[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predlog Zakona o rehabilitaciji otvorio mnoga pitanja

Zakon za nacionalno pomirenje

Da li obuhvatiti i maloletne zločince, učesnike građanskog rata

BEOGRAD - Predlog zakona o rehabilitaciji ušao je u proceduru, a očekuje se i njegovo skoro usvajanje. Ali, što je i očekivano, ovo osetljivo pitanje otvorilo je polemike u javnosti, brojne nedoumice, a čuju se i mnogi kritički tonovi. Pre svega, deo javnosti smatra da bi ovaj zakon trebalo da končano razreši problem nacionalnog pomirenja, prevlada burnu prošlost, ideološke i druge sukobe koje je doneo građanski rat. Tu se, pre svega, misli na pripadnike Ravnogorskog pokreta.

- Sve one koji su osuđeni za politička krivična dela trebalo bi rehabilitovati, bez obzira na njihova politička i ideološka ubeđenja ili činjenicu da su bili pripadnici Ravnogorskog pokreta, ljotićevci, komunisti, nacionalisti, ili iskazivali svoje religiozno ili neko drugo opredeljenje - izjavio je za "Glas" advokat dr Rajko Danilović, pisac knjige "Upotreba neprijatelja", čovek koji je decenijama pred sudom branio ljude različitih političkih ubeđenja, od pogroma verbalnog delikta i montiranih političkih procesa.

Danilović ističe da je ovo sama suština rehabilitacije i da bi to trebalo da bude prevladavajući kriterijum prilikom usvajanja Predloga zakona.
- Naravno, oni koji su počinili teške zločine i krivična dela, terorističke akte, ne bi mogli spadati u ovu grupu, osim ako bi se utvrdilo da su procesi na kojima su bili osuđeni montirani i izvedeni bez pravih dokaza. Takođe, postoji mogućnost da su neke stvari rađene nezakonito pa bi trebalo ostaviti prostora za proveru zakonitosti izrečenih presuda, ponavljanje sudskih procesa i sudsku rehabilitaciju. Vlasti su neposredno posle rata imale zakone protiv neprijatelja, izdajnika, Krivični zakon iz 1946. godine, koji je kasnije dopunjavan. Kako bilo da bilo, kažnjavanje političkih neistomišljenika zbog drugačijih uverenja moralo bi biti obuhvaćeno zakonom. Takođe, slažem se da treba razmisliti o ideji da se i oni koji su tokom građanskog rata počinili zločine, a bili su maloletni u to vreme, budu rehabilitovani - rekao je Danilović.

Biljana Kovačević - Vučo, predsednik Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava, istakla je da zakon o rehabilitaciji treba da bude samo prvi korak u procesu koji bi išao ka nacionalnom pomirenju, ali i dodala da njegova svrha ne može biti revidiranje istorije.
- Vrednovanje istorije je mnogo delikatniji problem i zahteva vreme. Smatram da bi trebalo rehabilitovati sve one ljude koji su stradali, ubijeni, streljani pred kraj rata i posle Drugog svetskog rata, a da im nisu izrečene presude. To je potpuno nesporno. Neki su bili u partizanima, neki u četnicima, neki na Golom otoku, drugi su bili žrtve montiranih procesa. Ali, ono što je važno, bez obzira na političku i drugu pripadnost, jeste da se omogući ponavljanje sudskih postupaka, ulaganje zahteva za zaštitu zakonitosti i za proveru stare presude i procesa koji su imali za ljude sudbinski značaj. Zakon bi trebalo da predstavlja tehničko, pravno sredstvo, da se svi ovi postupci stave pod lupu.

Ibeovci automatski

Predlog zakona predvideo je automatsku rehabilitaciju ibeovaca, samim stupanjem na snagu ovog propisa, a predviđeni su i instituti zaštite zakonitosti i ponavljanja sudskih procesa kroz koje će i drugi moći da dobiju zakasnelu moralnu satisfakciju.

Ali, da bi pojedini postupci bili ponovljeni posle toliko godina, morali bi da postoje novi dokazi. Dakle, jedan od preduslova za rehabilitaciju je i otvaranje tajnih dosijea koji bi nam mnogo više rekli o proteklim vremenima - naglasila je Vučova.

Ali, osim rehabilitacije, otvoreno je i pitanje materijalnog obeštećenja žrtava ideoloških progona i montiranih procesa koji su završili u zatvoru, koje su pre svega otvorili ibeovci. Predsednica JUKOM-a ističe da je ovde, ipak, primarno tim ljudima omogućiti moralnu satisfakciju, a da je pitanje naknade štete sekundarno kada je u pitanju rehabilitacija.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:07h

Utvrđen Predlog zakona o zapošljavanju

16:14h

Predlog Zakona o rehabilitaciji otvorio mnoga pitanja

16:22h

"Bela knjiga o radiodifuziji od 1990. do 2.000" Slobodana Đorića

      


FastCounter by LinkExchange