[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 7. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Delegacija SPC juče posetila katoličkog poglavara

Nedoumice oko poziva papi

BEOGRAD/RIM - Delegaciju Srpske pravoslavne crkve, koja boravi u višednevnoj poseti Vatikanu, juče je primio papa Jovan Pavle Drugi.

Uoči posete, mitropolit crnogorsko-primorski dr Amfilohije (Radović) koji predvodi delegaciju, u intervjuu za Radio Vatikan (program na hrvatskom jeziku) rekao je da papi nosi poruku srpskog patrijarha Pavla i bratski zagrljaj, izražavajući nadu da će doći i do papine posete Srbiji, precizirajući da ona "mora biti duboko pripremljena da bi urodila plodom". Radio Vatikan je prijem delegacije SPC kod pape ocenio kao jedinstven događaj i kao znak duboko promenjenih odnosa između dve crkve.

Privatno kod episkopa Rima

Delegacija SPC, u kojoj su pored mitropolita Amfilohija i episkopa Irineja i dekan Bogoslovskog fakulteta protojerej Vladan Perišić i arhimandrit Andrej Ćilerdžić, u Vatikanu boravi u zvaničnoj poseti, ali jučerašnji boravak kod poglavara Rimokatoličke crkve ima karakter privatne posete, saznaje "Glas". U SPC se susret s papom ocenjuje kao poseta episkopu grada Rima, a ne poglavaru Rimokatoličke crkve. Inače, svakog četvrta u Holu pape Jovana Šestog, rimski poglavar organizuje zvanične grupne prijeme.

Sekretar Njegove svetosti protođakon Momir Lečić objasnio je da delegacija SPC boravi u privatnoj poseti papi Jovanu Pavlu Drugom kao episkopu rimskom, i da nikakve zvanične ponude za dolazak pape u Beograd nema niti je bilo.

- Samo Sveti arhijerejski sinod može da odluči da li će pozvati papu da poseti Beograd, to čak ne može ni sam patrijarh Pavle, a takve inicijative za sada nema - kaže Lečić, podsećajući da je delegacija SPC u uzvratnoj poseti kardinalu Kasperu. Naglašavajući da nikada do sada nije bilo pismene ponude za dolazak pape u Beograd, Lečić je ostavio prostor da takva inicijativa bude pokrenuta u budućnosti.

Uoči odlaska u Vatikan, član delegacije SPC episkop Irinej (Bulović), u intervjuu novosadskom "Građanskom listu" objasnio je da "dolazak u Vatikan" i "poseta papi" nije isto.

"Može se dolaziti u Vatikan, a da se ne ide u posetu papi. I upravo to je slučaj kod nas. Ova planirana poseta nije poseta papi, nego poseta Sekretarijatu - rimskom, vatikanskom, kako god volite - za unapređivanje jedinstva među hrišćanima i njegovom prvom čoveku, kardinalu Valteru Kasperu". Episkop Irinej je naglasio da ne postoji nikakav - ni najmanji, čak ni teoretski - "nagoveštaj posete pape Srbiji".

P. P.


vesti po rubrikama

^vesti

19:03h

Delegacija SPC juče posetila katoličkog poglavara

19:10h

Otežan rad 063 mreže na Kosovu

19:17h

Vojska priprema tužbu protiv JAT-a

19:22h

Obustavljena prodaja Titovih automobila

19:28h

Kraljevo: Sahranjen vladika Stefan

19:34h

Rim: Otvara se ambasada Malteškog reda

19:42h

"Hajat" gradi lanac hotela po Srbiji

      


FastCounter by LinkExchange