[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 7. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Od 16.000 državnih stanova novoj državi ostalo oko 500

Uzimao ko je koliko mogao

Šteta se meri milijardama evra, za sve dosad samo dve krivične prijave

BEOGRAD - U proteklih desetak godina, od raspada SFRJ države do danas, iz stambenog fonda federacije otuđeno je, ili što bi se reklo "isparilo", oko 8.500 vila i stanova. Od tog broja, kažu, na stotine službenih stambenih jedinica je bukvalno pokradeno, ali za tako nešto se ni posle dolaska nove vlasti 5. oktobra 2000. nije odgovaralo. Bar ne do danas, iako su protiv nekolicine odgovornih podnete krivične prijave, pošto se šteta meri milijardama evra.

Stanovi su nestajali iz vlasništva države SRJ, takoreći po inerciji, baš kao iz prethodne države SFRJ, koja je svojevremeno raspolagala sa oko 16.000 stanova. Poslednja tura otimačine državne imovine bila je tako samo završnica velikog osipanja i pljačke stambenog fonda federacije. Od svih tih silnih stanova i vila, novoj zajednici Srbije i Crne Gore ostalo je tako na raspolaganju tek oko 500 stambenih jedinica, koje (još) niko nije otuđio.

Vile na udaru

Najveća enigma u vezi stanova vrti se oko preduzeća DIPOS, koje je bilo "firma za sebe", a čiji je stambeni fond bio odvojen od saveznog. Prema nalazima inspektora, od septembra 96. godine, do kraja 2000. iz vlasništva DIPOS-a je "isparilo" 27 službenih vila, koje su date pojedincima (Borislavu Miloševiću - 299,5 kvadrata, Senti Milenkoviću - 155 kvadrata, Jovici Stanišiću - 316 kvadrata, Zoranu Liliću - 309, Olgi Humo - 436, Živadinu Jovanoviću - 374, princu Tomislavu Karađorđeviću - 328, Zlatanu Peručiću - 400 kvadrata...) ali i MUP-u 274,16, Republičkoj vladi 254,25, Saveznoj vladi (Sipru - 460,32, Karić banci 416, Asi banci 506, Republici Srbiji 418,90, ili Hilandaru 509 kvadrata).
Spisak datih stanova se završava brojem 90.

Sa stanovima se najviše muvalo tako što su se, službeni na papiru, nečijom "dobrom voljom" i snagom autoriteta, pretvarali u porodične, a zatim dodeljivali "svojima", kadrovima, prijateljima i drugima, mimo reda i zakona, a oni su ih posle lako otkupljivali i dalje prodavali. Do mnogih podataka u vezi toga, kao i mnogih drugih malverzacija sa stanovima i vilama iz saveznog fonda, svojevremeno su došli i inspektori Savezne vlade, koji su odmah po dolasku nove demokratske vlasti sačinili izveštaj i ponudili ga nadležnima na postupanje.

Obuhvatili su period od 1994. do kraja 2000, i o tome je štampa uveliko pisala, objavljivana su mnoga zvučna imena, adrese, kvadrature stanova ili vila, načini na koji su bile izvedene malverzacije. Sve u svemu, bio je to jedan rudarski posao četvorice ljudi iz Saveznog upravnog inspektorata, koji su teškom mukom dolazili do podataka i dokumenata, nailazili na različiti prepreke i zamke, ali je krajnji rezultat bio poražavajući - posle svega se gotovo ništa nije dogodilo, pa ni promenilo.

Posle oktobarskih promena na čelu Stambene komisije zadužene za ove stanove našao se ministar policije Zoran Živković. Članovi te komisije tvrde da je on još tada mogao da spreči da se otuđe neki stanovi, koji su u prethodnoj vlasti bili nepravilno dodeljeni, ali da to nije učinio. Kada smo pre nedelju dana otvorili temu o ovim stanovima, reagujući na naš tekst, Živković je rekao da je podneo dve krivične prijave, protiv dvojice njegovih prethodnika u Komisiji, ali ne i šta je bilo s tim prijavama. Nekadašnji članovi Komisije tvrde, baš ništa.

M. D.
Nastavak sutra


vesti po rubrikama

^društvo

16:15h

Na promenu imena računa i Sindikat Jugoslavije

16:22h

Okončan štrajk u RTB

16:30h

Bivši direktor EDB i dalje na slobodi

16:38h

Administrativni odbor razmrsio višemesečne sporove

16:44h

Ministarstvo za nacionalne manjine očekuje promena imena i nadležnosti

16:50h

Od 16.000 državnih stanova novoj državi ostalo oko 500

16:57h

Drakonske kazne za prodaju duvana maloletnicima

17:02h

Kurs na Matematičkom fakultetu za one kojima je matematika bauk

17:09h

Novi zakon o penzijama krajem meseca

17:16h

Nadležnosti Suda Srbije i Crne Gore po Ustavnoj povelji

23:12h

Sindikat "Kolubare" traži hitan prijem kod Đinđića i smenu rukovodstva

      


FastCounter by LinkExchange