[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 10.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS ISTRAŽUJE

Zašto je Republička vlada bacila pare na "Microsoft",

kad je mogla nelegalne programe da zameni besplatnim "Linux-om"?

Nismo dovoljno bogati da kupujemo "windows"

Zašto biste želeli da kupite "Mercedes", a možete da se besplatno vozite rikšom? - odgovorio je pitanjem Zoran Đinđić, premijer Srbije, u pismu koje je kružilo internetom, mnogim korisnicima kompjutera koji su se pitali zašto moraju da kupe originalni "Windows", kad taj isti nelegalni program mogu da zamene besplatnim programom "Linux-a".

Slika premijera koji se rukuje s Bilom Gejtsom, najbogatijim čovekom na svetu i vlasnikom "Microsofta", našla se u svim novinama. Tada su gost i domaćin potpisali ugovor o legalizaciji "Windows-a" na svim kompjuterima u državnim organima Srbije.

- Taj ugovor se odnosi samo na programe koje koriste kompjuteri po državnim organima, a stupio je na snagu 1. januara 2002. Time su dobijeni znatno povoljni uslovi za zamenu nelegalnih legalnim programima. Takođe su dobijene i donacije za akademske ustanove, biblioteke i razne istraživačke institute. Premijer nije mogao da potpiše obavezu za celu Srbiju, jer bi to bilo nezakonito. Zato preduzeća moraju sama da legalizuju programe kod legalnih zastupnika - izjavila je za "Glas" Jasmina Pilipović, iz Ministarstva za nauku i tehnologiju.

Koliko je našu državu zaista koštala zamena "Windows-a", u Ministarstvu nauke i tehnologije nisu želeli da kažu, sem da je to - poslovna tajna.

Prednost "linux-a"

Sankcije su bile bolje, reći će svi kojima nedostaju pare da sa divljih pređu na legalne programe monopoliste Gejtsa. Da smo se, bar po tome, priključili civilizovanom svetu, dokaz je i zakonska obaveza (Zakon o poštovanju autorskih prava i zaštiti intelektualne svojine) da legalizujemo sve ono što smo dobijali tako lako i slatko - poslednje holivudske hitove na televiziji, kompakt diskove s najnovijom muzikom za dolar, programe Bila Gejtsa da preslikamo od komšije…

Sve te programe trebalo je prevesti u legalne do početka ove godine, dok ne krenu inspektori da zaviruju u službene kompjutere i da kažnjavaju. Tako je počelo dovijanje.

Sada se snalazimo kao sav normalan svet. Mnogi korisnici, umesto da legalizuju, na primer, "Windows 98", čija je cena oko 135 dolara, jednostavno sa interneta skidaju potpuno besplatan program koji se zove "Linux". Priča o spasiocu "Linux-u" širi se među vlasnicima kompjutera. Dosta stručnjaka se slaže da "Linux", pored toga što je besplatan, ima i drugih prednosti.

- Održavanje "vindouza" je skuplje, a sistem "Linux-a" ne pada. Zato su se i mnoge firme odlučile da skinu "Linux" sa interneta, umesto što bi kupovali originalni "Windows". Mana "Linux-a" je u tome što je taj program malo komplikovaniji, dok je "Windows" rađen za prosečnog Amerikanca. Međutim, programi koji se najčešće kod nas koriste na "Linux-u" su isti kao i na "Windows-u", razlika je u imenima, koja se brzo nauče - objašnjava za "Glas" Nebojša Jovanović, vlasnik "Medija neta".

Prema njegovim rečima, iako su mnoge škole u Srbiji od "Microsofta" dobile besplatne programe za kompjutere, njihovo održavanje će koštati mnogo više.

Cena monopola

- Kao dokaz da "Linux" zaista valja, govori primer Italije, u kojoj ga svi državni organi koriste, iz prostog razloga što su i sami otkrili da je održavanje "vindouza" skupo - tvrdi Jovanović.

Pa zašto je, onda, naša Vlada otrčala "grlom u jagode"? Da li smo zaista toliko bogati da kupujemo nove "Windows" operativne sisteme, pa čak ih i besplatno ugrađujemo, pri tom svesni da je njihovo održavanje skupo?

