[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Štajner iskoristio trenutak

ZUBIN POTOK - Misija UN na Kosovu za ovu sedmicu najavljuje prebacivanje velikog dela nadležnosti na institucije privremene pokrajinske samouprave. Kosovski Srbi i Vlada Srbije tome se žestoko protive, ali bezuspešno, a kosovske vlasti najavljeni potez iščekuju sa nestrpljenjem.

U razgovoru sa Radio Dojče Vele, međuministarski koordinator za povratak u Vladi Kosova Milorad Todorović objašnjava i zašto. On kaže da se "šef UNMIK-a Mihael Štajner, i pored toga što je svestan da nije trenutak za prenos ovlašćenja na vlasti Kosova, priklonio albanskoj strani. To je, pre svega, prebijanje duga albanskim političarima i Štajnerova potreba da se pred odlazak sa Kosova iskupi za neuspeh svoje misije", kaže Todorović.

On ističe da "Štajner pri tome, ne vodi računa da je glavni zadatak misije UNMIK-a supstencionalna autonomija, a ne državnost i privremene, nedržavne institucije".

"Što se tiče nas trojice predstavnika Koalicije "Povratak" u izvršnim organima vlasti, dakle mene i gospodina Bogdanovića u Vladi Kosova i gospodina Nenada Radosavljevića, kao specijalnog savetnika Mihaela Štajnera, odnosno specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za povratak, mi u tom smislu ostajemo kao integralni deo Koalicije "Povratak" i onako kako je Koalicija "Povratak" odlučila, nama ništa drugo ne preostaje nego da tu odluku dosledno sprovedemo do kraja".

Uz napomenu da, ako srpski poslanici napuste Skupštinu, jer je to protivno interesu srpske zajednice, onda će i Vlada Kosova ostati bez Srba, kaže Todorović, ali upozorava da to ne treba da bude brzopleta odluka.

Na pitanje mogu li Srbi biti jedinstveni u odluci, Todorović odgovara:
"Dakle, ja sam poprilično siguran, kad bi sam bog dobio domaći zadatak da ujedini Srbe, da bi imao poprilično problema. Nije problem napraviti jedinstvo oko nečega, ali to nešto bi trebalo, pre svega, da bude platforma oko koje se sve političke opcije, kojih ima sigurno više, mislim na političke opcije Srba na Kosovu, definitivno slažu".

Milorad Todorović upozorava da je šef UNMIK-a Mihael Štajner iskusan diplomata i da je iskoristio trenutak preokupacije sveta ratom u Iraku, svestan da mu zbog prenosa ovlašćenja na kosovske institucije neće zameriti ni Nemačka iz koje dolazi, a ni SAD, jer su se zalagale za stvaranje privremenih institucija. Prenoseći stav koji već duže vreme zastupa, a to je da su Srbi sa Kosova onoliko jaki koliko im je jaka matična država Srbija, Todorović podržava napore zvaničnog Beograda da se obračuna sa organizovanim kriminalom.

"S druge strane, mislim da nije opala ta tenzija koja je značila neku vrstu pojačane pažnje Vlade Srbije prema Kosovu i definitivno mislim da i u tim svojim premišljanjima - šta uraditi sa srpskim političkim predstavnicima na Kosovu - u smislu njihovog učešća u daljem radu u privremenim institucijama uprave, treba voditi računa i o tome da li potez, ma kakav on bio, na bilo koji način šteti poziciji Vlade Srbije, jer će to onda biti povratni efekat na slabljenje naše pozicije ovde".

Ministar koordinator u Vladi Kosova Milorad Todorović na kraju kaže da će im pozicija Vlade Srbije i podrška iz Beograda mnogo značiti prilikom donošenja važnih odluka.


vesti po rubrikama

^izbor iz strane štampe

17:35h

Der speigel: U kandžama jastrebova

17:45h

Deutsche welle: Štajner iskoristio trenutak

      


FastCounter by LinkExchange