[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zastoj na carinskom punktu Kontari kod Bijelog Polja

Crnogorska uredba usporila promet

BEOGRAD - Agencijsku vest da su kilometarske kolone od 200 kamiona i šlepera juče ujutro satima čekale na carinskom i policijskom punktu Kontari kod Bijelog Polja, u Upravi carina Crne Gore demantuju. Kako su nam potvrdili na ovom carinskom punktu, netačno je i da je reč o podužoj koloni vozila, kao i da je do zagušenja došlo zbog zahteva špeditera "Zetatransa", u kome ovi traže da svi koji prelaze taj punkt plate dodatnih 60 evra na ime usluga špedicije.

Načelnik ekspoziture "Zetatransa" u Bijelom Polju, Radoje Cmiljanić, kaže da je do malog zastoja u obavljanju postupka evidencije i carinjenja robe došlo zapravo, zbog primene crnogorske Uredbe o prometu robe i usluga između dve države, koja je stupila na snagu u ponedeljak, 21. aprila.

Naime, pošto je Crna Gora uvela porez na dodatu vrednost od 1. aprila, ovom Uredbom se precizno definiše stroga evidencija robe na carinskim punktovima, jer nije više moguće, kao što se ranije dešavalo, da roba samo sa izjavom "šeta po Srbiji i Crnoj Gori". Suzana Šuković, načelnik u Upravi carina Crne Gore, priznaje da je juče došlo do manjeg zastoja na carinskom punktu Kontari kod Bijelog Polja i zbog toga što, u jednom kraćem periodu, nije bilo inspektora za fitosanitarnu kontrolu, koja je inače obavezna za prehrambenu robu.

Sve po starom

Vlasnik jedne špediterske firme iz Beograda, koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi da nema nekih promena u proceduri prelaska domaće robe iz jedne u drugu Republiku, pod uslovom da se legalno posluje. On podseća da, kada je reč o uvoznoj robi koja, na primer ide iz Crne Gore za Srbiju, crnogorska carina pravi propratnicu koja omogućava da se nakon evidentiranja na graničnom i carinskom punktu, naplata carine, pošto je roba namenjena tržištu Srbije, tamo i izvrši.

Ona kaže da je ovaj problem ipak, brzo razrešen, jer je odmah poslato carinsko pojačanje. Šuković ističe da se sve procedure obavljaju brzo, dodajući da tamo rade četiri do pet špediterskih kuća, koje obavljaju propisane formalnosti.

- Očekujemo da i Srbija, možda već danas, donese svoju uredbu o prometu robe između Srbije i Crne Gore, a normalno je i da je potreban period da se nova procedura prelaska robe ustali. Mi smo uz našu Uredbu doneli i detaljno uputstvo, a sa detaljima postupka upoznati su svi špediteri. Celu proceduru ćemo uprostiti, ali sva roba koja prelazi granicu mora biti evidentirana i pod kontrolom da bismo obezbedili da stigne do navedenog odredišta, jer je to jedini način da naplatimo porez na dodatu vrednost, kaže Šuković.

Cmiljanić precizira da se porez na dodatu vrednost od 17 odsto samo evidentira i obračunava na carinskom punktu, dok se njegova naplata obavlja na odredištu. Tako na primer, ako roba iz Srbije odlazi na područje Tivta, PDV se tamo i plaća. On kaže da je procedura zapravo ista kao i do sada, samo što ove poslove, umesto finansijske policije, sada na carinskom punktu obavljaju carinici, napomenuvši da se naplata poreza ne može izbeći.

Cmiljanić tvrdi da se cela uzbuna oko navodno komplikovane procedure na carinskim punktovima podigla, upravo zato što su firme navikle da olako, samo uz propratnu izjavu, izigravaju naplatu poreza. Prema njegovim rečima, ceo postupak se sada obavlja shodno ekonomskim interesima države, odnosno u cilju naplate redovnog poreza.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:26h

Posle sastanka delegacija vlada Srbije i Crne Gore

16:34h

Zastoj na carinskom punktu Kontari kod Bijelog Polja

16:42h

"Knjaz Miloš" toči novi tip mineralne vode

16:55h

Odbor za sprovođenje mera u RTB-u smatra

17:01h

Odbor direktora Svetske banke odobrio kredit od 80 miliona dolara

17:10h

Prodaja turističkih aranžmana za predstojeće praznike planula

17:19h

Potrošači duguju NIS-u 23 milijarde dinara

17:27h

Novina za vlasnike masterkarda Delta banke

17:34h

Dr Mirosinka Dinkić o martovskom smanjenju zarada

      


FastCounter by LinkExchange