[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Najveća mlekara na Balkanu u rukama stranaca

Salford ušao u Imlek

Holandska firma Stradivarijus uložiće 34,2 miliona dolara i postati većinski vlasnik

BEOGRAD- U petak je održana maratonska sednica Skupštine akcionara AD Imleka na kojoj je doneta odluka o dokapitalizaciji Imleka. Holandska firma Stradivarijus uložiće u Imlek 34,2 miliona dolara. Stradivarijus je osnovao evropski investicioni fond "New world value Fond", a Salford je samo menadžer kompanija ovog fonda koji raspolaže sa oko 500 miliona dolara od kojih je 100 miliona namenjeno za investicije u Srbiji. Kao osnivači ovog evropskog fonda pominju se ruski biznismen Boris Brezovski, jedan šeik iz Emirata, kao i neka druga poznata imena iz svetskog biznisa.

U Salfordu negiraju tvrdnje koje se mogu čuti u domaćim finansijskim krugovima da je ovaj fond obigravao oko godinu dana po Srbiji, pripremajući teren za ulazak u Imlek, ali i u neke druge domaće kompanije, da bi na kraju morao celu stvar da "podmaže" sa oko milion i po dolara.

- Salford se već godinu dana interesuje za Imlek, jer je to najveća mlekara na Balkanu, u kojoj bi se uz investicije mogla stvoriti prepoznatljiva robna marka i osvojiti ceo ovaj region. Krajnja namera investitora je da kasnije Imlek proda po što boljoj ceni, kaže naš sagovornik iz domaćih finansijskih krugova. On priznaje da je to za Srbiju dobro, utoliko što će ovaj inostrani fond, inače zatvorenog tipa, investirati u Imlek i što ga ne kupuje sa namerom da ga zatvori, kao što rade multinacionalne kompanije da bi plasirale svoje robne marke. Ipak, po njegovom mišljenju, za dugoročne interese zemlje bi bilo najbolje da sačuva u svom vlasništvu nacionalnu mlekarsku kompaniju.

U Salfordu, međutim, tvrde da u Imlek ne ulaze na mala vrata, već da je sve obavljeno po regularnoj proceduri, a da za dokapitalizaciju postoji saglasnost menadžmenta i Sindikata.

Inače, dokapitalizacijom sa 34,2 milina dolara Stradivarijus postaje, kažu u Salfordu, vlasnik 44 odsto akcija Imleka, s tim da se obavezuje da će, u slučaju da država nema druge ponude, otkupiti i 42 odsto akcija Imleka koje su u Akcijskom fondu, po istoj ceni, odnosno za 600 dinara po akciji. U Salfordu tvrde i da je uloga Dilojt tuša, inače oditora Imleka, bila samo u tome da izvrši procenu vrednosti kapitala, pri čemu je Salford učinio ustupak Imleku prihvatajući nominalnu vrednost firme od 43, a ne Dilojtovu od 41,7 miliona dolara. U Salfordu, takođe, objašnjavaju da Ministarstvo za privatizaciju nije bilo uključeno u ovaj posao, imajući u vidu da je Imlek ranije privatizovan i da je 58 odsto akcija u rukama zaposlenih, ali da je za ovaj aranžman dobijena saglasnost Agencije.

Stradivarijus većinski vlasnik

- Nećemo se izboriti sa konkurencijom bez ulaganja u proizvodnju, preradu, dizajn i marketing. Sa Salfordom pregovaramo već godinu dana i na kraju smo postigli dogovor da Stradivarijus uloži 34,2 miliona dolara, čime stiče 44 odsto kapitala, ali 58 odsto u upravljačkom delu, kaže Sparavalo.

Bilo i nepovoljnijih

Sparavalo kaže da su imali i znatno nepovoljniju ponudu jedne inostrane mlekare koja ima interesa samo da održi proizvodnju kiselo mlečnih proizvoda, dezerta i svežih sireva, a da ih prerada mleka ne zanima. On tvrdi da bi, u slučaju da Skupština akcionara nije prihvatila ponudu Stradivarijusa, država iznela svoje akcije na prodaju, pri čemu je postojala šansa da ih kupi upravo ova inostrana mlekara.

Vladimir Čupić, izvršni direktor Agencije za privatizaciju, kaže da su oni samo pružili tehničku pomoć Akcijskom fondu. Čupić precizira da je Salford, odnosno Stradivarijus, dao čvrste garancije da akcije države u Imleku neće biti obezvređene.

Vlado Sparavalo, direktor Imleka, kompanije koja inače ima 14 mlekara u Srbiji, povodom neslaganja akcionara nekih mlekara da stranci postanu većinski vlasnici Imleka, kaže da se privatizacija mora dovesti do kraja, imajući u vidu da deo kapitala u rukama države nije prodat. On dodaje da je dokapitalizacija, kroz ulazak svežeg kapitala, najpovoljnija varijanta, jer je Imlek već dostigao svoj plafon, a ipak ne može da se nosi sa stranom konkurencijom.

Direktor Imleka kaže i da je Stradivarijus dao garancije da u roku od pet godina neće otpuštati radnike, da će ispoštovati kolektivni ugovor, odmah povećati plate za deset odsto, a uložiće i milion evra za rešavanje stambenih pitanja radnika.
U Salfordu su nam potvrdili da holandska firma, prema ugovoru, nakon pet godina može da proda Imlek.

Z.Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:24h

Najveća mlekara na Balkanu u rukama stranaca

17:30h

Posle Novog Sada, Cepter osiguranje će stanove ponuditi i Beograđanima

17:38h

"Trajal" tuži državu

17:46h

Božidar Đelić: Kurs neće naglo skakati

17:54h

Nagrade Privredne komore Srbije niškim preduzećima

      


FastCounter by LinkExchange