[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 22. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nervoza na svetskim tržištima uoči mogućeg napada na Irak

Nafta skuplja i bez rata

BEOGRAD - Sve realniji izgledi za rat u Iraku, odnosno u području Bliskog istoka koje u svetskom izvozu sirove nafte učestvuje sa 40 odsto, uz pad isporuka iz Venecuele, trećeg svetskog izvoznika, doveli su do porasta cena ovog energenta za više od trećine, od novembra prošle godine. Cena američke nafte sada je oko dva dolara niža od 37,8 dolara iz septembra 2000, kada je administracija Bila Klintona naložila oslobađanje određenih količina iz strateških rezervi.

Stručnjaci sa svetskih berzi kažu da će čak i bez opasnosti od rata protiv Iraka cene nastaviti uzlaznu putanju, jer nafta sporo pristiže u SAD, uprkos oporavku proizvodnje u Venecueli i dodatnih barela s Bliskog istoka. Prema podacima američke vlade, zalihe sirove nafte ove zemlje su protekle sedmice opale na 269,8 miliona barela i najmanje su od arapskog naftnog embarga sedamdesetih godina.

U skladu sa tržišnim pravilima, poskupljenje sirove nafte odražava se i na povećanje maloprodajnih cena derivata u svetu, ali ne i kod nas. Dugo najavljivanim izmenama Uredbe o izvozu, preradi, prometu i distribuciji nafte i derivata, ovo bi trebalo da postane praksa i kod nas. Pitanje je da li će se maloprodajne cene usklađivati na period od 15 ili mesec dana. Takođe, nepoznanica je i da li će Republička vlada ili resorno Ministarstvo određivati maksimalnu cenu u cilju zaštite potrošača.

Zalihe u rudnicima

SAD još nisu pribegle strateškim rezervama, ali je njihovo ministarstvo za energiju objavilo da je odobrilo petrolejskim kompanijama da odlože isporuke 4,4 miliona barela sirove nafte u te rezerve i prerade ih u derivate. Kongres SAD je sredinom 70-ih godina 20. veka osnovao Američke strateške rezerve nafte i one danas dostižu 599 miliona barela i čuvaju se u više bivših rudnika soli na četiri lokacije u Teksasu i Luizijani. Američke zalihe lož-ulja, zbog dvonedeljnog talasa velikih hladnoća na istoku zemlje, opale su za više od tri miliona barela i sada su 16 odsto ispod normalnog nivoa.

Štrajk u Nigeriji

LAGOS (Tanjug) - Štrajk u petrolejskoj industriji Nigerije, započet u ponedeljak u znak protesta zbog uslova rada i plata, preti da ugrozi isporuke nafte iz te zemlje, šeste u svetu po izvozu nafte, preneo je AP. Štrajkači zahtevaju jednogodišnje zaostale isplate za prekovremeni rad i veću autonomiju i finansijska sredstva za Odeljenje za naftne resurse. Štrajk su organizovali zaposleni u Odeljenju, ključnom vladinom telu koje nadgleda rad multinacionalnih kompanija, a podržava ga moćno Udruženje funkcionera za naftu i gas.

U Sloveniji, na primer, maloprodajne cene motornih benzina, dizela i lož-ulja, koriguju se na 14 dana, a u Hrvatskoj svakog 1. i 16. u mesecu. U Hrvatskoj se cene formiraju i u skladu sa kretanjima cena u Mediteranu, kursom dolara i formuli u Uredbi o određivanju najvišeg nivoa cena naftnih derivata. Ovaj način formiranja cena u Hrvatskoj se upotrebljava od januara 2001.

Predstavnici Organizacije izvoznica nafte (OPEC) ponovili su da će u slučaju izuzetnog poremećaja u snabdevanju povećati isporuke. Ipak, u ovoj organizaciji ističu da su visoke cene sirove nafte posledica straha od rata, a ne stvarnih tržišnih faktora. Ponuda i tražnja su u ravnoteži, dodaju u OPEC-u, i nema potrebe za dodatnim isporukama jer bi moglo doći do velikog pada cena kada popusti iračka kriza, odnosno SAD uspešno završe rat na Bliskom istoku. Ipak, trgovci strahuju da bi, uz već niske zalihe, rat u Iraku mogao da poremeti isporuke iz celog regiona Bliskog istoka, koji obezbeđuje 40 odsto nafte na svetskom tržištu.

Žil Gentele, predstavnik za energetiku Evropske komisije, uveren je da su proizvođači nafte odgovorni i smatra da nema opasnosti od poremećaja isporuka. Ovo uverenje potvrdila je Sudijska Arabija svojom odlukom da ovog meseca poveća proizvodnju sa osam na devet miliona barela dnevno. Gentele je istakao da ne postoji zabrinutost ni oko visokih cena nafte, jer rastuća vrednost evra prema dolaru štiti privredu zone evra od skoka cena nafte, dodavši da 15 članica EU ima strateške rezerve nafte dovoljne za najmanje 90 dana potrošnje.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^tema

17:25h

Nervoza na svetskim tržištima uoči mogućeg napada na Irak

17:40h

Za 3.900 mesta u EU primljeno 25.000 zahteva iz zemalja istočnog bloka

      


FastCounter by LinkExchange