[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Albanski lobisti u SAD preuzimaju inicijativu

Od Kongresa traže
nezavisnost Kosova

Toner: Mišljenje nema snagu zakona. Herniš: Prvo Rezolucija 1244. Hejzlok: Unmikovi standardi, pa razgovori o statusu. Samardžić: Nikome nije stalo do dolivanja ulja na balkansku vatru

BEOGRAD - Američki kongresmeni i albanski lobisti Tom Lantoš i Henri Hajd ponovo predlažu rezoluciju o nezavisnosti Kosova. Predlog rezolucije upućen je američkom Kongresu odmah posle novogodišnjih praznika i uskoro bi, kako "Glas" nezvanično saznaje, trebalo da ga prouče nadležna politička tela.

Ponovljen predlog

Lantoš i Hajd ponovili su ovaj predlog, koji prošle godine nije naišao na podršku u Kongresu, gotovo u isto vreme kada su i albanski političari s Kosova počeli otvoreno da zagovaraju što skorije rešenje statusa ove pokrajine.

Predstavnik za štampu američkog Stejt departmenta Mark Toner kaže da je to samo mišljenje nekih tela i članova Kongresa, te kao takav nije obavezujući, niti ima snagu zakona. Toner tvrdi da je stav SAD po pitanju Kosova ostao isti. Sada i u budućim razgovorima o Kosovu SAD će insistirati na doslednoj primeni Rezolucije SB UN 1244.

Status kvo

- Albanski lobisti u SAD više od 10 godina kontinuirano rade na nezavisnosti Kosova, pa ne treba na ovaj predlog gledati kao na veliki problem. SB, SAD i EU više odgovara sadašnji status kvo na Balkanu, jer bi svako "pomeranje kockice izazvalo i pomeranje zgrade" - kaže Samardžić.
Predlog rezolucije o Kosovu samo je mišljenje Kongresa.

Šef američke misije u Prištini Rinoa Herniš ne spori da je ispunjenje zahteva Rezolucije SB UN 1244 preduslov za otpočinjanje razgovora o konačnom statusu Pokrajine. Ali, ističe Herniš, u ovom trenutku SAD je zainteresovana za početak razgovora između predstavnika Albanaca i Srba o tehničkim pitanjima, u cilju procesa stabilizovanja situacije.

Jeda od američkih analitičara Robert Hend izjavio je za "Glas Amerike" da takva rezolucija, čak i u slučaju da bude usvojena, neće imati nikakvih opipljivih posledica već jedino izražava mišljenje Kapitol hila o tom konkretnom spoljnopolitičkom problemu.

Nema uslova

Sajmon Hejzlok, šef Unmikovog odeljenja za informisanje, mišljenja je da će konačan status Kosova doći na red tek kada budu dostignuti UNMIK-ovi standardi koji uključuju vladavinu zakona, dobro uređenu privredu, mogućnost povratka raseljenih lica. Hejzlok naglašava da će od ispunjenja tih standarda zavisiti budućnost Kosova, a da su oni ustanovljeni zato što su u razvoju demokratije na Kosovu mnoge ličnosti pokušale da pronađu put ka dugoročnoj perspektivi tog područja.

Savetnik predsednika SRJ Slobodan Samardžić kaže da je ovaj predlog samo novi pokušaj starih lobista da izdejstvuju nezavisnost Kosova. Samardžić je, međutim, ubeđen da će u Kongresu preovladati razumni stavovi, jer administracija SAD podržava Rezoluciju SB UN 1244 i da nikome nije stalo do novog dolivanja ulja na balkansku vatru.

O svemu tome svoj stav ima i politički analitičar iz Prištine Škeljzen Malići koji je pozvao Albance i njihove političke prvake da odustanu od politike inata, objasnivši da je Kosovo deo duže međunarodne igre. Malići je mišljenja da UNMIK, kao instrument međunarodnog faktora, ima svoj rok boravka na Kosovu, ali će međunarodna zajednica nastaviti da kontroliše Kosovo i kada UNMIK bude otišao.

"Glasu" je juče iz više izvora potvrđeno da je logično da se u celu kampanju oko zahteva za nezavisnošću Kosova umešaju albanski lobisti u američkom Kongresu, s obzirom da takvi koraci ne mogu biti učinjeni bez konsultacija i podrške međunarodnih faktora. U SB i EU, međutim, postoji uređen odnos snaga koji u ovom trenutku ne favorizuje opciju nezavisnosti Kosova.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Albanski lobisti u SAD preuzimaju inicijativu

17:20h

Čović o stavu SAD prema Kosovu: Ništa od nezavisnosti

17:30h

Del Ponteova o Karadžiću i Mladiću: Stoje mi kao kost u grlu

17:40h

Danas sednica Ustavne komisije u Beogradu: Opet o spornim pitanjima

17:45h

Đinđić najavio: Milutinović iduće nedelje u Tribunalu

17:50h

Miroljub Labus: Treba doneti dobar ustavni zakon

18:00h

Poslanici "Povratka" danas sa Štajnerom

18:10h

Članovi GO koalicije Vojvodina odlučili: Isključeni NSS i njen lider

18:15h

NSS o odluci koalicije "Vojvodina": Nelegalno i nelegitimno

23:30h

Beograd nije dostavio Hagu dokumente o zločinima NATO

      


FastCounter by LinkExchange