[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nemačka ambasada u Beogradu primila tužbu i poziv za ročište

Logoraši dobijaju odštetu?

KRUŠEVAC - Na juče zakazanu raspravu u opštinskom sudu u Kruševcu, po tužbi članova Zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata protiv Savezne Republike Nemačke, nisu se pojavili predstavnici nemačke vlade, ali je, kako za "Glas" kaže jedan od advokata tužilaca Slaviša Mrdaković, Ministarstvo pravde Srbije prosledilo jetužbu ambasadi Nemačke u Beogradu.

"Dogodilo se čudo, posle toliko ročišta po raznim gradovima Srbije."- rekao je Mrdaković i dodao:"Nedolaskom predstavnika tužene strane, koji je primio poziv, smatra se da zahtev nije osporen i da ima uslova za presuđenje. Naša država ovoga puta nije dala imunitet Nemačkoj, da ne može da se sudi, kako je to činjeno u ranijim sudskim sporovima u sudovima po Srbiji. Sudija je insistirala da damo konačan spisak građana koji traže odštetu, a danas su bili prisutni."

Pred zgradom suda juče je bilo oko dve stotine, uglavnom naslednika bivših logoraša. Na odštetni zahtev ima pravo oko 15 000 građana, iako ova ekipa advokata zastupa samo 1 500. "Mi smo tražili da se odloži ročište, jer očekujemo da bude registrovano Udruženje žrtava Drugog svetskog rata. Aktiviranjem Udruženja neće biti važan broj lica koja su podnela odštetni zahtev, već će svi građani koji smatraju da imaju pravo moći da se pojave sve do presuđenja. Na poslednjem ročištu biće dostavljen spisak članova i onda će svi oni dobiti odštetu."- rekao je Mrdaković.

Advokati, Slaviša Mrdaković i Dragan Novović, takođe su tražili blokadu 550 miliona maraka, koje Narodna banka Jugoslavije namerava da vrati Nemačkoj državi, jer je po dogovoru Tito- Brant dospela obaveza isplate dela duga. Rešenje o blokadi ovih sredstava još se očekuje.

N. E. S.


vesti po rubrikama

^društvo

16:11h

Ministar zdravlja: Nikakvog spajanja praznika neće biti

16:20h

Poklon Vlade Finske Institutu za bolesti pluća

16:29h

Projekat Pokreta za zaštitu prava prognanih s Kosmeta

16:36h

U Somboru, na tribini o novinarstvu, rečeno: Opštinski mediji biće privatizovani

16:43h

Kompanija B92 saopštava: Vlada usporava privatizaciju

16:51h

Uhapšeni učesnici afere trgovine pticama

17:00h

Opozicija negoduje što juče iz Skupštine nije bilo direktnog TV prenosa

17:09h

Nemačka ambasada u Beogradu primila tužbu i poziv za ročište

17:15h

Srbijanka Turajlić: Dve trećine studenata ne stigne do diplome

      


FastCounter by LinkExchange