[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS PITA

Da li će i ostali članovi Saveta za borbu protiv korupcije slediti primere profesora Čupića i podneti ostavke?

Leti perje s Vladine perjanice

Podnaslov

Ostavka profesora Čedomira Čupića u Savetu za borbu protiv korupcije može da znači samo jedno; da se uverio u prave namere Vlade Srbije. Jer, samo dan pre povlačenja, na direktno pitanje "Glasa" zašto ne podnese ostavku ako smatra da je Savet paravan Vlade Srbije, profesor Čupić je odgovorio:
- Iako izgleda tako, ne mogu da optužim nekoga dok se svojim očima i ušima ne uverim u to. A ukoliko se situacija ne promeni, sigurno ću dati ostavku.

A šta je premijer Zoran Đinđić imao na umu kad je pre duže od godinu dana najavio, a zatim ubrzo, u saradnji s Ministarstvom finansija, i oformio Savet?

Savet je imao ulogu da stane na put korupciji i time nas, kako se govorilo, uvede u Evropu. Sastavljeno od uglednih imena naše današnjice, pravnika, novinara, sociologa, akademika, ovo telo se oformilo, ali, izgleda, da se "tresla gora, a rodio se miš".

Savet je počeo da se krnji prošlog leta ostavkom dr Slobodana Beljanskog na mesto predsednika. NJegovu fotelju zauzeo je, doduše privremeno, dr Predrag Jovanović, koji ni sam, kako su to tumačili pojedinci u Savetu, nije bio siguran da će uspeti "da se organizuje". Nedavno je on menjao tu ulogu za mesto direktora Uprave javne nabavke.

Pojačanje

Savet se ne sastaje. Ostavka Beljanskog i odlazak Jovanovića izazvali su trenutnu krizu. Ali, već imamo preloge ko će doći na mesto predsednika, a dovešćemo i nove ljude, kaže Brkić.

Pritisak javnosti

- Tačno je da ima razlike u političkim interesima među strankama,i da možda zbog toga neki zakoni nisu doneti jer su neke partije navikle na priloge sa strane kojih ne žele da s odreknu preko noći. Ali nije na nama da to rešavamo. Za to je potreban pritisak javnosti - objašnjava Brkić.

Nemoguća misija

Prema podacima organizacije Transparensi internešenel, koja širom sveta ispituje fenomen korupcije, naša zemlja je po korumpiranosti u svetskom vrhu. Godine 1999, među 99 zemalja, bili smo drugi, odmah iza Nigerije, dok smo 2000, u oštroj konkurenciji, visoko drugo mesto menjali za četvrto (posle Nigerije, Kenije i Kameruna).

Zbog svega toga, a i na osnovu javnih istupa nezadovoljnih članova, od kojih se čula kritika na račun rada Saveta, ali i na odnos same Vlade prema ovom telu, pitanje je: ako su članovi nezadovoljni, zašto ne daju ostavke? Ili, još bolje, ako je tačna izjava člana prof. dr Zagorke Golubović "da je Savet trebalo da bude više dekor nego institucija koja ozbiljno radi", zašto ne podnesu kolektivnu ostavku i time spasu obraz i upozore javnost na uzaludnost u tom poslu?

- Ja neću da podnesem ostavku! - kaže za "Glas" Miša Brkić, dopisnik "Glasa Amerike", koji je, uzgred, bio i jedna od najdirektnijih i najpričljivijih sagovornika.
- Oni koji po godinu dana ne dolaze na sastanke i koji su nezadovoljni, neka daju ostavku. Sami će se prepoznati.
Da li je Brkić mislio na dr Vladimira Goatija, ne znamo, ali sam Goati kaže: "Nisam upućen u to što se trenutno dešava sa Savetom, jer sam često poslovno van zemlje, a i Savet se nije odavno sastajao."

