[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Meteorolozi predviđaju do kraja nedelje dalji porast temperatura, bez padavina

Zima se "preselila" na jug

U Somboru se za samo jedan dan živa u termometru popela za 27 stepeni

Sa izmerenih 27 stepeni u minusu Sombor je prekjuče bio najhladniji grad u republici, a već juče je u ovom gradu, u popodnevnim satima, živa bila na nultom podeoku. Nasuprot Vojvodini, juče osetno toplijoj, na jugu zemlje temperature su preko noći pale za oko deset stepeni u proseku, pa su juče Ćuprija i Dimitrovgrad bili najhladniji gradovi, sa izmerena minus 22 stepena.

U centralnoj Srbiji temperatura je porasla za oko deset stepeni. U Novom Sadu je, recimo, prekjuče bilo minus 23 stepena, a juče 14 stepeni u minusu. U Beogradu se sa prekjučerašnjih 16 stepeni u minusu živa u termometru juče popela na minus dva.

Ovako naglu promenu vremena, prema rečima Zorice Barbaroše iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u našoj zemlji izazvao je prodor hladnog vazduha iz centralne i istočne Evrope na jug zemlje, a topao vazduh sa Mediterana prodro je sa juga na sever zemlje.

Hidrolozi u naredna četiri dana ne očekuju značajno povećanje vodostaja reka zbog povišenih temperatura jer se, po njihovim rečima, do nula stepeni sneg postepeno topi. Milorad Jovičić, hidrolog u Saveznom hidrometeorološkom zavodu, kaže da se juče na Tisi povećala količina leda, a što se tiče nivoa reka ne očekuje se nikakva alarmantna situacija, jer do naglog otapanja snega može doći samo na plus 20 stepeni.

Više lekova, manje napora

- Ovako velike temperaturne oscilacije i promene vremena, koje se dešavaju u kratkom vremenskom intervalu, najviše pogađaju astmatičare i kardiovaskularne bolesnike. Oni bi trebalo da se dogovore sa svojim lekarima oko eventualnog povećanja doze lekova - kaže za "Glas" Jasminka Smailagić, bioklimatolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Neki uopšten savet koji se najugroženijima ovih dana može dati, kako kaže naša sagovornica, jeste da bez preke potrebe ne izlaze iz kuće, da smanje psihičke i fizičke napore, odnosno da se što više odmaraju. Prema njenim rečima, kad ovako naglo skoče temperature uočljiviji je i porast saobraćajnih nesreća zbog veće razdražljivosti i slabe koncentracije.

- Već danas će toplije biti i na jugoistoku zemlje, koji će opet biti najhladniji kraj. U Vranju će biti za pet stepeni toplije, a na severu će ujutru biti oko šest stepeni u minusu. Popodne se već može očekivati da tamo temperatura bude oko nule. Biće i slabije magle u kotlinama, na severu pretežno oblačno, ali popodne vedrije. Neće biti jakih mrazeva. U Beogradu će maksimalna dnevna temperatura biti dva, tri stepena iznad nule. Između 16. i 17. januara najavljeno je prolazno naoblačenje koje će najviše zahvatiti severozapadnu Vojvodinu i centralni deo Srbije. Možda bude slabijih snežnih padavina - najavio je za "Glas" Nikola Adamov, dežurni prognostičar u Saveznom hidrometeorološkom zavodu.

Prema njegovim rečima, za vikend se očekuje suvo vreme i manji porast temperatura, najviše do sedam stepeni u plusu.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^vreme

18:16h

Meteorolozi predviđaju do kraja nedelje dalji porast temperatura, bez padavina

18:24h

Ledolomci spremni za Dunav i Tisu

18:30h

Stale kotlarnice u Jagodini

18:38h

Česta isključenja struje u Doljevcu

      


FastCounter by LinkExchange