[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Priča o Normanu Kristiću, vijetnamskom veteranu Srbinu sa neobičnom biografijom

Amerikanac iz Bačke

Bivši predsednik SAD Ronald Regan mu i dan- danas čestita Svetog Nikolu

U priči koji sledi dilema je šta prvo reći o Normanu Kristiću, penzionisanom pukovniku američke avijacije, učesniku Vijetnamskog rata, ličnom prijatelju Ronalda Regana, dečaku koji je od aviomehaničara postao pukovnik, Srbinau koji je rođen u Americi a odrastao u Novom Sadu, odnosno Amerikancu koji se više od četiri decenije sudi sa Jugoslavijom za nekih 12 jutara zemlje između Subotice i Sombora

Davne 1923. godine mladi bračni par Krstonošić, Đuro i Milka, rođena Mirković, krenuo je iz Novog Sada trbuhom za kruhom preko mora, i stigao u američki grad Detroit, čuven po proizvodnji automobilskih motora. Deset godina kasnije dobijaju sina Nemanju.

Pred kraj 1939. godine Milka sa šestogodišnjim sinom dolazi u Novi Sad u posetu familiji. Tu ih zatiče Drugi svetski rat i Nemanja silom prilika svoje obrazovanje počinje u Novom Sadu. Bio je to svojevrstan cinizam sudbine: Nemanja je svoje đačke dane proveo uz bački crni hleb od koga su Krstonošići ,,pobegli" u Ameriku. Milka i Nemanja u Jugoslaviji ostaju do 1948. godine kada im tadašnja jugoslovenska vlast dozvoljava da se vrate u SAD.

Međutim, Đuro Krstonošić se, misleći da mu je ratni vihor u Evropi odneo ženu i sina, oženio Amerikankom. Američki sud, nakon dvomesečnog pretresanja slučaja, nije optužio Đuru za bigamiju, ali je takvu presudu uslovio da se od jedne žene razvede.

Đuro se razvodi od svoje prve žene, ali joj ostavlja svu svoju imovinu - u Jugoslaviji. Tu imovinu je, inače, nacionalizovala komunistička vlast.Nemajući kud, Milka i Nemanja odlaze u Los Anđeles koji je nudio razne poslove u filmskim kompanijama.

Da bi prehranila sebe i sina, Milka se zapošljava kao krojačica. Radila je za filmske kompanije i uglavnom šila kostime. Njeno evropsko poreklo i znanje evropskih narodnih nošnji učinili su je uglednom u poslu. Da bi poboljšala kućni budžet Milka odlučuje da izda deo kuće u kojoj je stanovala i prima podstanare, mladi bračni ali i glumački par-Ronalda i Nensi Regan!

Reganovi su postali Milkini prijatelji i zajedno sa njom su slavili sve pravoslavne praznike, a posebno Milkinu slavu - Svetog Nikolu. To prijateljstvo je ostalo decenijama, pa čak i kada je postao prvi čovek Sjedinjenih Država Ronal Regan nije zaboravio svoju gazdaricu Milku. Svake godine joj je čestitao Novu godinu, pravoslavni Uskrs, Božić i slavu, Svetog Nikolu, pišući čestitke svojeručno.

Mlađani Nemanja u Americi završava školu za aviomehaničara, a potom i privatnu školu za pilota. Upisuje se na vazduhoplovnu akademiju koju sa uspehom završava. U Vijetnamu provodi 12 meseci i dobija zvanje vazduhoplovnog instruktora. Nakon vijetnamskog rata, u kome je imao čak sto borbenih akcija, stekao je čin visokog oficira. Vratio se u Ameriku, oženio i dobio dva sina.

Kako su mu pretpostavljeni teško izgovarali ime odlučuje da ga ,,amerikanizuje" i Nemanja Krstonošić postaje Norman Kristić.

Američka vojska ga šalje na službu u evropske baze, gde provodi pet godina. Dok je boravio u bazama američke vojske u Nemačkoj, sada već kao Norman Kristić, koristi priliku, sedmodnevno odsustvo, i dolazi u Suboticu. Njegov otac Đuro Krstonošić je, kao srpski dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, od Kralja dobio oko 12 jutara zemlje blizu sela Ratkova, opština Odžaci, između Subotice i Sombora.

Đuro je tu zemlju prepisao na Milku, nakon razvoda, ali je komunistička posleratna vlast tu zemlju oduzela. Kao državljanka SAD Milka, po mišljenju tadašnje vlasti, nije imala pravo na tu zemlju. Norman Kristić je smatrao da ima pravo na tu zemlju i pokreće sudski spor koji traje decenijama i, što je priča za sebe, još nije završen.

Iako je više puta sudska odluka bila na strani američkog pukovnika avijacije srpskog porekla, ipak svi pravni lekovi nisu iscrpljeni, te ovaj proces polako ulazi u svoju petu deceniju. Ipak, u svemu lošem nađe se i dobrog: kako je Krstonošiće alias Kristiće u ovom sporu zastupao subotički advokat Mirko Delić pukovnik Kristić i on postali su prijatelji.

Kristić biva kandidovan za generalski čin ali ga ne dobija već odlazi u penziju sa činom pukovnika.
Nije dugo bio u penziji jer kada je postao predsednik SAD Ronald Regan je angažovao baš Normana Kristića da se stara o bezbednosti letova i aviona kojim Regan putuje. Predsednik SAD je želeo ljude od poverenja, a Kristića je znao još dok je ovaj bio tinejdžer. Prestankom mandata Ronalda Regana, Kristić menja posao i postaje instruktor za pilotiranje. Danas je on jedini vazduhoplovni instruktor u Americi koji ima i iskustva iz Vijetnama.

Kada je čuo da postoji mogućnost da američki avioni bombarduju srpske položaje u Bosni, a kasnije i Jugoslaviju, pukovnik Kristić, koji je imao udela u obuci američkih pilota, lobirao je protiv bombardovanja. Obraćao se pismima američkom predsedniku Bilu Klintonu, kogresmenima, Senatu, redakcijama, uglednim vojnim institucijama,

U pismima je navodio da je proveo 28 godina u američkoj avijaciji, da je obavio preko 100 uspešnih borbenih misija u Vijetnamu, da, iako je u penziji, aktivno učestvuje u edukaciji mladih američkih pilota i molio Klintona i američku vladu da ne odobre bombardovanje. Penzionisani pukovnik je objašnjavao uzroke rata na prostorima bivše SFRJ, kako su nastale granice između republika, istoriju naroda,

Danas Kristić srećno provodi dane sa unucima, čuje se s vremena na vreme sa prijateljima Nensi i Ronaldom Reganom, subotičkim advokatom Mirkom Delićem. Iako je oboleo od Parkinsonove bolesti Regan nikada ne zaboravi da čestita Kristiću slavu Svetog Nikolu.

Velimir Kostadinov


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:31h

Priča o Normanu Kristiću, vijetnamskom veteranu, Srbinu sa neobičnom biografijom

16:08h

Srbi sa svih strana sveta od petka živo raspravljaju preko interneta na temu "Šešelj u Hagu"

16:42h

U specijalnoj bolnici u Ribarskoj banji traje pobuna zaposlenih zbog novog direktora

17:19h

U Pirotu organizovana hajka na vukove, ali zveri nadmudrile lovce

 

 


     


FastCounter by LinkExchange