[an error occurred while processing this directive] 

 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle sastanka delegacija vlada Srbije i Crne Gore

Mali napredak
u harmonizaciji

Za Srbiju neprihvatljivo da sporo usaglašavanje ekonomskih sistema ugrozi njen reformski paket. EU traži jasan i sprovodljiv Akcioni plan

BEOGRAD - Analiza napretka u harmonizaciji ekonomskih sistema Srbije i Crne Gore, koja je sumirana na interministarskim konsultacijama delegacija dve vlade, održanim u utorak u Beogradu, pokazala je da je ostvaren mali napredak u odnosu na razgovore sa početka novembra prošle godine, kada su obe delegacije konstatovale da se rok za donošenje Akcionog plana produži do 30. aprila ove godine, kaže za "Glas", Radmila Milivojević, pomoćnik srpskog ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, inače član srpskog ekspertskog tima zaduženog za usaglašavanje carinskih sistema.

Bez odugovlačenja

- Srpska delegacija je istakla da proces harmonizacije ne sme da ugrozi reformski paket Srbije, jer se ona ne odnosi samo na carine, već i na jedinstveni poreski i spoljnotrgovinski sistem, konkurentsku i politiku podsticaja u poljoprivredi i industriji, jedinstvene mere u poljoprivredi i slično. Očito je teško da se ta jedinstvenost obezbedi zbog različitih interesa Srbije i Crne Gore, a za Srbiju je rok od tri godine, kako predlaže druga strana, predug za harmonizaciju ekonomskih sistema, jer bi bio na uštrb njenih reformi. Svi dosadašnji kontakti sa Evropskom komisijom pokazali su da EU traži da Akcioni plan bude jasan, obavezujući i primenljiv po automatizmu, ističe Milivojević.

Srpska strana je, po njenim rečima, ovom prilikom predočila da su mogućnosti za konkretno usaglašavanje carinskih stopa male, jer su razlike u njihovom nivou velike, a odraz su i različitih privrednih struktura između Srbije i Crne Gore. To se posebno odnosi na hemijsku industriju, metalni kompleks i poljoprivredu, gde Srbija ne vidi mogućnost da se spusti na nivo crnogorskih carina. Pozivanje Crne Gore na evropske standarde, kao reper za usaglašavanje, ne može se posmatrati tako jednostrano, najpre zato što su carine u Evropskoj uniji odraz njihovog razvoja, i moraju se posmatrati sve mere trgovinske politike EU, a ne samo carinske stope, objašnjava Milivojević, podsećajući da gledano tako, stopa efektivne carinske zaštite u EU. ustvari iznosi 20,6 odsto.

Pri tome, srpska delegacija je istakla da nema ništa protiv usaglašavanja carinske zaštite sa EU u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja Uniji, ali je preduslov za to da se prethodno harmonizuju dva ekonomska sistema unutar zajednice SCG. U tom kontekstu, objašnjava Milivojević, predstavnici srpskog ekspertskog tima izrazili su spremnost da do 29. aprila rade zajedno sa crnogorskim stručnjacima na sužavanju levka pomenutih razlika. Ono što se ne može do tada usaglasiti treba da uđe u Akcioni plan kao nepremostiva prepreka do sledećeg kruga pregovora, u kojem će se tražiti modalitet za prevazilaženje, naravno sa stanovišta ekonomskih interesa Srbije i Crne Gore. Srpska delegacija je, takođe, tražila da Crna Gora dostavi i konkretne odgovore povodom drugih pitanja iz Akcionog plana, na predloge koje je Srbija dostavila još u januaru i februaru ove godine.

Poseban problem na koji je ukazano jesu sporazumi o slobodnoj trgovini, koji su sklopljeni na ranijem saveznom nivou sa određenim brojem zemalja iz regiona i koje Crna Gora ne primenjuje, jer su njene carinske stope niže od odobrenih preferencijala u ovim sporazumima. Otvoreno smo rekli da mi ne možemo odustati od tih preuzetih međunarodnih obaveza i da ćemo te sporazume sprovoditi na svojoj teritoriji, a Crna Gora, ukoliko neće, moraće to pitanje da otvori u okviru Pakta za stabilnost, kaže Milivojević.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:26h

Posle sastanka delegacija vlada Srbije i Crne Gore

16:34h

Zastoj na carinskom punktu Kontari kod Bijelog Polja

16:42h

"Knjaz Miloš" toči novi tip mineralne vode

16:55h

Odbor za sprovođenje mera u RTB-u smatra

17:01h

Odbor direktora Svetske banke odobrio kredit od 80 miliona dolara

17:10h

Prodaja turističkih aranžmana za predstojeće praznike planula

17:19h

Potrošači duguju NIS-u 23 milijarde dinara

17:27h

Novina za vlasnike masterkarda Delta banke

17:34h

Dr Mirosinka Dinkić o martovskom smanjenju zarada

      


FastCounter by LinkExchange