[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zbog najavljenog štrajka prosvetnih radnika

Neizvestan početak
drugog polugodišta

BEOGRAD (Tanjug) - Drugo polugodište za učenike osnovnih i srednjih škola, koje bi trebalo da počne danas, dovedeno je u pitanje najavom tri sindikata prosvete da će od danas organizovati štrajk zbog odbijanja Vlade Srbije da im odobri povećanje cene rada za četiri odsto.

Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" zahtevaju da cena rada za februar, mart, april i maj bude veća četiri odsto, dok im Vlada nudi povećanje tri odsto.

A, kolike su nam plate

Povodom izjava ministra prosvete da ne treba štrajkovati zbog "tričavih 150 dinara", oglasio se predsednik GSPRS "Nezavisnost", saopštenjem poverenika iz Sombora, tvrdnjom da je to još jedna u nizu dezinformacija ministra Kneževića. Sindikati podsećaju da su prihvatili i potpisali kompromisno rešenje o povećanju zarada za februar i mart od 3,5 odsto, a po 4 odsto za april i maj ove godine, ali taj protokol ministar nije potpisao. Tako se ne zna kolike su osnovice plata u prosveti u 2003. godini, iako je trebalo da bude utvrđena još u novembru prošle godine.

M. D.

Ministarstvo prosvete je izrazilo iznenađenje najavljenim štrajkom i ocenilo ovu odluku tri sindikata kao nezakonitu. Ministarstvo je podsetilo da su u toku prošle godine plate nastavnika porasle 57 odsto, a cene na malo 14,08 odsto, dok su životni troškovi uvećani 11,08 odsto.

Vlada se nije složila da prosvetnim radnicima poveća platu za jedan odsto, jer bi to na godišnjem nivou državu koštalo 400 miliona dinara, a u proseku bi prosvetnom radniku plata od 14.165 dinara bila veća za 140 dinara, naznačilo je Ministarstvo prosvete.

Resorno ministarstvo je podsetilo sindikalce da je zakonom predviđeno da zaposleni u obrazovanju mogu da štrajkuju ako štrajk najave 10 dana unapred i potpišu uslove rada i organizaciju posla za čas koji traje 30 minuta.


vesti po rubrikama

^društvo

16:18h

U Vladi se priprema zakon o sindikatima

16:27h

Zbog najavljenog štrajka prosvetnih radnika neizvestan početak drugog polugodišta

16:42h

Nastavljaju se međusobne javne optužbe predsednika GSM "Nezavisnost" i ministra za rad

      


FastCounter by LinkExchange