[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 18.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS NAJAVLJUJE
Prve krivične prijave zbog divljih softverskih programa stižu za mesec dana

Pirate i na robiju!

Od ove godine finansijska policija pregleda kompjutere po

preduzećima i utvrđuje da li poseduju licencu za "vindouz". Privatnici bezbedni

Pasionirani hakeri, oni koji su imejlom obnovili pokidana prijateljstva, strastveni surferi po internetu, domaćice koje u "vordu" vode besne dnevnike, oni koji su se primili na "pip šou" na mreži… mogu da odahnu. Kompjutere, koje su u slatko doba sankcija opskrbili kopijama programa, a sada svesno propustili da ih legalizuju, neće pohoditi inspektori Bila Gejtsa da naplate "vindouz".

- O tome nema govora. Uostalom, da bi inspektor ušao u stan, mora da ima sudski nalog, jer je stan nepovredivo vlasništvo - izjavio je za "Glas" Branislav Anđelić, direktor Zavoda za informatiku i internet.

Potvrdu ove priče "Glas" je dobio i u "Biznis softver alajnsu", udruženju koje zastupa najveće svetske softverske proizvođače u više od 80 država, pa i "Majkrosoft". U ovom udruženju kažu da neće podnositi krivične prijave protiv građana koji neovlašćeno koriste softver, ali da će za 15 do 30 dana podneti prve krivične prijave protiv pravnih lica, odnosno preduzeća.

Kazna za primer

- Zasad proveravamo u nekim firmama da li zaista koriste kopiju softvera. Potom ćemo, najkasnije za mesec dana, podneti i prve krivične prijave. Tužilaštvo će zatim pokrenuti predistražni postupak, a onda će oceniti da li se može pokrenuti postupak pred sudom. Kazne mogu da budu različite - od novčanih do zatvorskih, pa i do oduzimanja kompjutera i uništavanja softvera - tvrdi Nenad Popović, advokat "Biznis softver alajnsa" za Jugoslaviju.

Popović navodi primer mnogih zemalja u kojima su dosad, zbog povrede autorskih prava, izricane i zatvorske kazne: Mađarska, Slovenija, Slovačka, Hrvatska...

Prema njegovim rečima, realno je očekivati da će kazne prema prvim firmama za korišćenje softverskih kopija biti znatno strože.

- To bi poslalo signal ostalim preduzećima da ne mogu neovlašćeno da koriste softver i da ostanu nekažnjeni - rekao je Popović.

Anđelić kaže da je od 1. januara finansijska policija, u okviru svojih poslova, po firmama počela da pregleda i kompjutere i utvrđuje da li preduzeće poseduje licencu, za "vindouz" i ostale softvere.

Popović i Anđelić podsećaju da su Zavod i "Biznis softver alajns" u 2002. šest meseci vodili kampanju upozorenja da firme moraju da koriste originalne softvere i najavljivali kazne.

Anđelić kaže da se kazne naplaćuju po saveznom Zakonu o zaštiti intelektualne svojine, kao i da se trenutno protiv firmi koje ne poseduju originalni softver jedino pišu prekršajne prijave, za šta su, inače, predviđene novčane kazne.

- Nadamo se da će se uskoro sličan zakon doneti i na republičkom nivou. Tada bismo tražili i da protiv prekršioca budu podnete i krivične prijave, a to podrazumeva i zatvorsku kaznu, u zavisnosti od toga koliko softver neke firme vredi - izjavio je Anđelić.

Popović objašnjava da im je u kampanji, koju su vodili šest meseci, cilj bio da kod ljudi stvore svest o tome šta su autorska prava, kao i da je nepoštovanje ovih prava krivično delo slično krađi.

Čija su prava?

O tome da li se zaista protiv firmi mogu podneti krivične prijave za korišćenja kopija "vindouza", vode se polemike. Advokat Sava Anđelković tvrdi da se firme koje koriste kopiju softvera ne mogu sudski goniti ukoliko taj program nije registrovan u domaćoj nadležnoj Agenciji za zaštitu patenata.

- Ne uživa autorska prava svaka stvar. Pre toga mora da se registruje u zemlji u kojoj taj proizvod treba da se koristi. Iako je registrovan u nekoj svetskoj agenciji, našu zemlju to ne mora da obavezuje. Pored toga, program u našoj zemlji važi od momenta kad je zaštićen i samo za konkretni program koji je zaštićen - mišljenja je Anđelković.

Popović demantuje advokata Anđelkovića tako što kaže da softver nema veze s patentima. On tvrdi da Zakon o autorskim pravima u članu 101 kaže da strani državljani mogu zaštiti autorska prava na osnovu međunarodnog ugovor koji je potvrdila Jugoslavija, kao i kad postoji reciprocitet, odnosno uzajamnost između Jugoslavije i zemlje kojoj autor pripada. U istom članu se kaže da u slučaju sumnje o postojanju reciprociteta u pogledu prava zemlje kojoj autor pripada, objašnjenje daje savezna organizacija za autorska prava.

Dobar marketing

Povodom polemika u javnosti da li je trebalo prihvatiti "Majkrosoft" ili ne, Zoran Kovačević, direktor časopisa "Internet ogledala", za "Glas" je izjavio da smatra da je sklapanjem ugovora sa ovom svetskom kompanijom i dovođenjem u Srbiju Republička vlada napravila izuzetno dobar, pre svega marketinški potez.
- Ova odluka je doneta u trenucima duboke depresije naše privrede i okolnostima u kojima niko nije hteo da posluje sa firmama iz naše zemlje - kaže Kovačević.
Prema njegovom mišljenju, direktno prisustvo "Majkrsofta", kao najveće svetske informatičke kompanije, na našem tržištu bio je jasan signal svim ostalim kompanijama u branši da se kod nas nešto radikalno menja. Kovačević navodi da su za "Majkrosoftom" na naše tržište došle i ostale poznate strane kompanije, kao što su Sisko, Sajbejz, Aj-Bi-Em, Fudžicu-Simens, HP, Kenon, Asbis…

S ovim se slaže i Anđelković, ali postavlja pitanje da li su i kakvi ugovori dosad potpisani između Jugoslavije i SAD, odakle dolazi "Majkrosoft".

Popović, pak, tvrdi da je u našoj zemlji zaštićen "Majkrosoftov" žig, odnosno oznaka preduzeća, ali da je svoja autorska prava na softver "Majkrosoft" registrovao nadležnoj svetskoj agenciji koju, prema međunarodnim konvencijama, poštuje većina država. Potpisnik toga je i Jugoslavija.

- Uostalom, Jugoslavija neće ući u Svetsku trgovinsku organizaciju ukoliko ne bude poštovala tuđa autorska prava. Pored toga, mora da uskladi zakone sa svetskim standardima, zbog čega što pre treba krenuti u suzbijanje kriminala u oblasti autorskih prava - navodi Popović.

Popović kaže da nigde u svetu ova vrsta kriminala nije potpuno suzbijena, pa tako navodi da je u Americi 25 odsto tržišta preplavljeno softverskim kopijama, u zapadnoj Evropi 37 odsto, a u istočnoj Evropi čak 67 odsto.

- Kod nas je mnogo "divljih" programa, a poenta je svesti ih na razumnu meru - završava Popović.

MIROSLAVA CVEJIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

"Glas" najavljuje: Prve krivične prijave zbog divljih softverskih programa stižu za mesec dana

17:35h

"Glas" prenosi - švajcarski "L maten"

17:45h

Ambasadori Francuske i Grčke tvrde da naša putovanja u EU ne zavise samo od njih

      


FastCounter by LinkExchange