[an error occurred while processing this directive]  

Nova Galerija podova, Galerija Sintelon

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 4. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SCG još bez dogovora o fiskalnom agentu, a MMF upozorio

Moguće novo odlaganje

O povlačenju 136 miliona dolara Fond trebalo da odluči 16. aprila. Bez odluke o fiskalnom agentu taj rok može biti ponovo pomeren

BEOGRAD- Savet ministara SCG još nije odredio ko će biti fiskalni agent u ime državne zajednice u međunarodnim finansijskim institucijama, što je njegova obaveza da učini, uz saglasnost ministarstava finansija i centralnih banaka Srbije i Crne Gore.

Prema predlogu srpske strane, u razgovorima u kojima su učestvovali ministri Božidar Đelić, Goran Pitić i guverner NBS Mlađan Dinkić, fiskalni agent u MMF-u trebalo bi da bude Narodna banka Srbije, a u Svetskoj banci srpsko ministarstvo za finansije, a guverneri u ovim institucijama Mlađan Dinkić i Božidar Đelić, dok bi njihovi zamenici bili iz Crne Gore, ispred tamošnje centralne banke Ljubiša Krgović, a ministarstva finansija Miroslav Ivanišević. Crnoj Gori bi, prema ovom predlogu, pripala vodeća uloga u EBRD.

Koga više žulja

Odlaganje dogovora i odluke o fiskalnom agentu, i zbog toga eventualno dovođenje u pitanje povlačenja kredita MMF-a, manje je goruće pitanje za Crnu Goru, kojoj bi od pomenute sume pripalo 5,88 odsto, nego za Srbiju kojoj pripada 94,12 odsto, tim pre ako se ima u vidu da je Srbija poslednje pare od MMF-a povukla još u avgustu prošle godine.

Na Bordu direktora MMF-a, zakazanom za 16. april, treba konačno da bude odobreno povlačenje zaostalih kreditnih tranši iz trogodišnjeg finansijskog aranžmana sa Fondom, u iznosu od 136 miliona dolara. Pozitivna odluka se očekivala, jer su za to ispunjeni svi ekonomski uslovi.

Međutim, kako "Glas" saznaje, upravo juče je nadležnima iz MMF-a stiglo obaveštenje da bi taj sastanak mogao biti pomeren, ukoliko se do pomenutog datuma ne odredi ko će biti fiskalni agent SCG u MMF-u i njen depozitar. Iz istog razloga, neodređivanja fiskalnog agenta, može biti dovedeno u pitanje i povlačenje kredita Svetske banke, kao i makroekonomska pomoć EU.

Savet ministara je, inače, do sada održao jedne konsultacije, ali na njima nije bilo dogovora oko izbora fiskalnog agenta. Sledeći sastanak predstavnika Srbije i Crne Gore zakazan je za sutra, a ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom SCG, Branko Lukovac je juče izjavio da bi na njemu, možda, mogao da se postigne dogovor o predstavljanju državne zajednice u međunarodnim finansijskom institucijama.

Inače, ta mogućnost stoji uoči puta pozamašne delegacije predstavnika Srbije i Crne Gore, koja će u Vašingtonu krajem ove nedelje prisustvovati godišnjoj prolećnoj skupštini MMF-a i Svetske banke. Ostaje da se vidi da li će tom prilikom crnogorski pregovarači još jedanput proveriti ideju, plasiranu ranije iz Crne Gore, da državna zajednica u MMF-u ima dva fiskalna agenta, na koju je pravno odeljenje Fonda već pismeno odgovorilo negativno.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:11h

Sporazumi o slobodnoj trgovini tek nakon harmonizacije

17:20h

SCG još bez dogovora o fiskalnom agentu

17:28h

Drastične razlike u cenama peronskih karata u Srbiji

17:34h

Ugovor EI Niš i italijanskog " Olivetija"

17:42h

Branko Pavlović: Zbog akciza manjak od 65 miliona evra

17:50h

Božidar Đelić: Zbog naftne mafije nema totalne liberalizacije

17:57h

Radnici "Hidrotehnike" neće odustati od kupovine

18:05h

Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke: Tenderi za sve nabavke

18:13h

U ponedeljak otvaranje ponuda za "Putnik"     


FastCounter by LinkExchange