[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kao u životu, i na internetu mnogi žale za Jugoslavijom

Vidi šta su mi uradili od države, mama

Mnogo tuge, ljutnje, ali i poneka sreća. "Broze, dao si demokratiju varvarima"

Ako je neko očekivao da će državljani upravo preminule Jugoslavije, odnosno Srbi i Crnogorci, koji su do poslednjeg daha i u inat celom svetu hteli da žive u Jugoslaviji, održati opelo, grdno se prevario. Jer, umesto da pripremaju sedmodnevni ili bilo koji drugi pomen, oni strpljivo odgovaraju na novinarska pitanja tipa: "Kako ćete sada navijati?" Ali, oni malo moderniji, sa kompjuterima kod kuće (ili na poslu, svejedno) oduška žalu za voljenom zemljom, dali su na internetu. Konkretnije, sajtu Pretraživač.

Iako znaju da im je Havijer Solana, glavni krivac (prvo bombardovao, potom diplomatski "sredio" SRJ i to tako lepo, da od nje ni ime nije ostalo), poslednji Jugosloveni više se ljute na domaće političare.
Nataša, ju: "Sramota. Rođena sam u Jugoslaviji, odrasla, pedeset godina živela u njoj. Sramota! Zašto ne pitate narod šta želi, zbog nas ste tu gde ste. Ko vam daje pravo da u ime naroda donosite ovako važne odluke?"

Njeno ogorčenje ne deli Kangaro iz Australije. Naprotiv!
Kangaro: "Bolje ikad nego nikad. Sada je Srbiji ostala samo još jedna prepona koju treba da prebrodi i da posle tri godine i sama postane nezavisna Republika Srbija. Lično iščekujem taj dan, sve je to sada iza nas i nije više bitno, najbitnije je da prođu te tri godine!"

Sajber Juga

Već tri godine na internetu postoji i "Virtuelna Jugoslavija" kojoj, bar za sada, politika i političari ne mogu ništa. Naprotiv! "Svakog dana u svakom pogledu...", moglo bi se reći za ovu sajber Jugu, koju je 9. septembra 1999. osnovao Zoran Bačić, sa još 125 istomišljenika. Trenutno, "Virtuelna Jugoslavija" ima 16.112 građana i nema predsednika (baš kao i stvarne Srbija i Crna Gora). Ali, ima razne ministre, na primer, ministar za igranje na kiši (iliti - oj, dodo, dodole) je Dušan Makavejev, za razlikovanje dobrog od lošeg ministar je Miloš Vasić, novinar, tu su i ministarstva za donji veš, gibanice, smešni hod. Kao što se može pročitati na adresi: http://www.juga.com ova zemlja bez zemlje (nema ni teritoriju) njeni tvorci i vlast nadaju se da će onog momenta kada registruju državljanina broj 375.000, od UN dobiti "samo" 20 kvadrata bilo gde na planeti, gde će postaviti server za sajt.

Ima i onih koji i ne računaju na logiku u pokušaju racionalnog prihvatanja smrti "cele" jedne države.
Raki, Juga: " Kuku meni!!!"
Loki, Mađarska:"Pa, kad je tako, neka bude tako. Sada da vidimo šta će biti dalje!"
Rade, Češka: "Kraljevina SRBIJA! I ništa više."
Aneta, Jugoslavija: "Šta čovek više da kaže, a psovanje je zabranjeno."

Broze, ustani!

Koliko god se činilo da nema prosečnog tridestogodišnjaka koji ne žali za starim imenom (većina jugonostalgičara svojom kuknjavom stvara takav utisak) ipak ima i onih koji se raduju. Baš kao što nema sahrane na kojoj se bar neko ne nasmeje, što kaže narod.

Andrija Mirković, Kraljevina Danska: "Ne plačem za starom Jugoslavijom. Ali, čovek ipak ne može da ostane ravnodušan. Mislim da su se svi - od Slovenaca do Makedonaca - u ovoj državi osećali, ako ništa drugo, bar komotnije. Bog čuva Srbe, živela Srbija.
P.S. Možda dočekamo dan da budemo Kraljevina Srbija."

Boki, 02, Jugoslavija: "Nije mi žao. Ozbiljno!!! Ko neće s nama da živi i ne mora. Za njima nećemo plakati. Život ide dalje!
Miomir Stojanović, Danska: "Boljim danima se i onako ne nadam, pa kako bude. Bilo, pa prošlo."
Miško Deutshland: "E, najzad smo svi samostalni. I od drugih i od mozga. Celu tvorevinu i celu muku da se stvori jedna od najstabilnijih država u ovom delu Evrope, doveli smo do kraja. Broze, ustani da vidiš šta nastaje kad varvarima daš demokratiju. U svakom slučaju, sad ne možemo da krivimo jedni druge za sopstvene neuspehe i nesposobnost. Živeli!"

Ovo je bio odličan povod da se u "polemiku" umeša i neko ko je mnogo pre Srba i Crnogoraca preležao boljku zvanu "nikad više Jugoslovenka".
Tanja, Hrvatska: "Pa, sad, konačno će svatko za sebe da odgovara. Kaj, nije najlakše kriviti uvijek druge?"
Kolumbo, CCCC, Srbija: "Pa vi Hrvati to najbolje znate? Zar ne?

Crni plavi!

Ovog puta od komentara su se suzdržali mnogi ovejani ljubitelji jedne i mrzitelji svake druge nacije (kad je tema bio novi predsednik Srbije, odnosno Nataša Mićić, učestvovali su i Šiptari, Bosanci). Ali, navijači nisu mogli da odole, mada njih više zanima kome će navijati nego kako će im se država zvati. Istine radi, da li će iko normalan bodriti "plave" uzvikom: "Napred Srbi i Crnogorci"? Ili će eho učiniti svoje pa ćemo čuti samo ono:"Ajmo, ajde, crni plavi."

Srpska, SAD: "Bože sačuvaj" - bilo je to jedino čega se setio neko pod ovom šifrom. Verovatno je potpisnik isuviše očajan. Zato je Andrija Mirković opet mozgao: "Crna Srbija ili Gora Srbija!"
Lazović Randel, Švedska: " Sa tri prsta u vazduhu.... to je dosta i razumno"

Loki, Mađarska: " Ma, koje su ovo gluposti? Jugoslavije više nema, a reprezentacija će se i dalje zvati Jugoslavija. To može samo Bulatović da izmisli. On je, to je jasno, jugonostalgičar. Pa, neka mu je sa srećom kad je lud!"
Ivan Knele, Srbija i Crna Gora: "Kako ćemo navijati??? Srbija, Crna Gora nikad Jugoslavija!"

Na kraju, opet Raki Juga, očigledno najveći nostalgičar, ili neko kome je sve ovo, pre svega, povod za dobro zezanje. Dakle, Raki i stara opaska: "Kuku meni!"
A da li će nova zajednica starih Slovena, koja prvi put u imenu nema odrednicu slovensko, biti bolje sreće od prethodne tri, znaće se brzo - za tri godine!

Zorica Zarić


vesti po rubrikama

^dosije

15:30h

Kao u životu, i na internetu mnogi žale za Jugoslavijom

15:50h

Tužilaštvo Haškog tribunala nastavlja istrage o zločinima nad Hrvatima

      


FastCounter by LinkExchange