[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 11.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sa Arktika u našu zemlju stižu izuzetno niske temperature i obilne padavine

Sever pod ledom na jugu poplave

Od nedelje do srede očekuje nas suvo vreme sa temperaturama do minus 10

Veći deo evropskog kontinenta okovan je snegom u prethodna dva dana, a hladni arktički talas iz centralne i istočne Evrope doneo je i našoj zemlji izuzetno niske temperature i obilne snežne padavine, najviše na severu zemlje. U Subotici su, preksinoć i juče, u pomoć zimskim službama pritekli i vojnici.

Na sreću, hladno vreme će se zadržati do 15. januara, a do tada nas, prema rečima Milenka Jovanovića, pomoćnika direktora sektora meteorološkog bdenja u Saveznom hidrometeorloškom zavodu, očekuju ledeni dani, kada će najmanje tri dana uzastopno srednja dnevna temperatura biti ispod nule.

- Najniže temperature očekuju danas Suboticu, čak minus 15 stepeni. Veoma različito vreme na severu i jugu naše zemlje posledica je prodora hladnog talasa na severu iz centralne i istočne Evrope i ciklonskih aktivnosti u Mediteranu, koje su uzrokovale obilne kišne padavine i više temperature u Crnoj Gori i jugu zemlje. Recimo, u Kolašinu je preksinoć za 12 sati palo čak 100 litara vode po metru kvadratnom. Juče ujutro je, na primer, u Vranju izmereno šest stepeni u plusu, a u Beogradu minus osam stepeni Celzijusa - navodi Jovanović.

Danas, posle kratkotrajnog predaha od padavina, a zbog približavanja novog ciklona iz Afrike u južnu Italiju i Grčku, u poslepodnevnim satima ponovo nas očekuje sneg u većem delu zemlje, i na jugu. U svim krajevima će biti pojačan vetar, a naročito u Vojvodini će, prema prognozama SHMZ-a, brzina vetra biti veća, oko deset, možda čak i 15 metara u sekundi, pa na srednjoj dnevnoj temperaturi od minus sedam i ovakav vetar, ne preporučuje se izlazak napolje bez preke potrebe.

U poslepodnevnim satima ponovo počinje sneg i prestaje u nedelju, a od tada do srede očekuje nas suvo vreme i niske temperature. U ponedeljak i utorak minimalne dnevne temperature u mnogim mestima biće ispod minus deset stepeni, posebno na severu, a u Sjenici i do minus 20 stepeni, a od srede će se živa u termometru približiti nultom podeoku. Od ponedeljka će se i vetar osetno smiriti.

Povoljno za žitarice

Krajem godine posejane su već i neke žitarice, pšenica, ječam, pa se postavlja pitanje i kako će ovolike padavine i niske temperature uticati na njihov razvoj.
- Za ove žitarice, kao i kulture koje prezimljavaju, poput lucerke, deteline, koje su i u fazi zimskog mirovanja ovo su izuzetno povoljni vremenski uslovi. Snežni pokrivač stvara zaštitu od niskih temperatura, a otapanjem će se stvoriti i dovoljno vlage za zemljište. Kada dođe do dužeg otopljenja i temperature iznad pet stepeni vegetacija će da krene i imaće dobre uslove - objašnjava Zoran Krajinović, načelnik agrometeorologije u Saveznom hidrometeorološkom zavodu.
On kaže da neće biti opasnosti ni za višegodišnje voćke, jer su i to kulture koje su u dubokoj fazi mirovanja i mogu da izdrže temperature do minus 15.


D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^Vreme

16:54h

Sa Arktika u našu zemlju stižu izuzetno niske temperature i obilne padavine

17:12h

Bez straha od većih poplava

17:27h

Sneg iznose van Subotice

      


FastCounter by LinkExchange