Ni profesorki Golubović nije bilo do razgovora. Iako je u drugim medijima često najavljivala ostavku, ovog puta je izjavila da ne želi da prejudicira stvari i da čeka "da sekretar zakaže sastanak".
- Posle toga ću - kaže ona - odlučiti šta ću uraditi.
I akademik Nikola Milošević će iskoristiti prvu sednicu Saveta da kaže šta misli. Posle toga će, tvrdi on, odlučiti da li će dati ostavku ili ne. A kakav će stav zauzeti, naslućuje se i iz njegove rekcije na naše insistiranje zašto to ne uradi:
- To je pravo pitanje!

Do pre par dana najspominjaniji član Saveta, koji je, prema sopstvenim rečima, u nedavnoj aferi oko legalizacije zgrade vlasnika TV "Pinka" Željka Mitrovića, "kod Mitrovića bio zec, a kod premijera Srbije vrabac", profesor Čupić ostavku smatra "moralnim činom o kome svako odlučuje sam".
- Neću predložiti ostalim članovima da daju ostavke, odnosno, da daju kolektivnu ostavku, jer smo svi u to ušli kao pojedinci - rekao je Čupić.

Da li će premijer i Čupićevu ostavku dočekati oberučke, kao što je odustajanje dr Beljanskog, zbog "poremećene komunikacije između Saveta i Vlade", i da li će se Savet Čupiću, kao što je Beljanskom, preko novina zahvaliti na saradnji, videćemo.
- Da su i ostali članovi zapretili da će otići kad i ja, to bi bila jedna javna manifestacija koja bi imala određenu težinu u javnosti i u samoj Vladi. Ovako, dobio sam samo kurtoaznu solidarnost ostalih članova, i na tome se sve i završilo - kaže Beljanski.

Prof. Čupić veruje da je Savet dosta uradio, mada bez rezultata. Po njemu, za to je kriva sama Vlada.
- Zakoni koje smo predložili još nisu ni prošli kroz Vladu, iako se sve dešavalo baš u godini koju je premijer proglasio godinom borbe protiv korupcije. Ne znam zašto je to tako, jer su upravo ti zakoni osnova za sprečavanje korupcije, pogotovu one u samom vrhu - tvrdi Čupić.

Brkić, međutim, za razliku od Čupića, smatra uspehom i to što su zakoni u čijoj su pripremi učestvovali (o finansiranju političkih stranaka, o sukobu interesa i o javnim nabavkama), uopšte i ušli u proceduru.

- Savet nije imao zadatak da se obračunava sa korupcijom,već da savetuje Vladu, i to je i činio. Borba protiv korupcije nije posao koji se radi dve godine, a svako ko misli da mi ništa ne radimo, ili je neinformisan ili zlonameran - veruje Brkić.
Naravno, iluzorno je očekivati, kaže on, da će zakoni rešiti pitanje korupcije, ali su oni ipak polazna tačka.
- Nemam utisak da Vlada drži Savet kao ukras, pogotovu što je uspeo da ostvari odlične kontakte s međunarodnim organizacijama za borbu protiv korupcije. Ali, u ovom društvu se uvek mnogo špekulisalo - kaže Brkić.

Dr Beljanski tvrdi da je na vreme shvatio da je Savet samo paravan Vlade:
- Ja sam to uvideo, zato sam i otišao!

Dr Goati nije odgovorio na pitanje o ostavci, ali je oštro reagovao:
- Nikada nisam bio ničiji paravan, i ne bih voleo da me uvlačite u to.

Mišljenje i stav dr Vojina Dimitrijevića nismo saznali jer je, kao sam kaže, "prezauzet obavezama oko Ustavne povelje". Ostali članovi su se izgovorili sličnim obavezama.

Brankica Ristić


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

Glas pita: Da li će ostali članovi Saveta za borbu protiv korupcije podneti ostavke?

17:35h

Lični stav Koste Čavoškog: Maloletna zemlja

   


     


FastCounter by LinkExchange