[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 22. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle najave ministra policije da se sprema hapšenje Šljivačanina i Radića

Mihajlovićeva lakoća obećanja

Za dva-tri meseca biće rasvetljena sva krivična dela političkih ubistava u Srbiji (april 2001. godine). Znaćemo Ćuruvijinog ubicu čim stupi na snagu novi zakon. Pomak u istrazi oko ubistva Pavla Bulatovića

BEOGRAD - Tvrdi da policija nema saznanja da se Ratko Mladić, bivši komandant vojske bosanskih Srba, nalazi u Srbiji, ali najavljuje da neće proći dugo dok Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić ne budu uhapšeni i predati pravosudnim organima. Do kada nestrpljiva Karla del Ponte treba da čeka dvojcu iz "vukovarske trojke", ministar policije Dušan Mihajlović nije precizirao.

U svakom slučaju, on ne sumnja u uspeh akcije: "Ako je ova policija mogla da uhapsi Miloševića, onda je sposobna da izvrši hapšenje bilo kog drugog haškog optuženika".

- Za dva-tri meseca biće rasvetljena sva krivična dela političkih ubistava u Srbiji, a svako ko je umešan u kriminal odgovaraće, makar se radilo o liderima DOS - govorio je ministar aprila 2001. godine, ali je kasnije tvrdio da je "opekao jezik" pošto je prevideo da svako policijsko saznanje valja dokazati na sudu.

Istraga je u toku, postala je uzrečica. Sredinom decembra 2002. godine Mihajlović je saopštio da će ubica Slavka Ćuruvije ubrzo biti poznat čim Zakon o borbi protiv organizovanog kriminala stupi na snagu, a godinu dana ranije je otkrio: "Istraga je napravila pomak kod ubistva saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića, o čemu će javnost biti brzo obaveštena".

Jedinstven slučaj

- Nestanak bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića valjda je jedinstveni slučaj u svetu. Istražni organi intezivno rade na tom slučaju i u tome imaju rezultata, ali oni su zasad nedovoljni da bi se s njima izašlo u javnost. Postoji puno razloga zbog kojih verujem da ćemo slučaj Ivana Stambolića rešiti - rekao je Mihajlović 2. juna 2001. godine.

Pretio ostavkom

U jednom nedeljniku dobio je "titulu" političara koji je najduže na vlasti. Međutim, Mihajlović tvrdi da mu nije do fotelje, a više puta pretio je ostavkom. Bio je rešen da napusti funkciju posle ubistva Momira Gavrilovića, bivšeg radnika DB-a, posle pobune specijalaca u Kuli, kao i kad se u javnosti pominjao spisak policajaca koje navodno traži Hag. "Podneću ostavku ako Vlada odluči da pripadnike MUP-a izruči Tribunalu", govorio je tada. Pominjao se i sukob s premijerom i navodno kovertirana ostavka prvog policajca.

Međutim, o svojoj verziji javnost je najpre obavestio Vojislav Šešelj, lider radikala, koji sad sudskim putem traži nagradu od 450. 000 evra. Prepiska između Ljubiše- Buhe Čumeta i Milorada Lukovića Legije danima je bila udarna vest, a ministar je rekao da "mafija više neće biti problem u našem društvu pošto je policija dobila kariku koja nedostaje". To je zaključio posle obećanja Buhe da će pred sudom izneti dokaze.

- Ubistvo generala Boška Buhe je kriminalno-teroristički akt, a na spisku za likvidaciju su i druge poznate javne i političke ličnosti - izjavio je Mihajlović u oktobru prošle godine, kada je obelodanjeno da su za ovaj zločin odgovorni Željko Maksimović Maka (u bekstvu) i Nikola Maljković. Za prvim i Interpol traga, a ministar tvrdi da "nema mesta na planeti gde on može da se sakrije".

Krili su se i otmičari vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića 2001. godine, ali je Mihajlović odredio rok: ako do 15. maja ne budu pronađeni, podnosim ostavku. U "minut do dvanaest" redakcijama je poslata pisana izjava u kojoj se tvrdi da su policiji poznata imena kidnapera. Javnost je kasnije upoznata, a suđenje toj grupi je u toku.

- Živimo u jednom slobodnom društvu, vlast je pod kontrolom javnosti. Svako može da kaže šta hoće i da traži smenu ministra - smatra Mihajlović. Tada je poručio da radi svoj posao, a Srbiji obećao evropsku policiju 2004. godine.

D. M. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Mihajlovićeva lakoća obećanja

17:30h

Analitičari smatraju da odlaskom Šešelja u Hag neće opasti rejting SRS

17:45h

Haško tužilaštvo vodi istragu protiv četrdesetak osoba

17:55h

Vojislav Šešelj spreman za Hag: Svedočiću protiv Đinđića i Čovića

18:00h

Haško tužilaštvo dovelo u sumnju tvrdnje sopstvenog svedoka

18:10h

Šider obećao Mićunoviću: Bez dodatnih uslova za SE

18:15h

Gordana Čomić optimista oko usvajanja novog ustava

18:20h

Kongres Nove demokratije 8. marta

19:05h

Sudsko veće u Hagu odlučilo: U četvrtak presuda Biljani Plavšić

19:15h

Vojislav Koštunica poručio: Nastavljam borbu

      


FastCounter by LinkExchange