[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 19.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Srbije zadovoljna ponudom "Quatro corporation"

Ugovor sredinom februara?

Traže arhiv o geološkom blagu Srbije. Uložili bi i do 300 miliona dolara

BOR - Gustav Hoberstrofer, predsednik multinacionalne kompanije "Quatro corporation", doputovaće na konačne pregovore sa Vladom Republike Srbije početkom februara. Po rečima Marka Maljkovića, savetnika predsednika te kompanije, u Vladi su zadovoljni ponudom te korporacije, pa se potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu sa RTB-om očekuje sredinom februara, čime bi se otvorio prostor za brze investicije koje će podići nivo rudarsko-metalurške proizvodnje i doprineti ekonomskom oporavku čitavog regiona.

Deoničari "Quatro corporation" izrazili su spremnost da realizuju kapitalne investicije od 100 do 150 miliona dolara u borsko i majdanpečko rudarstvo, s tim da bi nivo ulaganja mogao dostići i cifru od 250 do 300 miliona dolara.

Deoničari

"Quatro corporation" je međunarodna investiciona kompanija osnovana na Britanskim Devičanskim ostrvima 24. oktobra 2002. godine, sa stranim interesima Evropske Unije i SAD-a. Deoničari firme su švedska kompanija "Nature resorses", grupa engleskih bankara okupljenih oko Majk Mek Keja, izraelska finansijska grupacija i vlasnici privatnog kapitala iz SAD, kaže Maljković.

- Deoničari naše firme zainteresovani su za Bor zbog neistraženih ležišta na Crnom vrhu, velikog predviđenog procenta bakra u jalovini od oko 200 miliona tona, kao i zbog veoma visokog predviđenog procenta crvenog metala u šljaki od blizu 20 miliona tona. Tu je i manje-više isplativi procenat bakra u kopovima "Cerovo" i "Veliki Krivelj". Međutim, najbitnija nam je mogućnost brzog pokretanja proizvodnje u navedenim mestima i lokalitetu "Čoka Marin", kod Majdanpeka, nakon čega bi se pokrenula temeljita istraživanja okoline Bora i doline Peka kako bi se pronašla nova ležišta, kazao je Maljković.

Po njegovim rečima, "Quatro corporation" će od Vlade Srbije zatražiti popis arhive o "Geološkom pregledu Srbije", čiji je cilj sticanje što potpunije slike o geološkom, minerološkom i ugljenom potencijalu u zemlji. Kada taj popis bude gotov, omogućiće se određivanje i usmeravanje prioriteta za nastavak istraživanja i razvoja najatraktivnijih oblasti.

Ova multinacionalna kompanija zahteva ekskluzivno pravo da taj popis uradi u periodu od dve godine.
- Uz obostranu korist, "Quatro corporation" želi i da podigne standard života u Timočkoj krajini i približi ga normama EU. Mnogi su varali ovaj narod, a prirodna bogatstva koristili kako bi zadovoljili lične interese. Mi ne želimo da budemo "kolonijalni gospodari" u Srbiji, već da budemo partneri", naglasio je Maljković.

LJ.Trifunović


vesti po rubrikama

^društvo

16:18h

Vlada Srbije zadovoljna ponudom "Quatro corporation"

16:31h

Tužioci i sudije da prijave imovno stanje

16:44h

Kolike su zarade pripadnika Vojske Jugoslavije

16:59h

Maksim Korać: Hrvati koče penzije za građane SRJ

17:12h

Dogovorena deoba "Jumka"

      


FastCounter by LinkExchange