Sava" na Festu rasprodato je 3.000 karata što je jedan od tri filma sa najvećim interesovanjem publike. Kome je bila potrebna kopija teška 30 kilograma ne mogu da kažem i da li postaji neka druga pozadina....

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

15:40h

Gostovanje slavnog tenora u Beogradu pokrenulo polemike

15:49h

U Muzeju 21. oktobar od jeseni nova postavka

15:57h

U Klubu "Enter" u Novom Sadu

16:05h

Umetnici iz SCG na izložbi u Francuskoj

16:11h

Jugoslovenska knjiga zastupnik "Goddes&Grosset"

16:20h

"Kos i lisica" u Pozorištu mladih

16:29h

Posle krađe kopije na Festu, film Toda Hejnza konačno u bioskopima

16:35h

Retrospektivna izložba scenografa i kostimografa Miodraga

16:42h

Dvadeset filmova konkuriše za Zlatnu palmu

16:50h

Željko Lučić u Metropolitenu

16:57h

Premijera u pirotskom Narodnom pozorištu: "Glupaci" idu na "Joakima"

17:04h

Otvaranje izložbe "Ikone modernog doba"

      


FastCounter by LinkExchange