[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar zdravlja: Nikakvog spajanja praznika neće biti

Bolesnici u strahu zbog terapije

Stručnjaci poručuju da pacijenti nisu ugroženi zbog prekida terapije

BEOGRAD- Mnogi pacijenti su se uznemirili saznanjem da svoju terapiju ne mogu da dobiju sve dok ne prođu uskršnji i pravoslavni praznici. Među njima pogotovu onkološki bolesnici, kojima je pre svega zračna terapija lek izbora.

Ovom činjenicom, tokom jučerašnjeg dana neprijatno su bili iznenađeni i pacijenti Instituta za radiologiju Vojnomedicinske akademije, kao i pacijenti koji na terapiju dolaze u Institut za onkologiju i radiologiju.

U Institutu za radiologiju VMA rečeno im je da , kad završe ovonedeljnu terapiju, tek treba da dođu 5. maja, pošto praznike u ovom institutu spajaju. Bez obzira što su 29. i 30 april radni dani.

Ista vest procurila je i kada je reč o Institutu za onkologiju i radiologiju, pa se potpuno logičnim nametnulo pitanje za ministra zdravlja, kako je moguće da zdravstvene ustanove, a pre svega bolnice, spajaju praznike, i ne rade radnim danima.

- Nikakvog spajanja praznika neće biti, o čemu će sve zdravstvene ustanove danas dobiti obaveštenje, bio je kategoričan ministar zdravlja profesor dr Tomica Milosavljević. Poslednja dva dana aprila su radni dani, i radiće svi, kao uostalom i sva ministarstva, i tu nema nikakvog dogovaranja. Zna se kako se radi za vreme praznika, a kako radnim danima, i to će se apsolutno poštovati.

A što se tiče Instituta za onkologiju i radiologiju, direktor ove ustanove docent dr Nenad Borojević kaže da nije tačno da Institut neća raditi, niti da će pacijenti, zbog praznika, biti uskraćeni od zračne terapije. Ističući da je problem druge vrste, dr Borojević je rekao:

Nema bojazni

- I Institut za radiologiju, kao i sve druge klinike, instituti, operacione sale, radiće uobičajeno oba ta dana, naglasio je dr Stanković. U Institutu za radiologiju stručnjaci su mi rekli da je posle petodnevne terapije inače uobičajena dvodnevna pauza, a što se tiče ovih pacijenata, tačno je da oni koji danas završe terapiju, ponovo dolaze 5. maja. S tim, što niko od njih ili njihove rodbine ne treba da strahuje da će im se zdravstveno stanje pogoršati. To su mi naglasili stručnjaci, koji se ovom patologijom bave.

- Institut najnormalnije radi i radiće svakoga dana, što znači i u utorak, i u sredu. Našim pacijentima na zračenju je, nažalost, u ovom trenutku uskraćena terapija, jer ne rade aparati. I to, doduš,e samo aparati za spoljašnje zračenje na koje čeka oko 200 bolesnika, koji su terapiju inače započeli. Jedan aparat ne radi već tri nedelje, a drugi četiri dana. Čim se otklone kvarovi, jer smo rezervne delove dobili, pacijenti će biti pozivani da terapiju nastave. Ako se to desi i na Veliki petak, biće pozvani istog momenta. Znači, za njih nema nikakvog prekida terapije zbog praznika, ili spajanja praznika.

Na pitanje da li se neplanirani prekid terapije nepovoljno odražava na tok bolesti, naš sagovornik veli:
- Period izgubljen zbog prekida zračenja nadoknađuje se sa dodatnom dozom zračenja. Ukoliko je terapija kombinovana sa lekovima, pacijentu se daje medikamentozna terapija, pošto se istovremeno ne uzimaju obe terapije, jer se teško podnose. Treba, međutim, da se zna da nam dva aparata za unutrašnje zračenje (dojka, grlić materice, debelo crevo, prostata…) normalno rade, i da terapija ide uobičajenim tokom- pet radnih dana u nedelji sa vikend pauzama, kako je uobičajeno u celom svetu.

Za razliku od ovog instituta, Institut za radiologiju VMA praviće do 5. maja pauzu za pacijente na zračenju. Iako postoji naredba načelnika VMA general- majora docenta dr Zorana Stankovića da ustanova uobičajeno radi 29. i 30. aprila, u Institutu za radiologiju ova obaveza se ne odnosi na ambulantne pacijente, koji dolaze na zračenje.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

16:11h

Ministar zdravlja: Nikakvog spajanja praznika neće biti

16:20h

Poklon Vlade Finske Institutu za bolesti pluća

16:29h

Projekat Pokreta za zaštitu prava prognanih s Kosmeta

16:36h

U Somboru, na tribini o novinarstvu, rečeno: Opštinski mediji biće privatizovani

16:43h

Kompanija B92 saopštava: Vlada usporava privatizaciju

16:51h

Uhapšeni učesnici afere trgovine pticama

17:00h

Opozicija negoduje što juče iz Skupštine nije bilo direktnog TV prenosa

17:09h

Nemačka ambasada u Beogradu primila tužbu i poziv za ročište

17:15h

Srbijanka Turajlić: Dve trećine studenata ne stigne do diplome

 



     


FastCounter by LinkExchange