[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 7. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Administrativni odbor razmrsio višemesečne sporove

Najzad se zna ko su poslanici

Potvrđeno da mandati 45 poslanika DSS više nisu sporni

BEOGRAD - Administrativni odbor Skupštine Srbije razrešio je juče višemesečnu dilemu oko toga ko je narodni poslanik i koliko imena ima na tom spisku. Posle te sednice trebalo bi da bude sasvim jasno ko sve čini ukupan broj od 250 imena, a stručnoj službi je naloženo da sačini taj spisak, koji treba da služi i za sazivanje sednica i za ostvarivanje pojedinačnih poslaničkih prava.

Odbor je najpre potvrdio rešenje Saveznog ustavnog suda o obustavljanju postupka u vezi mandata 45 poslanika Demokratske stranke Srbije, tako da oni nisu više sporni. Poslanici te stranke, inače, učestvuju u radu parlamenta, jer je taj stav suda faktički bio uvažen i bez verifikacije Administrativnog odbora.

Zatečeni

Predsednik Administrativnog odbora je najavio da će sledeće okupljanje članova zakazati za iduću nedelju, i da će se razgovarati o skidanju imuniteta većem broju narodnih poslanika.
- Imamo mnogo zahteva sudskih organa za skidanje imuniteta. Među njima i kada su poslanici zatečeni u vršenju krivičnih dela, ali i takvih za koja su predviđene kazne od pet godina zatvora.

Pozitivno je rešena i pravna dilema oko toga da li su ili nisu na spisku i devetoro poslanika DOS-a koji su u prošlogodišnjoj gužvi oko izostanaka sa sednica podneli pismene ostavke, a koje je parlament, kako se to pravno kaže, konstatovao, odnosno potvrdio.

Oni, takođe, uredno dolaze na sednice, ukoliko nisu sprečeni, i čine kvorum, glasaju, predlažu. Neki među njima su ostavke podneli kako bi preduhitrili eventualno oduzimanje mandata, a osim toga neki su bili kao eksperti veoma angažovani i radu Skupštine mimo sednica, u odborima na primer. Opozicioni poslanici, kojima se juče u Administrativnom odboru pridružio i poslanik DSS-a, smatraju da tu nije sve pravno čisto.

Predsednik Odbora, advokat Boško Ristić, juče je, međutim, maestralnom pravnom formulacijom odbranio te mandate, za šta je dobio i većinu glasova prisutnih članova Odbora. Ostavke su, kaže, stvar poslanika, a Skupština i odbor ih samo konstatuju. A osim toga, mogli su promeniti mišljenje, ako su bili dovedeni u zabludu, jer mnogi svoje zahteve nisu sami podneli...

Nije objašnjeno u kom je statusu onih devetoro ljudi bilo na sednici Skupštine, umesto onih koji su podneli ostavke, bez obzira što je to bilo veoma kratko vreme.

Zanimljivo je bilo i kako je odbijen prigovor u vezi spora oko formiranja novih poslaničkih grupa, jedne iz SPS-a (Ivkovića) i druge od tri člana izbačena iz NS, jednog iz SSJ i Marijana Rističevića i NSS. Protivnici te grupe tvrde da je time prekršen poslovnik, ali oni nisu mogli formalno da se pozovu ni na jedan njegov član, pošto ta situacija nije ni predviđena, pa je njihov zahtev nadglasan.

Odbijena je i primedba da se Administrativni odbor mesecima nije sastajao, a još letos je morao da zaseda oko mandata "u roku od 24 sata". Ristić kaže da nije bilo kvoruma, a posle toga ni razloga da se sastaju jer Skupština nije zasedala.

M. D.- M. B.


vesti po rubrikama

^društvo

16:15h

Na promenu imena računa i Sindikat Jugoslavije

16:22h

Okončan štrajk u RTB

16:30h

Bivši direktor EDB i dalje na slobodi

16:38h

Administrativni odbor razmrsio višemesečne sporove

16:44h

Ministarstvo za nacionalne manjine očekuje promena imena i nadležnosti

16:50h

Od 16.000 državnih stanova novoj državi ostalo oko 500

16:57h

Drakonske kazne za prodaju duvana maloletnicima

17:02h

Kurs na Matematičkom fakultetu za one kojima je matematika bauk

17:09h

Novi zakon o penzijama krajem meseca

17:16h

Nadležnosti Suda Srbije i Crne Gore po Ustavnoj povelji

23:12h

Sindikat "Kolubare" traži hitan prijem kod Đinđića i smenu rukovodstva

      


FastCounter by LinkExchange