[an error occurred while processing this directive]  

Nova Galerija podova, Galerija Sintelon

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke

Tenderi za sve nabavke

BEOGRAD - Poslanička grupa DOS- Reforma Srbije predložila je Narodnoj Skupštini Srbije da se izmene i dopune neke odredbe važećeg Zakona o javnim nabavkama. U Predlogu zakona o izmenama i dopunama navodi se da Zakon o javnim nabavkama, odnosno proceduru tendera, čak ni u skraćenom postupku, ne bi trebalo primenjivati na komunalna preduzeća kada kupuju delove za popravku i održavanje objekata, vozila i opremu.

Poslanička grupa predlaže i da se javna preduzeća ne pridržavaju odredbi Zakona o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu sredinom prošle godine, i kada ove firme ugovaraju opremu preko kompenzacija.

Oštri uslovi i za male nabavke

Zakon o javnim nabavkama, čak i u slučaju kada su one male vrednosti, a to je do 600.000 dinara, predviđa da je naručilac dužan da prikupi najmanje tri ponude. Ponuđači mogu da podnesu samo jednu ponudu i ne mogu je menjati. Pogađanje između naručilaca i ponuđača nije dozvoljeno, a ugovor o javnoj nabavci male vrednosti se potpisuje sa dobavljačem koji pod jednakim uslovima ponudi najnižu cenu.

Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke, kaže da bi usvajanje predloženih izmena otvorilo vrata da i drugi naručioci zatraže izuzeće od primene Zakona za svoje nabavke, čime bi se otvorila Pandorina kutija.

- Nema razloga da neke grupe naručilaca, odnosno preduzeća i organizacija, budu izuzete. Ovaj predlog je, verovatno, napravljen pod pritiskom lobija iz tog sektora. Oprema i delovi za tekuće održavanje moraju se predvideti godišnjim planovima. Pri tome, nije neophodno držati veliki lager rezervne opreme, jer je propisom, pored otvorenog tenderskog postupka, predviđen i restriktivni postupak za nabavku. To znači da u slučaju većih i iznenadnih kvarova, preduzeće koje nabavlja mora imati pripremljen spisak nekoliko firmi koje je unapred identifikovalo kao potencijalne servisere. I u tom slučaju se, naravno, bira najpovoljnija ponuda - kaže Jovanović.

Neprihvatljivo je i da komunalna preduzeća mogu da vrše nabavke preko kompenzacija. To se, kaže Jovanović, obilato koristilo u ranijem periodu. Kako je Zakon o javnim nabavkama stupio na snagu sredinom prošle godine i ne primenjuje se retroaktivno, preduzeća koja su ranije sklopila ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u okviru koga su i rađene kompenzacije mogu ispuniti svoje obaveze do isteka roka na koji je ugovor potpisan. Oni, naime, nisu poništeni stupanjem na snagu Zakona o javnim nabavkama, ali se novi sa takvim ciljem ne mogu potpisivati, smatra Jovanović.

Zakon o javnim nabavkama je dovoljno fleksibilan, čak i u slučaju iznenadnih havarija i šteta velike vrednosti, jer se nabavka može obaviti brzo i po kraćoj proceduri, ali ipak prikupljanjem nekoliko i izborom najpovoljnije ponude, ističe Jovanović. Tako, ako se sruši krov na školi, direktor može zatražiti od Uprave za nabavke da mu se hitno odobri nabavka i Uprava u takvim slučajevima sigurno daje saglasnost.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:11h

Sporazumi o slobodnoj trgovini tek nakon harmonizacije

17:20h

SCG još bez dogovora o fiskalnom agentu

17:28h

Drastične razlike u cenama peronskih karata u Srbiji

17:34h

Ugovor EI Niš i italijanskog " Olivetija"

17:42h

Branko Pavlović: Zbog akciza manjak od 65 miliona evra

17:50h

Božidar Đelić: Zbog naftne mafije nema totalne liberalizacije

17:57h

Radnici "Hidrotehnike" neće odustati od kupovine

18:05h

Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke: Tenderi za sve nabavke

18:13h

U ponedeljak otvaranje ponuda za "Putnik"     


FastCounter by LinkExchange