[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 7. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nataša Mićić, predsednica srpskog parlamenta juče odlučila

Predsednik - tek posle novog ustava

Blagojević: Prema tumačenjima Ustava, može da izbore ne raspiše nikada, da ih raspiše 3002. godine, ili da ih veže za neki značajan događaj, što je i učinila. Izbori bi, prema Zakonu, morali bi da budu održani najranije u prvoj nedelji marta, a najkasnije početkom maja

BEOGRAD- "Datum predsedničkih izbora odrediću odmah posle usvajanja novog Ustava Srbije, odnosno njegovog usklađivanja sa Ustavnom poveljom, saopštila je juče Nataša Mićić, v.d. predsednika Srbije. "Pošto situacija u kojoj dužnost predsednika republike obavlja predsednik Skupštine, ne sme trajati neopravdano dugo, datum predsedničkih izbora odrediću, u svakom slučaju, najkasnije do početka redovnog jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije" - navedeno je u saopštenju predsednice parlamenta Srbije.

U saopštenju piše da "ako do jesenjeg zasedanja parlamenta ne bude usvojen novi Ustav Srbije, ili ne bude izmenjen sadašnji, neophodno je proveriti narodnu volju na predsedničkim izborima, te da će provera tada biti važnija od rizika da izbori budu neuspešni".

Krši Ustav

"Mićićeva ne može sebi da daje za pravo da odlaže raspisivanje izbora i da tumači zakon kako njoj odgovara. Po zakonu, izbori moraju biti raspisani do 6. februara. U protivnom, ona bi bila ta koja krši Ustav i na taj način bi izvršila udar na ustavni poredak, jer će dovesti u pitanje funkcionisanje države", izjavio je Dejan Mihajlov, šef poslaničke grupe DSS.

Uskoro stav Oebs

Blagojević je kazao i da predstavnici Oebs-a, koji su bili posmatrači na prethodnim izborima, dele stav CeSid-a, kad je reč o rokovima za raspisivanje izbora i za njihovo održavanje, te da će se i oni uskoro oglasiti.

Konsultacije

Nataša Mićić se oko raspisivanja izbora konsultovala sa šefovima poslaničkih grupa, predsednicima skupštinskih odbora, predsednikom Skupština Vojvodine, nadležnim ministrima, predsednikom Vlade Srbije, predsednicima Ustavnog i Vrhovnog suda Srbije i stručnjacima za ustavno pravo.

Navodi se i da je u konsultacijama preovladalo mišljenje da se političke okolnosti koje imaju uticaj na uspeh predsedničkih izbora nisu promenile."Zbog toga je stav većine političkih stranaka da izbore treba odložiti do usvajanja novog Ustava", navodi se. Dodaje se da bi "raspisivanje izbora pod istim zakonskim uslovima i u nepromenjenim političkim okolnostima bilo necelishodno i štetno po državu".

- Dok sam na dužnosti predsednika skupštine, nastojaću da odgovorno i obazrivo vršim dužnost i ovlašćenja predsednika republike. Tu funkciju ću usmeriti, pre svega na to da rok u kome treba da se obavi promena Ustava Srbije bude što kraći, kako bi Srbija dobila izabranog predsednika što pre, a svakako u toku ove godine", navodi se u saopštenju.

Povodom "osporavanja člana 5. Zakona o izboru predsednika Srbije", Mićić je istakla da je "dužnost predsednika Skupštine Srbije da primenjuje zakon, a ne da ocenjuje njegovu ustavnost".

Inače, Nataša Mićić, juče je trebalo da raspiše izbore za predsednika Srbije, jer je istekao zakonom propisani rok od 60 dana za raspisivanje novih izbora, nakon što nisu uspeli oni od 8. decembra prošle godine.

Marko Blagojević, portparol CeSid-a, kaže "da Ustav ne sadrži jasnu i nedvosmislenu odredbu, šta se dešava kada mesto predsednika ostane upražnjeno, ili kada on nije izabran.

- U Ustavu postoji pravna praznina o izboru predsednika. Prema jednom tumačenju, Mićić može da ne raspiše izbore nikada, prema drugom, može da ih raspiše i 3002. godine, ili da raspisivanje izbora veže za jedan važan događaj, kao što je i uradila. U Zakonu o izboru predsednika republike daju se široka ovlašćenja predsedniku parlamenta da odlučuje o raspisivanju izbora, što znači da ona odlučuje da li će izbora biti ili ne, a ukoliko se odluči da ih raspiše ostavlja joj se mogućnost da odredi i tačan datum održavanja, ali da taj period ne traje dugo - objašnjava Blagojević.

On tvrdi da od dana raspisivanja do održavanja izbora mora proteći najmanje 30, a najviše 60 dana.
- Izbori za predsednika, prema Zakonu, morali bi da budu održani, najranije u prvoj nedelji marta, a najkasnije početkom maja - kaže Blagojević. On podseća da su i nedavno donete izmene Zakona o izboru predsednika predvidele i mogućnost neuspeha izbora, ali da je propušteno da se za tu situaciju propiše rok u kome izbori moraju biti održani, što je izuzetak u odnosu na propise koji se tiču redovnih izbora, ili izbora usled ranijeg isteka mandata.

Na pitanje da li ipak treba sačekati donošenje novog Ustava, kako smatra većina političara, Blagojević je odgovorio:
" Šta bi bilo da su se svi ti politički akteri saglasili da izbore ne treba raspisati uopšte?"

Blagojević navodi i mogućnost da Ustavni sud Srbije ospori ustavnost Mićićeve odluke o raspisivanju izbora.
- Ustavni sud će imati veoma težak zadatak o oceni ustavnosti, zbog manjkavosti zakonodavstva i nedorečenosti u izbornom zakonu - zaključuje on.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Predstavnik EU za spoljnu politiku razgovarao juče sa našim zvaničnicima

17:25h

"Glas" saznaje: Vojni komitet NATO-a ukida vojne snage na Kosmetu

17:35h

Juče, na islamskom groblju u Bujanovcu sahranjen ubijeni pripadnik BIA

17:40h

Da li će nam SAD uskratiti pomoć jer - "čačkamo mečku"?

17:45h

Nataša Mićić juče odlučila: Predsednik tek posle novog ustava

17:55h

Promenjen naziv zemlje i u Oebsu

18:00h

Povodom odluke predsednice parlamenta: Jedni podržavaju, za druge kršenje ustava

18:10h

Vasiljević svedočio o istočnoj Slavoniji

23:25h

Čović: O budućnosti Balkana

      


FastCounter by LinkExchange