[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 7. 2. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na promenu imena računa i Sindikat Jugoslavije

Žive od rente i ne brinu za sutra

Imovina buduće unije sindikata Srbije i Crne Gore je impozantna

BEOGRAD - Jedna od institucija koja je, zbog promene imena savezne države, prinuđena da promeni naziv je i Savez samostalnih sindikata Jugoslavije. U javnosti slabo pominjana sindikalna centrala ima dve članice - Savez sindikata Srbije i Savez samostalnih sindikata Crne Gore. Na sindikalnoj sceni Srbije je već desetak godina prisutan pluralizam, dok je u Crnoj Gori jedini sindikat zvanično registrovan upravo kao Savez samostalnih sindikata Crne Gore.

O tome kakvu funkciju obavlja, kakvom imovinom raspolaže, i kako se finansira, razgovarali smo sa predsednikom SSSJ-a Radoslavom Ilićem.

- Na Predsedništvu Veća SSSJ, koje je održano 4. januara 2003. u Kolašinu, doneta je odluka da se kongres održi 20. marta kada će se verifikovati dokumenta o ustrojstvu SSSJ, koji će pre svega promeniti naziv u uniju sindikata Srbije i Crne Gore. Članice unije će biti iste kao i članice SSSJ-a, Savez sindikata Srbije i Savez samostalnih sindikata Crne Gore - objašnjava Ilić.

Plata mala tajna

- Mi nikada nismo bili na budžetu i nas ne brine dalji opstanak. Izdržavamo se od iznajmljivanja prostora sindikalne imovine kojom raspolažemo. Prosek plata za decembar je 15.210 dinara, ali su u našoj centrali uglavnom zaposleni ljudi sa višom i visokom stručnom spremom - kaže Radoslav Ilić. Kolika je predsednička plata ipak nije hteo da otkrije.

Unija sindikata Srbije i Crne Gore ima zamašan broj članova, u Srbiji 800.000 i u Crnoj Gori još 100.000. Svi članovi kao članarinu uplaćuju jedan odsto od primanja, ali SSSJ od toga nema neke koristi.

Prema Ilićevim rečima, Savezu samostalnih sindikata Jugoslavije je dovoljno da se finansira od imovine koju poseduje. Imovina je značajna, ali budući da na nju često u javnosti polažu pravo i preostale dve sindikalne centrale u Srbiji - UGS "Nezavisnost" i ASNS, kao i da je najavljena podela sindikalne imovine, Ilić nije hteo da otkriva o kolikom broju kvadrata je reč.

- Sindikalna imovina je značajna. Imovinu poseduju sindikalne organizacije po preduzećima, na nivou opština i Veća sindikata Srbije. To je imovina koja je građena sindikalnim parama, a svaki od objekata je uknjižen na određeno preduzeće ili organizaciju i oni njima raspolažu onako kako to definišu sindikalna akta. SSSJ poseduje imovinu u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića i u Ulici Miloša Pocerca - kaže Ilić.

Kako Ilić tvrdi SSSJ poseduje imovinu i u Sarajevu i Hrvatskoj, ali njome više ne upravlja. Kako je savezna država duže bila na "staklenim nogama" ni SSSJ, jedina sindikalna centrala na saveznom nivou, nije se baš proslavila svojim aktivnostima. Ilić tvrdi da radnici ipak moraju imati poverenja u svoje sindikate, i da će na konkretnoj zaštiti prava radnika mnogo više moći da se uradi ako postoje priznati partneri u obe republike.

S. Majdak


vesti po rubrikama

^društvo

16:15h

Na promenu imena računa i Sindikat Jugoslavije

16:22h

Okončan štrajk u RTB

16:30h

Bivši direktor EDB i dalje na slobodi

16:38h

Administrativni odbor razmrsio višemesečne sporove

16:44h

Ministarstvo za nacionalne manjine očekuje promena imena i nadležnosti

16:50h

Od 16.000 državnih stanova novoj državi ostalo oko 500

16:57h

Drakonske kazne za prodaju duvana maloletnicima

17:02h

Kurs na Matematičkom fakultetu za one kojima je matematika bauk

17:09h

Novi zakon o penzijama krajem meseca

17:16h

Nadležnosti Suda Srbije i Crne Gore po Ustavnoj povelji

23:12h

Sindikat "Kolubare" traži hitan prijem kod Đinđića i smenu rukovodstva

      


FastCounter by LinkExchange