[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 7. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Niška iskustva u funkcionisanju platnog prometa

Akceptni nalozi lutaju između banaka

NIŠ - Nema nam nazad u pogledu novog načina funkcionisanja platnog prometa, ali je očigledno da je prelazak sa starog, "zopovskog" na novi, bankarski platni promet bio brz, bez "prelaznog perioda", a što čak i posle jednomesečnog iskustva donosi brojne glavobolje privrednicima, preduzetnicima i bankarima. Ovo je jedan od zaključaka sa sednice Odbora za bankarstvo, finansijske poslove i osiguranje Regionalne privredne komore u Nišu.

Predsednik Odbora za bankarstvo RPK Niš, profesor Ekonomskog fakulteta dr Borko Krstić, ističe da je platni promet posao koji su banke nekada radile, a da, pored ostalog, njihov povratak ovom poslu može pomoći diferencijaciji među samim bankama. Jer, banka je, "ili likvidna, ili nije banka", kaže dr Krstić i istovremeno hvali NBJ što dnevno reaguje odgovarajućim korektivnim merama, kao i odlukama koje doprinose stabilizaciji tokova platnog prometa.

Direktor i vlasnik niške veletrgovinske firme "Nana" Tomislav Sekulović, međutim, naveo je da njegovo preduzeće trenutno ima nenaplaćena potraživanja od 1.913 kupaca, od kojih 41 posto (ili 797), još nema otvoren novi tekući račun."Nana" nije bila u blokadi 12 godina, a sada je gotovo svakodnevno, uglavnom, iz nama i našoj banci nepoznatih razloga, i za "sitne pare", dok naša nenaplaćena potraživanja iznose preko 160 miliona, naveo je Sekulović.

Ipak se (o)kreće

Direktor niške filijale NBJ Nada Simonović rekla je da problema ima, ali da oni dolaze i zbog "nasleđenih papira iz prethodnog perioda"(akceptnih naloga i čekova), kao i zbog neodgovornosti, ili još uvek prisutne neukosti privrednika.
Ona je podsetila da sutra (8.februara) stupa na snagu nova uredba NBJ koja nalaže da banke tog istog dana naplate sve zaostale čekove. Simonović, inače, smatra opravdanim inicijativu da centralna banka odredi gornji limit bankarskih provizija, sa napomenom da će i visina provizija, banke činiti privlačnim, ili neprivlačnim, za veći broj komitenata.

On je još dodao da trenutno, između banaka "luta" oko 22 hiljade "Naninih" akceptnih naloga.
- Guverner i resorni ministar najavljivali su da će novi platni promet doneti i niže bankarske provizije. Bio sam jedan od naivnih koji je u to poverovao. Ali, te provizije sada, niti su niže, niti su ujednačene, kaže direktor "Nane".

Predstavnici PP"Unija-pak" i "Nišprometa" rekli su da često ne mogu da raspolažu sopstvenim parama i da imaju velike probleme sa realizacijom akceptnih naloga i sa naplatom čekova. Dušan Arsić iz prokupačkog "Prokupca" pitao je zašto nekadašnji boksovi koji su stajali u sedištima ZOP-a, iz kojih su privrednici svakog jutra mogli da izvlače preseke dnevnog stanja svojih finansija, sada zvrje prazni.

Sada još moramo da čekamo da se banke otvore u 8 sati, a zatim da nam neki službenik sa druge strane šaltera,"obavezno ližući prst", nekako nađe (ili ne nađe) naš izvod sa trenutnim stanjem na računu, opisao je slikovito Arsić.

Predstavnici "AIK-banke" istakli su da problemi sa akceptnim nalozima nastaju kada poverioci imaju račune kod različitih banaka. Zato je ova banka već uputila inicijativu Narodnoj banci da bi najefikasniji put bio u naplati akceptnih naloga preko Odseka za prinudnu naplatu.

Direktor Niške banke Jordan Velčev istakao je da je bankama "pred ovaj veliki posao" bilo prepušteno da se opredeljuju za ove, ili one računarske programe i da njih sada nije lako usaglasiti u međubankarskoj elektronskoj komunikaciji.

Što se provizije tiče, Velčev je rekao da ona mora da postoji, jer banke moraju da povrate i sredstva uložena u skupu elektronsku opremu, a da će se, inače, svaka banka logično truditi da po visini provizije bude jeftinija, samim tim i privlačnija.On je, inače, demantovao tvrdnje nekih privrednika da im banke namerno, na par dana, zadržavaju veće novčane iznose i tako "slatko zarađuju".

Neki privrednici se "sa setom sećaju starog dobrog ZOP-a", dok im bankari uzvraćaju podatkom da u Nišu već ima 25 različitih bankarskih firmi, tako da svako može da bira one koje im se čine najefikasnijim. Oni lično, trudiće se da što brže i bolje "savladaju sve lekcije o novom platnom prometu", zarad većeg broja komitenata.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:31h

Niška iskustva u funkcionisanju platnog prometa

17:39h

Od danas kliring čekova obavlja NBS

17:46h

Internet provajderi tvrde: Telekom ugrožava platni promet

17:52h

Osnovano Udruženje korisnika telekomunikaceja

18:00h

Zakonodavni odbor skupštine Srbije: Nema amnestije za utajivače poreza

18:11h

Radnici JPPTT u jednosatnom protestu

18:20h

Prodato 11 društvenih firmi na aukciji

18:28h

Tekstilci traže pomoć od premijera Đinđića

      


FastCounter by LinkExchange