[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 27. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS ISTRAŽUJE

Zašto se dosadašnji ambasador BiH u SCG ni posle razrešenja ne predaje

Komšić protiv protokola

Iza zalaganja za Mirsada Muhovića krije se Komšićeva namera da dovede čoveka koji će pokriti sve ono što je ambasador radio mimo zakona i pravila

Dosadašnji ambasador BiH u Srbiji i Crnoj Gori Željko Komšić ustalasao je javnost u BiH svojim protivljenjem da preda ambasadu u Beogradu Radomiru Bogdanoviću, prvom otpravniku poslova, kome je šef bosanske diplomatije Mladen Ivanić poverio da vodi poslove do dolaska novog ambasadora.

Protiveći se toj odluci, Komšić je raspalio svim raspoloživim sredstvima po Ivaniću, optužujući ga da nastavlja da "sprovodi politiku otimanja predajnika i stvaranja SAO", da je narušio nacionalnu strukturu rukovodećeg kadra i izazvao diplomatski skandal. Optužio je i Radomira Bogdanovića, tvrdeći da se radi o čoveku koji ima državljanstvo Srbije i Crne Gore.

- U skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, kao otpravnika poslova notifikovao sam visokog službenika ambasade BiH Mirsada Muhovića, koji bi do dolaska novog ambasadora trebalo da vodi poslove - poručuje javnosti Komšić. On dodaje da će ostati u ambasadi do šestog marta, do roka koji mu je odredilo Predsedništvo BiH, mada je sve doskora tvrdio kako je on svoj posao u Beogradu završio na "lični zahtev".

Niko od prozvanih iz ambasade BiH nije odgovarao na Komšićeve optužbe, niti je "Glas" uspeo da stupi u kontakt s nekom od strana u sporu. U ime Ministarstva inostranih poslova BiH, oglasila se portparol Miranda Sidran- Bešlagić. Ona je Komšićeve izjave prokomentarisala kao ratnohuškačke i jednostarne i odbacila sve što je on izrekao. Pre svega, njegove navode da je prekršen član 19 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, prema kojem otpravnika poslova imenuje ambasador, ukoliko nije sprečen, a u protivnom to pravo pripada MIP-u.

Iz MIP-a, takođe, podsećaju Komšića da je Radomir Bogdanović već bio otpravnik poslova jugoslovenske ambasade u Sarajevu, da ima i BiH i jugoslovensko državljanstvo, te da će na dužnosti u Beogradu biti u tehničkom mandatu, sve dok BiH ne imenuje novog ambasadora.

Mućke s mudžahedinima

Diplomatski skandali, u čijem su centru bile bosanske diplomate, potresali su BiH više nego ijednu zemlju u susedstvu. Mahinacijama Muhameda Šaćirbegovića, bivšeg ambasadora BiH u UN i nekadašnjeg šefa Izetbegovićeve diplomatije, sarajevski mediji bave se i danas. I još pokušavaju da izračunaju koliko je ovaj diplomata potrošio na kocki i drugim skupim hobijima.
Veliki skandal u misiji BiH pri UN izbio je i prošle godine, kad je MIP dao otkaz sekretaru te misije Darku Trifunoviću, koji je otkrio pronevere i novčane transakcije, iza kojih je, kako je on tvrdio, finansirana i obuka mudžahedina. Trifunovićevi nominalni šefovi bili su mu čak, usred Njujorka, oduzeli pasoš i sve dokumente. Tu akciju su pravdali tezom da je Trifunović državljanin Jugoslavije. Iako je Savet ministara BiH ustanovio da je u Trifunovićevom slučaju prekršena procedura, njega, ipak, nisu vratili na posao.

Podsećajući Komšića da ga je Predsedništvo BiH 29. januara ove godine razrešilo dužnosti ambasadora i da od tog dana on više nije ambasador, i to na svoj lični zahtev, koji je sam obrazložio činjenicom da je Socijaldemomratska partija BiH, čiji je član, izgubila na poslednjim izborima, Sidran- Bešlagić je odbacila njegovu interpretaciju kršenja diplomatskih konvencija. Presedan je, kaže ona, napravio Komšić, time što je imenovao za otpravnika poslova Mirsada Muhovića, pre isteka poslednjeg dana napuštanja zemlje u kojoj se nalazi ambasada.

- Komšić je za sve vreme obavljanja dužnosti pravio presedane. Kako neumerenim i nediplomatskim izjavama, tako i stalnim kršenjem procedure - kaže izvor "Glasa", blizak Ministarstvu inostranih poslova.

- Konkretno, dodaje izvor, Komšić nikada nije potvrdio saglasnost MIP-a Srbije i Crne Gore da napušta zemlju prijema, niti je slao obaveštnje MIP-u Bosne i Hercegovine, svoje zemlje. Iako su ta pravila striktna i moraju se poštovati, čak i ako ambasador napušta zemlju na sat vremena, Komšić je dva puta nedeljno odlazio u Sarajevo, ali o tome nije nikog obaveštavao, niti je tražio saglasnost - pojašnjava naš izvor.

Po rečima sagovornika "Glasa", praksa po kojoj odlazeći ambasador "pravi raspored" u ambasadi i ne poštuje naloge nadređenih, u ovom slučaju MIP-a BiH, ostaje nezabeležena. Zna to, kaže naš sagovornik, i Komšić, ali on se grčevito bori da, u stvari, sačuva sebe.

- Komšić hoće, po svaku, cenu, da isprovocira skandal u ambasadi u Beogradu ukoliko ne uspe da progura ono što je zamislio. Iza njegove borbe za Mirsada Muhovića, krije se Komšićeva namera da na tom mestu bude čovek koji će pokriti sve ono što je Komšić radio mimo zakona i diplomatskih pravila. A taj spisak je podugačak, samo što niko to, zasad, neće da otkriva zbog digniteta države - tvrdi pomenuti izvor "Glasa".

On naglašava i da se Komšić, koji istupa sve brutalnije i mimo bilo kakvih diplomatskih pravila, nije povukao sam. Po diplomatskim pravilima, dodaje naš sagovornik, ta formulacija o "razrešenju na vlastiti zahtev" izvodi se radi zaštite dostojanstva i države i samog diplomate.

- Kako Komšić to nikako neće da prihvati, izgleda da će neko morati to da mu nacrta i da ga podseti, i to javno, na sve ono što je radio - zaključije izvor "Glasa".

GORAN ĐOGIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:15h

Glas istražuje: Zašto se dosadašnji ambasador BiH u SCG ni posle razrešenja ne predaje

17:30h

Glas istražuje: Zašto su vojvođanske stranke osujetile usvajanje zakona o koncesijama?

      


FastCounter by LinkExchange