[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Priča iz Palate pravde

Da komšiji sruše štalu

U slučaju domaćina D. S. iz jednog sela kod Zaječara proradio je srpski parničarsko-inadžijski mentalitet, u stilu "da komšiji crkne krava", i to ne samo jedna već njih četiri i još pride dva bika, dva teleta i nova štala od tvrdog materijala, sa senikom, vredna nekoliko hiljada maraka.

Naime, komšija D. D. je prijavio da je D. S. izgradio štalu bez dozvole, pa je opštinska uprava, tačnije nadležni inspekcijski organi, donela rešenje o rušenju bespravno podignutog objekta. Ne bi bilo ništa neobično da se zakon poštuje, jer red je red, što reče Đorđe Balašević, da se ovde nije radilo o inatu i izuzetku.

Srećom, opštinska uprava nije ispoštovala sopstveno rešenje. U protivnom morala bi da poruši pola ovog planinskog sela, pošto je ogorčeni D. S. kasnije prijavio sve one koji nisu imali građevinsku dozvolu. Onda bi bageri trebalo da krenu i u ostala sela, a poprilično posla bilo bi i u samom Zaječaru. Da slučaj D. S. i njegove štale ne bi postao primer u sudskoj praksi, poput onih u anglosaksonskom pravu, odstupilo se od zakona, na korist hiljade onih koji bi ostali bez nekog krova za sebe ili za stoku.

Ali, oni koji su prijavili slučaj tvrdili su da su na ovaj način želeli da urazume komšiju. Smatrali su da druga vaspitna mera ne bi koristila, jer godinama nisu živeli u ljubavi. Htelo je selo da ih pomiri i svi su pokušaji bili uzaludni. Komšije su se svađale oko svega i svačega - međa, prilaznih puteva, telefona "dvojnika", ispuštene stoke, prekih pogleda i uvredljivih reči. Uvek je bila kriva ona druga strana, a tužbe su pljuštale kao kiša. Novac nisu žalili.

Na kraju su se D. D. i njegova supruga dosetili kako da doskoče svojim susedima. Prijavili su ih za štalu koju su ovi zidali više od osam godina, sekući i prodajući drva u planini. Posle su rekli da im je žao što će štala biti porušena, ali da je komšija nepodnošljiv. D. S. nije hteo ni da čuje da plati naknadno građevinsku dozvolu, već je tražio da je pribave i svi drugi. Nije želeo da bude "jedinstven" slučaj u selu, pa i šire. Na kraju, od svega se odustalo, tek da "ne bi crklo još više krava i štala".

S. M.


vesti po rubrikama

^hronika

18:53h

Nezapamćena porodična tragedija: Muž masakrirao majku dve bebe

19:02h

Dragoljub Milanović, bivši direktor RTS-a, još na slobodi

19:11h

U Podgorici ranjena dvojica Cetinjana

19:20h

Varvarin: Kobno preticanje vojnog kamiona

19:27h

Priča iz Palate pravde: Da komšiji sruše štalu

23:14h

Zbog piramide "Kurs - uspešan put" petoro u pritvoru

      


FastCounter by LinkExchange