[an error occurred while processing this directive]  

Nova Galerija podova, Galerija Sintelon

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Branko Pavlović, član Upravnog odbora NIS-a

Zbog akciza manjak od 65 miliona evra

BEOGRAD - Nije reč samo o Uredbi o uvozu, preradi, prometu i distribuciji nafte i derivata, već o više propisa koji onemogućavaju normalan razvoj i restrukturiranje Naftne industrije Srbije. Svi govore o prilagođavanju NIS-a uslovima tržišne konkurencije, a povlače se potezi koji nam to onemogućavaju - rekao je za "Glas" Branko Pavlović, član Upravnog odbora NIS-a i predsednik Odbora za reorganizaciju nacionalne naftne kompanije.

Upravni odbor NIS-a je na sednici održanoj u ponedeljak, povodom promene Uredbe o posebnim uslovima i načinu uvoza, prerade, prometa i distribucije nafte i derivata, ocenio da će NIS zbog ovog propisa "imati ozbiljno pogoršanje poslovnih rezultata i da će biti ugroženo funkcionisanje kompanije u celini". Prema rečima Pavlovića, UO će "u najskorije vreme održati još jednu sednicu, na kojoj će se raspravljati o posledicama Uredbe kroz preciznije cifre koje će pripremiti menadžment kompanije.

Ugovor o uvozu nafte

Naftna industrija Srbije potpisala je Ugovor sa kiparskom firmom JS Ltd. o uvozu lake sirove nafte tipa "tengiz", na osnovu tendera raspisanog februara 2003. Prve od ugovorenih količina će u našu zemlju stići početkom maja, pre remonta jadranskog naftovoda. NIS se na uvoz ove sirovine odlučio u cilju usklađivanja proizvodnje sa strukturom potrošnje i efikasnijeg rada Rafinerije nafte Novi Sad.

- Ukoliko Narodna Skupština usvoji promenu Zakona o akcizama kojom se povećavaju akcize na benzin i dizel, za 2,50 odnosno 1,53 dinara, Naftna industrija Srbije ostaće bez 65 miliona evra za godinu dana. Na drugoj strani, za godišnje investicije NIS-u je potrebno oko 45 miliona evra, čime bi naše rafinerije za tri i po godine postale konkurentne onima u okruženju. Priča se o obnovi rafinerija, a ako moramo da izdvojimo ovoliko para za povećane akcize, od toga neće biti ništa - kaže Pavlović.

- Privatizacija Beopetrola nije sporna, nastavlja Pavlović, ali treba imati u vidu da INA traži vlasništvo nad ovim preduzećem i da NIS ima imovinu vrednu 350-400 miliona evra u Hrvatskoj. "Prema mojim informacijama ni jedna od ozbiljnijih stranih kompanije, zbog sumnjivog imovinsko-pravnog stanja, neće učestvovati na tenderu za kupovinu Beopetrola. Da ne govorim o tome da se prodajom smanjuje vrednost NIS-a, ističe Pavlović.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:11h

Sporazumi o slobodnoj trgovini tek nakon harmonizacije

17:20h

SCG još bez dogovora o fiskalnom agentu

17:28h

Drastične razlike u cenama peronskih karata u Srbiji

17:34h

Ugovor EI Niš i italijanskog " Olivetija"

17:42h

Branko Pavlović: Zbog akciza manjak od 65 miliona evra

17:50h

Božidar Đelić: Zbog naftne mafije nema totalne liberalizacije

17:57h

Radnici "Hidrotehnike" neće odustati od kupovine

18:05h

Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke: Tenderi za sve nabavke

18:13h

U ponedeljak otvaranje ponuda za "Putnik"     


FastCounter by LinkExchange