[an error occurred while processing this directive]  

Nova Galerija podova, Galerija Sintelon

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Božidar Đelić: Zbog naftne mafije nema totalne liberalizacije

NIS pod lupom Poreske uprave

BEOGRAD (Beta) - Ministar finansija Srbije Božidar Đelić izjavio je juče da je sektor naftne industrije u proteklom periodu bio "duboko mafijaški sektor" i dodao da zbog toga u naredne dve godine ne treba očekivati totalnu liberalizaciju u tom sektoru.

"Vaš sektor je u proteklom periodu bio duboko mafijaški i najtruliji sektor u ovoj ekonomiji", kazao je Đelić na seminaru pod nazivom "Profesionalne usluge i restrukturisanje privrede i preduzeća", koji je organizovala Jugoslovenska asocijacija za naftu i gas.

Prema njegovim rečima, putem provizija koje su se u proteklom periodu naplaćivale za uvoz gasa ili od šverca nafte, ostvarivale su se šest do sedam puta veće zarade za mafiju nego od šverca cigareta. "To je razlog zbog čega kompletna liberalizacija u oblasti nafte ne dolazi u obzir", kazao je on i dodao da će "rat protiv mafije" u domenu nafte koji je Vlada Srbije započela u protekle dve i po godine biti nastavljen.

Nema boga- švercuje se

"Znamo da u ovom momentu ako dođe jedna cisterna naftnih derivata na našu granicu, nema boga...zarada na švercu je tolika i tolika, a mi na žalost u ovom momentu niti osećamo da imamo kontrolu, ni ljude, ni službe da bi mogli da omogućimo slobodan uvoz i tranzit derivata", dodao je srpski ministar finansija.
Đelić je upitao "gde je smisao profesionalnog bavljenja u ovoj industriji kada se 90 odsto supstance obavlja van legalnih tokova" i dodao da NIS u poslednjih deset godina nije imao ni minimalna sredstva za remont, da bi tek prošle godine pokazao pozitivne poslovne rezultate.

On je ocenio da će nova Uredba o uvozu i prometu naftom, koja će početi da se primenjuje od 1. maja ove godine, omogućiti "uspostavljanje žešće konkurencije u oblasti prerade nafte".

"Uredba će nam omogućiti da vidimo šta kažu oni koji rade sa NIS-om", kazao je Đelić i naveo da zbog "nekonkurentnosti" NIS-a trošak u budžetu iznosi godišnje od 20 do 30 milijardi dinara. On je poručio NIS-u da u "mesecima koji dolaze, očekuje izuzetnu pažnju od strane Poreske uprave i Vlade" i istakao da će Vlada Srbije "vrlo pažljivo pratiti da NIS ne favorizuje svoj uvoz sirove nafte u odnosu na druge" učesnike na tržištu nafte.

Đelić je kazao da je "sigurno" da NIS ove godine neće biti
privatizovan, za razliku od "Beopetrola".


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:11h

Sporazumi o slobodnoj trgovini tek nakon harmonizacije

17:20h

SCG još bez dogovora o fiskalnom agentu

17:28h

Drastične razlike u cenama peronskih karata u Srbiji

17:34h

Ugovor EI Niš i italijanskog " Olivetija"

17:42h

Branko Pavlović: Zbog akciza manjak od 65 miliona evra

17:50h

Božidar Đelić: Zbog naftne mafije nema totalne liberalizacije

17:57h

Radnici "Hidrotehnike" neće odustati od kupovine

18:05h

Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke: Tenderi za sve nabavke

18:13h

U ponedeljak otvaranje ponuda za "Putnik"     


FastCounter by LinkExchange