[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 22. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Analitičari smatraju da odlaskom Šešelja u Hag neće opasti rejting SRS

Stranke "merkaju" Šešeljeve birače

Njihove pristalice se neće "osipati", a neće biti ni frakcijske borbe u stranci

BEOGRAD - Vojislav Šešelj, lider radikala, u ponedeljak odlazi u Haški tribunal, gde je optužen za ratne zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata. Za sada je neizvesno koliko će taj sudski proces trajati, pa će rukovođenje strankom poveriti Tomislavu Nikoliću, funkcioneru SRS.

Politički analitičari se slažu da Šešeljevim odlaskom u Hag neće opasti rejting stranke.
- Sudeći po održanim predsedničkim izborima sigurno je da Šešelj ima oko milion glasova birača. Za ekstremno-desnu stranu na političkoj sceni karakterističan je profil "tvrdokornih" pristalica, što je slučaj sa SRS. NJihovo biračko telo neće bitnije da se krnji, jer ova stranka nema konkurenciju na krajnje "desnoj poziciji" - kaže za "Glas" Dijana Vukomanović, politički analitičar.

Ona smatra da bi biračko telo radikala moglo da se odliva u stranke desne orijentacije i to u SPO, SSJ i DSS, kao i u stranku levice SPS koja je antidosovski orijentisana, ali ne veruje da će se to dogoditi, zato što su njihove pristalice lojalne stranci i lideru. Naša sagovornica procenjuje da neće doći do podela unutar stranke, jer je dobro organizovana, a napominje i da ne treba zaboraviti da imaju podružnice u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

- Ne verujem da će doći do podele u stranci, jer je Šešelj lider "čvrste ruke". Mislim da neće biti sujete i borbe za lidersku poziciju u stranci, jer je on "uperio prstom" u Tomislava Nikolića, koji će biti njegov "naslednik" i time rešio nedoumice i zaustavio ambicije - zaključuje Vukomanovićeva.

Iracionalno

- Šešeljeva odluka za odlazak u Hag je iracionalna, upravo sa stanovišta borbe protiv Tribunala u koju se zaklinje - napomenuo je Vukadinović.

I Đorđe Vukadinović, politički analitičar i urednik časopisa "Nova srpska politička misao", smatra da neće opasti rejting niti će se "osipati" SRS, ali je napomenuo da ova "prognoza" važi za sledećih godinu dana.

- Njegovim odlaskom neće biti ugrožena pozicija stranke ukoliko ima mogućnost da iz Haga vuče poteze. Ne očekujem ni frakcijske borbe, a ni odliv birača, iako će neke stranke pokušati da ih preuzmu. To je SSJ, neki od socijalista, DSS, pa čak i DS, s obzirom na zaoštravanje nacionalne retorike u poslednje vreme od strane Zorana Đinđića - ističe Vukadinović.

L. Čolić


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Mihajlovićeva lakoća obećanja

17:30h

Analitičari smatraju da odlaskom Šešelja u Hag neće opasti rejting SRS

17:45h

Haško tužilaštvo vodi istragu protiv četrdesetak osoba

17:55h

Vojislav Šešelj spreman za Hag: Svedočiću protiv Đinđića i Čovića

18:00h

Haško tužilaštvo dovelo u sumnju tvrdnje sopstvenog svedoka

18:10h

Šider obećao Mićunoviću: Bez dodatnih uslova za SE

18:15h

Gordana Čomić optimista oko usvajanja novog ustava

18:20h

Kongres Nove demokratije 8. marta

19:05h

Sudsko veće u Hagu odlučilo: U četvrtak presuda Biljani Plavšić

19:15h

Vojislav Koštunica poručio: Nastavljam borbu

      


FastCounter by LinkExchange