[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 11.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Poljoprivredna varoš koja nema ni grb, ni opštinska obeležja: centar Opova

O P O V O

Najnerazvijenija opština u Vojvodini, u krajnjem jugu Banata

Na levoj obali Tamiša

Oko 11.000 meštana Opova, Barande, Sefkerina i Sakula broji samo 0.57 odsto ukupne pokrajinske populacije. Od ove varošice manji su jedino Sremski Karlovci

Opovo je jedna od 45 vojvođanskih opština, na krajnjem jugu Banata i levoj obali Tamiša. Na samo trideset kilometara od Beograda i Pančeva, s jedne strane i isto toliko od Zrenjanina sa druge, deluje kao krajnja periferija većih gradova, a 25 odbornika SO Opovo rešava lokalne probleme ne baš svojstvene 21. veku.

Prema svim merilima, veličini od 203 kvadratna kilometra Opovo je od najmanjih opština u Vojvodini, a po broju stanovnika na pretposlednjem je mestu. Oko 11.000 meštana Opova, Barande, Sefkerina i Sakula broji samo 0.57 odsto ukupne pokrajinske populacije. Od ove varošice manji su jedino Sremski Karlovci.

- Opovo je najnerazvijenija opština u Vojvodini ukoliko se uzme u obzir vrlo izražen budžetski debalans po glavi stanovnika. Prema zvaničnim podacima Republičkog statističkog zavoda Opovo ima najmanji dohodak u Vojvodini i Republici. Prilikom izračunavanja društvenog bruto proizvoda Ministarstvo finansija koristi podatke od pre deset godina čime poljoprivredna struktura nije tačno prikazana i automatski se stvara pogrešna slika o velikoj zastupljenosti intenzivnih kultura. Od ukupnih 11.721 hektara zemlje, koliko je u privatnom sektoru, Opovu se pogrešno računa dodatnih 2.642 hektara koji jesu zavedeni u našim katastarskim odeljenjima, ali su u posedu stanovnika drugih opština. Tako 20 miliona dinara prošlogodišnjeg budžeta nije bilo dovoljno ni za osnovne potrebe opštine, kaže Jovan Rackov, predsednik SO.

Foto

Jovan Rackov, predsednik SO Opovo

Pretežno poljoprivreda varoš nema grb, niti opštinska obeležja, a ne može da se pohvali ni bogzna kakvim uslovima za život. Kanalizacije, sem u strogom centru Opova ( deset odsto domaćinstva) nema, voda nije za piće pa meštani znaju da zapucaju i po 30 kilometara da napune kanistere. I na telefonizaciju se dugo čekalo.

- Prethodno rukovodstvo opštine počelo je da uvodi telefone 1996. godine i zaključilo sa Telekomom ugovore koji su tada šablonski nuđeni opštinama. Planirano je da se uvede 2.000 priključaka, što je bila loša procena, a prodato samo hiljadu, zatim je inflacija obezvredila novac koja su građani platili. A izvođač radova tužio je opštinu zbog duga koji je tad bio 800.000 maraka. Dve godine smo se vadili iz tog začaranog kruga, upoznali i premijera Đinđića sa problemom i tek posle paralelnih pregovora sa rukovodstvom Telekoma uspeli da potpišemo ugovor pre mesec dana po kome ono preuzima obavezu uvođenja priključaka. Dug je smanjen na 200.000, a posle mnogo peripetija prijavom novih 800 zainteresovanih građana ipak smo došli na onu prvobitnu cifru od dve hiljade novih pretplatnika, kaže Rackov.

Ekologija je druga stavka s kojom se, kaže, rukovodstvo SO uhvatilo u koštac, kada je mlekara u selu Sakule preradom surutke i njenim ispuštanjem direktno u Tamiš uništila oko pet hektara šume.

- Do aprila 2003, vlasnik mlekare Đorđević ima rok da ili napravi sistem za pročišćavanje ili će mlekara biti zatvorena. To nije opštinski interes ali zarad 50 radnih mesta ne sme se prećutati enormno zagađivanje iz tog pogona. Kada je počela da radi pre deset godina mlekara je prerađivala oko šest hiljada litara mleka, danas oko 30.000, a postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne postoje.

Međutim, posle zagađenja Tise i Dunava cijanidom pre dve godine, čak oko dve hiljade pecaroša vikendom peca upravo u Opovu tako da su sportski ribolov i turizam karte na koju nadležni računaju.

Opovo je poljoprivredna sredina sa 90 odsto zemlje u privatnom vlasništvu, a jedina društvena preduzeća PKB "Opovo" i pogon "UTVE vozila" čekaju ubrzanu privatizaciju. U opštini međutim, zemljište (zemlja od prve do treće klase) nekada nacionalizovano a sada u svojini preduzeća PKB-a "Opovo" ne smatraju za problem.

- S obzirom na to da je 60 odsto zemljišta tog preduzeća pod sistemom za navodnjavanje, nije ni logično ni moguće denacionalizovati i naturalno vratiti tu zemlju. Daleko su veća ulaganja u sisteme za navodnjavanje nego što je vrednost zemljišta, a bivšim vlasnicima biće ponuđeno ili novčano obeštećenje ili akcije budućeg deoničarskog društva. To je već moguće, veruje Rackov.

Ivana Ikraš
foto: Aleksandar Jovanović


vesti po rubrikama

^Srbija u 21. veku

O P O V O

14:14h

Najnerazvijenija opština u Vojvodini, u krajnjem jugu Banata

14:21h

Sportska društva imaju rezultate uglavnom na lokalnom nivou

14:28h

Nekada je ovde bilo naselje Želj

14:36h

Sistem vodosnabdevanja dugo bio nerešiv problem

14:44h

U ribnjaku PKB "Ribarstvo" love i poznati

14:51h

Slikar Dragan Mećavin u vrhu domaćih slikara naivaca

 FastCounter by LinkExchange