[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 19.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šesti kongres socijalista održan juče u beogradskom Centru "Sava"

Milošević opet predsednik SPS-a

Bogoljub Bjelica od salvi zvižduka jedva pročitao pismo iz Haga. Izabran Glavni odbor, u partiju primljeni svi članovi Vulinove i Vučelićeve stranke

BEOGRAD - Slobodan Milošević ponovo je izabran za predsednika SPS-a, iako je pismom poručio da se njegovo ime ne koristi na Šestom redovnom kongresu partije. U Centru "Sava" juče je izabran i novi Glavni odbor partije, Nadzorni i Statutarni odbor. Od 300 članova GO, čak je dve trećine novih.

Kongresu pod nazivom "Odgovornost za budućnost" prisustvovalo je 2.015, od ukupno 2.500 delegata stranke i više stotina gostiju. Oni su promenili Statut i glasali za prijem u SPS svih članova Partije demokratske levice Aleksandra Vulina i Demokratske socijalističke partije Milorada Vučelića. Time su ove dve stranke prestale da postoje.

Kandidati

Po završetku celodnevnog Kongresa bilo je planirano da Glavni odbor održi konstitutivnu sednicu i da izabere predsednika. Najozbiljniji kandidati su Ivica Dačić i Milomir Minić, dvojica funkcionera čije je isključenje iz SPS-a zatražio Milošević, uz opasku da je reč o pripadnicima "pete kolone".

Prvi se za reč javio Bogoljub Bjelica, koga je Milošević ovlastio da ga zamenjuje, ali je pismo predsednika iz Haga jedva uspeo da pročita od salvi zvižduka. Nezadovoljni članovi vikali su: "Izdajniče", "Napolje", "Čitaj to Miri", "Ko si ti", svaki put kad je pomenuta "peta kolona i izdajnici". Pošto je preneo poruku predsednika da svi koji su uz Dačića i Minića nisu više članovi SPS i da je sadašnje rukovodstvo posvećeno samo ličnim interesima, Bjelica je napustio salu.

Zoran Anđelković, generalni sekretar partije, rekao je da SPS treba da bude obnovljena i da postane uverljiva alternativa dosovskoj vlasti. Kritikujući DOS, on je naveo da privreda ne radi, a da su siromaštvo, nesigurnost i 700.000 novih nezaposlenih danas najveći problem.

- Socijalisti se sad opredeljuju za reformu i modernizaciju države, ekonomije, obrazovanja i kulture i svoje partije. Svesni smo grešaka koje smo činili dok smo bili na vlasti. Savez sa JUL-om je bila strateška politička greška, a kadrovska politika SPS-a vođena je po kriterijumima vernosti - zaključio je Anđelković i dodao da Kongres treba da stavi tačku na praksu da se u partiji vode dve politike.

Milomir Minić, predsednik Organizacionog odbora Kongresa, rekao je da je Miloševića više puta upozoravao da ne potpisuje pisma koja mu poturaju i da celokupno članstvo ne želi da bude u vezi s JUL-om. On je podsetio da je SPS, dok je je bio na vlasti, radio u ratnim uslovima i pod sankcijama, pa da socijalisti zaslužuju da u miru pokažu šta znaju.

Slika

Uprkos dosadašnjoj praksi da slika Slobodana Miloševića bude centralni dekor svih skupova socijalista, na početku jučerašnjeg Kongresa nije je bilo. U jednom trenutku doneta je ogromna fotografija koja je prislonjena uz govornicu. Svi koji su se uželeli predsednika u holu Centra "Sava" mogli su za 70 dinara da kupe kalendar za 2003. godinu s likom Miloševića.

Ivica Dačić, potpredsednik SPS-a, naglasio je da je partija uprkos svemu odbranjena i pozvao drugove da se nadmeću u napadanju DOS, a ne u međusobnim optužbama. On je rekao da bi Milošević, da je u zemlji, sigurno bio na Kongresu, a ne uz Bjelicu, jer "njega najbolje može da zaštiti njegova partija".

D. M. S.

 

18. Jan 2003 23:35 (GMT+01:00)

Dačić predsednik Glavnog odbora

Ivica Dačić izabran je sinoć za predsednika Glavnog odbora SPS-a. On je dobio 138, a Milomir Minić 114 glasova. Tajnim glasanjem je odlučeno i da generalni sekretar SPS-a ostane Zoran Anđelković, dok su potpredsednici stranke Dušan Bajatović, Milorad Vučelić, Žarko Obradović i Branko Ružić.
Dačić je izjavio da će rukovodstvo SPS-a učiniti sve da se ove godine raspišu vanredni parlamentarni izbori, kao i da se DOS "otera sa vlasti".


vesti po rubrikama

^politika

17:45h

Povodom 125 godina Prizrenske lige pojačani zahtevi za nezavisnošću

17:55h

Osniva se Savez srpskih opština na Kosmetu

18:00h

Danijel Server tvrdi: Kosovo je samo odvojeno od srbije

18:10h

Kujović i Lončar povodom spekulacija o sastavu saveta ministara

18:15h

Igor Lukšić: Parlament za mesec dana

18:25h

Nataša Mićić: Izbori će sigurno biti raspisani

18:40h

"Prese" tvrdi da je zajednica očuvana zahvaljujući EU

18:50h

NS: Nećemo glasati za ustavni zakon

19:05h

Brojna nagađanja o odlasku bivšeg predsednika Srbije u Hag

19:15h

Šesti kongres socijalista održan juče u beogradskom Centru "Sava"

      


FastCounter by LinkExchange