[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetlana- Ceca Bojković

(Buntovnik sa osmehom)

" Moj životni mizanscen u kome sam odrasla bio je na potezu Njegoševa 59, gde sam živela u detinjstvu i mladosti, Molerova 33, gde sam išla u Dadov, osnovna škola "Sveti Sava" u Avalskoj, potom 14. beogradska gimnazija, pa preko Cvetnog trga do muzičke škole koja se nalazila u zgradi današnje Muzičke akademije, tik uz Jugoslovensko dramsko pozorište gde ću započeti profesionalnu karijeru. Sve je to bilo u jednom malom prostornom krugu, i posle mnogo godina sam shvatila, a u međuvremenu sam mnogo putovala, da je i te kako bogat i veliki životni put. Tako sam shvatila i kako je Karl Maj mogao da napiše remek delo dečje literature "Vinetu", a da nikad nije mrdnuo iz Nemačke i da nije morao da ide u Ameriku."

Detinjstvo - pamte je kao uvek nasmejanu devojčicu i velikog đavolka.

Verska opredeljenost - pravoslavna. Za razliku od mnogih, u ovoj zemlji, pre svega političara, nije se odrekla vere zarad večere...

Nacionalnost - Srpkinja. "Narodski rečeno mi smo zajeban narod", iskrena je, a umela je i da pojasni: " Mi smo jednostavno osakaćeni, i kao takvi živimo. Ali! Mislim da je borba za lepotu življenja, po logici stvari, sasvim u kontri."

Obrazovanje - bila je najbolji đaka u OŠ "Sveti Sava", diplomirala je na FDU u klasi profesora Bajčetića.

Karijera - počela je s grupom nadarenih u Dadovu (Dadov je njeno svekoliko jezgro, oba supruga upoznala je ovde - prvo drugog - Ljubomira Draškića, potom prvog - Miloša Žutića, ali sudbina je htela da kod matičara prvo stigne sa ovim drugim...).

Jedna od srpskih najdugovečnijih pozorišnih glumica, i jedina prava naslednica Mire Stupice, odigrala je više od 55 uloga na daskama koje život znače. U filmu ("Pas koji je voleo vozove") oprobala se ali joj je cela ta "ujdurma" bila dosadna. Narod je zavoleo zbog "Boljeg života", popularnost je potvrdila sa "Srećnim ljudima", i cementirala ulogom u "Porodičnom blagu".

Od svih rola posebno ponosna je na onu "Smrt gospođe ministarke", a da je svoj posao godinama dobro radila kolege su joj aminovale darujući je, kao prvu dobitnicu, upravo ustanovljenu nagradu "Žanka Stokić" (čini se da su ovim potezom ispravljene dve nepravde - prema pokojnoj Žanki i uvek oštrojezikoj emigrantkinji Ceci Bojković...).

Za pozorišne sladokusce ostaće upamćena po Jovanki u "Pučini", " Veri u Havelovoj "Audijenciji i vernisažu", madam Sen Žen, Kasandri u "Orestiji", i, ponajviše po dve decenije dugoj ulozi Fon Esesn u "Noći Tribada". Ima i onih koji misle da je igrajući Elizabetu od Engleske u "Mariji Srtjuart" nadoknadila neigranje Šekspirovih junakinja...

"Pozorište je moja emigracija u lepši život...Gluma je divna, nikad se nisam pokajala što sam izabrala taj put. Ako ste pošteni, gluma pruža mogućnost stalnog samopreispitivanja, to je duhovna disciplina kroz koju upoznate mane, možete da ih upotrebite u nekoj ulozi, pred sobom ih izvrgnete podsmehu, plasirate u komediji. Ona je zanimanje koje traje ceo život, omogućava da raskrstite sa sujetom, a ako se s njom ne raskrsti nikada se ne dolazi do slobode."

Bila je predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije, još uvek je u Upravi, bila je član JDP i Nacionalnog teatra, ali ga je napustila kada je upravnik postao Aleksandar Berček: "Ako ne mogu da biram predsednika, mogu da biram upravnika", rekla je i kolegu Berčeka posavetovala: " Reci nesposobnom da je nesposoban, pa ćeš videti za šta je sve sposoban."

" Promene u radu moraju pretrpeti i pozorišta i ja zagovaram da se u našoj zemlji urede po engleskom principu. To praktično znači da mora postojati jedno nacionalno pozorište, a da sva ostala budu ad hok grupe."

A ako neko ima pravo da komentariše publiku, ima ona (poslednjih godina igrala je u "Verici među šljivama", "Lagumu", "Šta plaši Vinsenta Prajsa"), zato joj treba poverovati kada kaže: "U pozorište i dalje dolazi fin svet koji uživa u tekstu, lepoj reči i dobroj roli. Novokomponovani bogataši ne dolaze, nemaju tu naviku. Možda će njihova deca biti naučena da vole teatar, ko zna. Pozorište je jedna jako žilava biljka koja odoleva raznoraznim i najgorim pritiscima."

Stranački angažman - "Otkad postoji višestranačje u nas, nisam se odazivala na poziv da učestvujem ni u jednom programu koji bi značio promociju bilo koje stranke... Kad su me pozvali iz škole "Sveti Sava" da nastupam na priredbi za decu rudara Srbije, prihvatila sam poziv. Niko iz škole mi nije rekao da priredbu organizuje JUL... Moja glumačka etika je prevladala nad besom što su me prosto slagali i izmanipulisali...", rekla je glumica i odigrala što se tražilo. Ali, njen odnos prema politici možda je najsažetiji u ovim njenim rečima: "Loža režija, loš tekst, žanr zvan farsa. A glumci, tek o tome ne bih... Pre petog oktobra (2000. prim. a.) obično sam govorila: ne dam da mi kvare ten."

Zanimljivosti - mnogo voli da se smeje: "Život je jedan, on je božji dar i čovek je dužan da ga koliko je god moguće iskreira da mu bude lep, uprkos svemu." Zato, ukoliko je sretnete namrštenu, pogužvanu i sa mamurlukom, znajte da to nije Ceca, to Svetlana opet sprema novu ulogu... Doduše, oni kojima smeta njen oštar jezik naći će već načina da ospore njene glumačke kvalitete...

Sa prvim suprugom, sada pokojnim Milošem Žutićem, takođe sjajnim glumcem, rodila je Katarinu -Kaju Žutić, mladu i perspektivnu, naravno, glumicu. I što reče drugi muž, LJubomir Draškić, reditelj i upravnik Ateljea 212: "Teško meni . Ja sad moram da živim sa dve glumice od kojih jedna tek mora da uči, a to je Svetlana, a druga, Kaja, već sve zna."

Početak - rođena je 14. decembra 1947. u Zemunu. Otac Cvetko bio je geodetski pukovnik, majka Vera domaćica. Niko u porodici nije se bavio glumom, a glavni "krivac" što se opredelila za ovu profesiju je velika Mira Stupica, koju je s roditeljima gledala u pozorištu, i koja joj je čarolijom zanata otkrila čudesni svet pozorišta.

Zorica Zarić


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

Svetlana- Ceca Bojković

17:35h

Politički analitičar - novo popularno zanimanje

      


FastCounter by LinkExchange