[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 22. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Haško tužilaštvo vodi istragu protiv četrdesetak osoba

Hag priprema nove optužnice

BEOGRAD - Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte obavestila je nadležne diplomatske predstavnike u Holandiji da je u toku istraga protiv još oko 35 do 40 osoba koje su osumnjičene za zločine počinjene devedesetih godina na prostorima bivše SFRJ.

Portparol Tužilaštva Florans Artman potvrdila je da istražitelji nastavljaju s istragama i da će biti novih optužnica. Artmanova, međutim, ne navodi nijedno ime, jer, kako kaže, nije praksa Tužilaštva da govori o istragama.

Tribunal planira da do kraja svog mandata, 2008. godine, održi oko 250 suđenja, uglavnom osobama koji su se za vreme ratova na prostorima bivše SFRJ nalazile na najvišim funkcijama.

Osumnjičeni za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu za vreme rata u BiH i Hrvatskoj su Borisav Jović, Branko Kostić, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Milan Babić, Goran Hadžić, Jovica Stanišić, Frenki Simatović, Tomislav Simović i Momir Bulatović.

Nije isključeno da istrage budu proširene i na osobe koje su svedoci Tužilaštva pominjali na suđenju Miloševiću: Jovicu Stanišića, Milorada Lukovića Legiju, Radmila Bogdanovića, Gorana Radosavljevića Gurija, ali i na oficire koji su bili na Kosmetu, generale Nebojšu Pavkovića i Vladimira Lazarevića.

Oko 12.000 osumnjičenih

Nezvanično saznajemo da na prostoru bivše SFRJ ima oko 12 000 osumnjičenih. Spisak se dopunjuje i imenima koja se pominju na suđenjima, u izjavama svedoka, ali svi oni ne postaju i predmet istrage. Pod istragom je nekoliko bivših visokih jugoslovenskih, srpskih i crnogorskih funkcionera, kao i oficira vojske i policije za koje se sumnja da su odgovorni za zločine u BiH i Hrvatskoj.

Tužilaštvo vodi istrage i protiv nekoliko hrvatskih i bosanskih lidera, kao i komandanata rasformirane "OVK" i osoba koje su učestvovale u oružanim sukobima u Makedoniji. Potvrđeno nam je da je u toku istraga protiv nekoliko makedonskih policajaca, kao i pripadnika "ONA" i "OVK", ali ne i protiv kojih.

U albanskim krugovima sumnja se da su pod istragom Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Agim Čeku. Albanci iz Makedonije strahuju da bi među optuženima uskoro mogli da se nađu Dževat Ademi, Nuri Bedžeti, Ali Ahmeti, Džavid Hasani, Gzim Ostremi, Hisni Šaćiri, Emruš Sulja, Fazli Veliju, Kastriot Hadžiredža, za koje je i administracija Bele kuće potvrdila da predstavljaju pretnju miru i bezbednosti na Balkanu.

Lj Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Mihajlovićeva lakoća obećanja

17:30h

Analitičari smatraju da odlaskom Šešelja u Hag neće opasti rejting SRS

17:45h

Haško tužilaštvo vodi istragu protiv četrdesetak osoba

17:55h

Vojislav Šešelj spreman za Hag: Svedočiću protiv Đinđića i Čovića

18:00h

Haško tužilaštvo dovelo u sumnju tvrdnje sopstvenog svedoka

18:10h

Šider obećao Mićunoviću: Bez dodatnih uslova za SE

18:15h

Gordana Čomić optimista oko usvajanja novog ustava

18:20h

Kongres Nove demokratije 8. marta

19:05h

Sudsko veće u Hagu odlučilo: U četvrtak presuda Biljani Plavšić

19:15h

Vojislav Koštunica poručio: Nastavljam borbu

      


FastCounter by LinkExchange