[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 28. 3. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Požarevcu počela potraga za slikama poznate slikarke Milene Pavlović- Barili

Sto slika za punu kolekciju

Galerija u Požarevcu nije imala para da otkupi neke radove, dok su mnoge poznate slike nestale u Beogradu

Požarevačka Galerija Milene Pavlović- Barili saopštila je da je došla do saznanja da se kod privatnih kolekcionara ili u muzejima širom sveta nalazi 125 slika Milene Pavlović Barili. Tim povodom upućen je apel javnosti a posebno dobronamernim kolekcionarima da se jave Galeriji radi eventualnog otkupa.

- Znamo pouzdano da se kod beogradskih privatnih kolekcionara nalazi nekoliko izuzetno vrednih slika poznate slikarke, bile su nam ponuđene na prodaju, ali Galerija pre nekoliko godina nije imala para za otkup - kaže Jelica Milojković, direktor Milenine galerije u gradu pod Čačalicom u kome se velika slikarka i rodila.

Njena majka Danica, posle Milenine smrti 1945. godine, imala je čini se više sluha od poznate ćerke pa je gradu 1962. godine zaveštala zgradu Mileninog rođenja. To je kuća Mileninog dede po majci Stojana Pavlovića. Srećom nije nacionalizovana.

U njoj je smešteno 894 Mileninih dela od čega 135 ulja na platnu. Prostor je istina mali ali dobro iskorišćen. Ako da bog za koju godinu biće izgrađen i aneks Galerije za koji je potrebno obezbediti 12 miliona dinara.
- U pitanju su tempere, akvareli, pasteli, ulje na platnu jer je Milena gajila sve likovne discipline, dodaje Jelica Milojković. Mnoge njene slike još nam nisu dostupne. Srećom Milena je svaku svoju sliku fotografisala tako da posedujemo zbirku tih njenih fotografija a nedostajućih slika.

Na jednoj od njih njena majka Danica je zapisala 1953. godine, na poleđini, da je posle otkupa bila izložena u Beogradskom kulturnom centru, ali joj se ni do danas ne zna trag. Volšebno je nestala a potiče iz 1937. godine.

U urednoj dokumentaciji galerije postoji evidencija za tačno 125 Mileninih radova koji se nalaze van matične galerije. Smatra se da se veći broj Mileninih radova nalazi i van granica zemlje.
- Zvanično nam je potvrđeno da je jednu Mileninu sliku iz 1932. godine otkupila italijanska ambasada u Beogradu. Saznali smo i da je ta slika bila izložena na jednoj izložbi u Parizu. Zna se takođe da je svojevremeno Milenina majka iz Rima u Beograd poslala 17 Mileninih ulja na platnu i tri crteža. Takođe je poznato da je jedan pariski muzej otkupio je 1939. godine dve njene slike za svega 2.000 franaka.

Pre nekoliko godina Milenina galerija u Požarevcu obogaćena je sa još šest njenih slika koje su kao donacija stigle iz Amerike a od Gospođe Margaret Mauri, Milenine velike prijateljice iz Santa Barbare. Dobijen je i bronzani posmrtni odlivak Milenine ruke. Mileninu Galeriju redovno posećuju brojne đačke ekskurzije. Štampana je i prikladna monografija o Mileni Pavlović-Barili čija je promocija nedavno održana. Posle pariske izložbe u Jugoslovenskom kulturnom centru, tokom ove godine, kako nam je rekla direktor Jelica Milojković, izložba Mileninih radova biće sasvim sigurno organizovana i u Rimu.

U Galeriji gaje nadu da će im možda ovakvi budući kontakti sa evropskim i svetskim ljubiteljima likovne umetnosti pomoći da dođu do nedostajućih Mileninih slika.

Tekst i foto: Dragan Stodić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

14:40h

Nebojša Bošković kod Bele Palanke iskopao "svoj" grad iz prvog veka nove ere

15:17h

Novi Pazar suočen sa neobičnim problemom - ne znaju gde će skupocene četvorotočkaše

15:42h

U Požarevcu počela potraga za slikama poznate slikarke Milene Pavlović- Barili

16:08h

Dvoje mladih ljudi, igrom sudbine, smešteni u starački dom u Dimitrovgradu

 

 


     


FastCounter by LinkExchange