[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 11.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zašto je, uoči proglašenja dobitnika NIN-ove nagrade za najbolji roman u protekloj godini, atmosfera "uzavrela"

Ugled, preporuka, ohrabrenje

Bez obzira na propuste, tu nagradu dobili su naši najvažniji romansijeri u drugoj polovini prošlog veka

Uobičajeno je da se svake godine, krajem januara, proglasi najbolji roman u prošloj godini, da se njegovom piscu dodeli NIN-ova nagrada, najznačajnije i najprestižnije priznanje u našoj zemlji, kada je o književnosti reč.

Od preko 400 književnih nagrada, koliko ih kod nas ima, samo nekoliko zaslužuje pažnju čitalaca, pisaca ili izdavača. Među njima svakako je čuvena NIN-ova, koja će sledeće godine doživeti i duboku starost od pet decenija. Upravo ta tradicija (u kojoj je bilo i propusta, poznat je slučaj sa Ivom Andrićem) izdvaja ovu nagradu od svih ostalih.

I ne samo to. Izdvaja je i posebna atmosfera koja je naročito "uzavrela" nekoliko nedelja pred donošenje konačne odluke. U književnom svetu se spekuliše ko bi mogao biti potencijalni dobitnik, ko je ove godine u žiriju i ima li dovoljno razloga za to. Svako, na svoj način, bira favorite, ljudi se, čak, i klade.

Možda se upravo tada najviše čitaju književne kritike koje pišu članovi žirija. Na razvoj NIN-ove nagrade trag ostavljaju i okolnosti u zemlji, tako da bi se mogao sačiniti jedan govorljiv esej o uticaju društvenih pomeranja u Srba na njihovu najznačajniju književnu nagradu.

Zašto NIN-ova nagrada diže toliku buku među mirnim ljudima od pera, upitali smo Savu Dautovića, urednika kulture u NIN-u.
- Zato što je to najznačajnija i najuglednija domaća nagrada. Donosi dobit piscu i izdavaču, a ranije je, čini mi se više nego danas, preporuka za prevođenje. Osim toga, mnoge pisce ova nagrada i ohrabri, naročito ako je reč o mlađim ljudima. Takođe, žiri je uvek autoritativan, nekad lošiji nekad bolji, tako da NIN-ova nagrada pruža i sliku naše posleratne književnosti.

Na naše pitanje otkuda da se toliko priča baš o NIN-ovoj nagradi pre nego što je proglašen dobitnik i smeta li to radu žirija, Dautović kaže:
- To je naša književna čaršija i kuhinja, tu se spekuliše, iščekuje. To svakako ne smeta radu žirija, naročito ne samoj nagradi, jer doprinosi njenom medijskom plasmanu, što istovremeno znači, i što je važnije, priča se na taj način i o književnosti.

Mihajlo Pantić, književni kritičar i pisac, navodi nekoliko razloga zbog kojih NIN-ova nagrada za najbolji roman ima toliki publicitet.
- Prvo, zato što danas roman ima jedinu važnost u književnim razgovorima. Zatim NIN-ova nagrada ima tradiciju koju bi jako trebalo respektovati, jer su, bez obzira na propuste, tu nagradu dobili najvažniji romansijeri u drugoj polovini prošlog veka u nas. Treće, mislim da u svakoj književnosti postoji institucija najvažnije književne nagrade. Sticajem raznih okolnosti, u našoj zemlji to je NIN-ova nagrada.

Istovremeno, kao što su tu nagradu dobijali najvažniji romansijeri i u žirijima su bili, uglavnom, najznačajniji kritičari. Tu se koncentrisalo nešto što bi se moglo nazvati mišljenjem i vrednovanjem literature. Tu se uspostavljao duhovni standard i estetika jedne epohe. Poziv u NIN-ov žiri doživljava se uvek kao verifikacija vaše kompetentnosti. Tako da je ova nagrada koliko istorija srpske književnosti toliko i istorija srpske kritike - kaže Pantić.

Proglašenje naredne nedelje

Proglašenje najboljeg romana u 2002. godini očekuje se sledeće nedelje, žiri radi u sastavu Svetozar Koljević, Adrijana Marčetić, Petar Pjanović, Aleksandar Jerkov i Ivan Negrišorac. Svi se slažu da je produkcija romana u prošloj godini bila zaista velika, najveća do sada. Premašuje broj od 120 dela. Do sada, NIN-ovu nagradu vratili su jedino pisci Danilo Kiš i Milisav Savić.


LJ. P.


vesti po rubrikama

^kultura

16:30h

Uoči proglašenja dobitnika NIN-ove nagrade atmosfera "uzavrela"

16:37h

Pariska premijera džez opere trubača Vintona Marsalisa

16:43h

Na ovogodišnjem Kanskom festivalu: Patris Sero predsednik žirija

16:51h

Zagrebački teatar "Thalassa" u BDP

16:58h

Izložba Vladimira Veličkovića u Londonu

17:04h

U organizaciji Centra za novo pozorište i igru: Platforma alternativnog pozorišta

17:12h

Gala vikend "Gospodara prstenova" u Centru "Sava"

17:19h

Nikita Milivojević režirao "Galeba" u Ljubljani

      


FastCounter by LinkExchange