Jovanović kaže da se Vlada Srbije nije konsultovala sa stručnjacima o dovođenju stranih firmi koje bi u kompjutere ugrađivale svoje originalne programe.
- Došao je "Microsoft", ali ne i drugi. Zato je taj ugovor monopolistički - kaže Jovanović.

Do 1. januara 2003, "Microsoft Jugoslavija" je nudio mnogim firmama neke povoljnosti oko legalizovanja "Windows-a" i ostalih programa.
- Legalizacija ide na tri godišnje rate. Za firmu koja ima deset kompjutera, jedna rata otprilike košta 2.800 dolara. Pri tome, taj program se ne kupuje već se samo iznajmljuje na tri godine, a tek posle toga se može otkupiti uz doplatu. Da bi se ugovor aktivirao, firme moraju da na svojim kompjuterima imaju već legalizovane "Windows" programe, što znači da su za legalizaciju morale da plate još oko hiljadu dolara. Pored toga, "Microsoft Jugoslavija" uopšte nema tehničku podršku u našoj zemlji, već je ona u Ljubljani - naglašava Jovanović.

Saša Bojović, portparol "Microsoft Jugoslavija", objašnjava da se firmama u Srbiji iznajmljuje takozvani OSL sistem, sa "Windows XP " i sa besplatnom nadogradnjom, na tri godine.

Međutim, da bi dobile ovaj sistem, firme su prvo morale da imaju legalni "Windows" na kompjuteru koji se kod njih do 1. januara mogao kupiti za 78 dolara. Od nove godine, ta "stvarčica" košta između 100 i 200 dolara.

Kojem carstvu?

- Do 1. januara OSL sistem je koštao 500, a od nove godine 950 i 1.000 dolara po kompjuteru. Treba naglasiti da je "Windows" od 78 dolara bio najjeftiniji na svetu. Ako je i bilo nekih problema sa ugovorima, moguće je da se to dogodilo u poslednja četiri dana decembra, kad su u predstavništvima "Microsofta" bile velike gužve - kaže Bojović.

Ipak na latinici

Saša Bojović za "Glas" najavljuje da će se, za nekoliko nedelja, u Jugoslaviji pojaviti "Windows" na srpskom, ali latinicom.
Iako je u javnosti kružila priča da će Vlada Srbije finansirati pravljenja "Windows-a" na srpskoj ćirilici, izgleda da do toga nije došlo. Bojović kaže da treba samo izbrojati koliko je knjiga prošle godine štampano na latinici, a koliko na ćirilici, da se vidi da se u Srbiji najviše koristi latinica.
Tako je najsavršenije pismo na svetu ponovo izgubilo bitku. Ovog puta od "Microsofta".

Od sagovornika saznajemo da je tehnička podrška za one koje kupe sistem od "Microsoft Jugoslavija" proradila tek prekjuče. Do tada su svi korisnici koji su od njih kupovali programe bili upućeni na tehničku podršku čak u Ljubljanu.

- Što se tiče "Lunux-a", to je program koji neke sisteme ima bolje od "vindouza", a neke gore - kaže Bojović. - Međutim, glavno pitanje jeste: kome će se korisnici "Linux-a" obratiti kad im padne sistem? NJegovo održavanje je samim tim skuplje, iako je taj program gotovo besplatan. Postavlja se i pitanje koliko ljudi je obučeno za "Linux", a koliko za "Microsoft" programe - završio je on.

Polemika oko toga šta je bolje koristiti - "Linux" ili "Windows" - verovatno će se nastaviti. Običnim smrtnicima ostaje da sami izvagaju i donesu odluku, koja, ukoliko ne budu imali debelih para da legalizuju "Windows", i neće biti tako teška.

MIROSLAVA CVEJIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

"Glas" istražuje: Zašto je Republička vlada bacila pare na "microsoftt", kad je mogla nelegalne programe da zameni besplatnim "linux-om"?

17:35h

"Glas" podseća: Jedna od vizija budućnosti jugoistočne Evrope

      


FastCounter by LinkExchange