[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Vladi se priprema zakon o sindikatima

Tri centrale dele
sindikalnu imovinu

To je pravi razlog što me napada Savez sindikata, tvrdi ministar Dragan Milovanović

BEOGRAD (Beta) - Ministar za rad i zapošljavanje Srbije Dragan Milovanović izjavio je da će Vlada zakonom urediti pitanje podele sindikalne imovine, ukoliko se o tome ne dogovore tri najveće sindikalne centrale. Milovanović je u intervjuu agenciji Beta rekao da je Vlada ostavila prostor predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata da se dogovore o tome, ali da će, u suprotnom, zakonom urediti pitanje sindikalne imovine.

- Zakonom o sindikatima, čija je izrada tek počela, odnosno urađene osnovne teze, biće ustanovljena vrednost sindikalne imovine i formirano jedno telo koje će njome upravljati do podele prema reciprocitetu i reprezentativnosti tri najveća sindikata, kazao je Milovanović.

Sve koristi SSS

- Samostalni sindikat ubira veliki novac na osnovu izdavanja poslovnog prostora, što otvara pitanje ravnopravnosti sindikalnog delovanja, rekao je Milovanović navodeći da UGS i ASNS plaćaju prostore po 200.000 do 300.000 dinara mesečno.

Nestale pare solidarnosti

- Posle bombardovanja SSS-u je dato 6,5 miliona dinara za pomoć radnicima koji su ostali bez posla. Ustanovljeno je da je najveći deo tih sredstava utrošen nenamenski i sada oduzimamo ta sredstva i tražimo povraćaj. Budžetska inspekcija je ustanovila da je najviše novca potrošeno na radničke sportske igre, na razna putovanja i materijalne troškove, kazao je Milovanović.

Prema njegovim rečima, zakon o sindikatima treba da uredi pitanje reprezentativnosti sindikata, kojih je u Srbiji trenutno registrovano oko 18.000, što znači da svaki sindikat u bilo kom preduzeću ima status pravnog lica i ista zakonska prava kao centrala. Milovanović je rekao da je cilj zakona stvaranje jakih sindikalnih centrala koje mogu da budu ravnopravni socijalni partneri, odnosno blago stimulisanje granskog organizovanja. On je dodao da od donošenja Zakona o radu nije potpisan nijedan kolektivni ugovor zbog toga što poslodavci i sindikati ne mogu da se usaglase.

Ministar je ocenio da sve optužbe iz Samostalnog sindikata protiv njega dolaze upravo zbog zalaganja za podelu imovine koju koristi samo taj sindikat, a koja u nepokretnostima vredi više stotina miliona evra.

Prema rečima Milovanovića, podela imovine je razlog za istupanje SSS iz Socijalno-ekonomskog saveta, kao i nalog Ministarstva za rad i zapošljavanje da se ispita na koji način su trošene dnevnice solidarnosti koje su date Samostalnom sindikatu.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo za rad priprema još nekoliko zakona posle Zakona o radu i o zapošljavanju koji je u proceduri u republičkom parlamentu.
- Već je urađen Predlog zakona o zaštiti bezbednosti zdravlja na radu, a radi se i na Nacrtu zakona o zapošljavanju invalida, naveo je on.

Milovanović je najavio da će početi izrada zakona o štrajku, zatim o službi za mirenje i posredovanje, koja će arbitrirati u slučajevima spora između poslodavaca i sindikata oko kolektivnih ugovora.


vesti po rubrikama

^društvo

16:18h

U Vladi se priprema zakon o sindikatima

16:27h

Zbog najavljenog štrajka prosvetnih radnika neizvestan početak drugog polugodišta

16:42h

Nastavljaju se međusobne javne optužbe predsednika GSM "Nezavisnost" i ministra za rad

      


FastCounter by LinkExchange