[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 05.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dosije: Šta su i kako u protekloj godini radili narodni poslanici u Skupštini Srbije

Kriza DOS-a se prosto preslikala

Protekla godina u parlamentu će se pamtiti, pre svega, po tenzijama u vladajućoj koaliciji.

Preterivanja, nervoza i histerija obeležili su nekoliko skupštinskih sednica

BEOGRAD - Nikada ranije i nikada više nego tokom 2002. godine Vlada Srbije nije bila u Skupštini prozivana, a njeni ministri i premijer pozivani da podnesu ostavke zbog "nesposobnosti, uzurpacije vlasti, veza s kriminalom, izdaje, potkupljivosti..."

Tim pitanjima se tokom protekle godine, međutim, parlament nije bavio. Uprkos pojedinačnim i grupnim zahtevima, pisanim i usmenim optužbama, rad Vlade i njenih ministara, jednostavno, nikada nije stavljen na dnevni red. Izazov nije bio čak ni to što je DSS, polovinom godine, formirao Vladu u senci, ili što su velike poslaničke grupe napuštale zasedanja, ne pristajući na, recimo, olako oduzimanje poslaničkih mandata, kao što je bio slučaj sa poslanicima DSS-a.

Kako su političke tenzije rasle, sve se glasnije čuo zahtev za prevremene parlamentarne izbore, a sve slabije za reforme. Među strankama DOS-a nastalo je komešanje, pa su iz DOS-a nicale nove poslaničke grupe. Danas ih ima oko deset. Koliko tačno i kojoj grupaciji pripadaju, s kim su u koaliciji ili savezu, teško je utvrditi. Razumljivo, ako se ne zna ni koliko tačno poslanika prima poslaničke plate, niti ko ima mandat, a ko ga je izgubio. Otuda ne izgledaju budalasto otužbe kako u Skupštini Srbije umesto 250, ima oko 300 poslanika.

Parlament se tokom protekle godine držao onoga što mu je dostavljano ili poručivano iz Vlade: razmatrao je i usvajao ili vraćao na doradu zakone, predloge i druga akta. Ponekad je uzimao u obzir i poneku inicijativu poslanika i drugih predlagača, a bavio se i jednom krupnijom aferom, koja je trebalo da pokaže ko je od prve dvojice na domaćoj političkoj sceni jači i ko ima veći uticaj - aferom "Pavković". Da li je prisluškivan kabinet predsednika Koštunice, da li je on zauzvrat naredio vojsci da upadne u vladin Biro za komunikacije, da li je u noći između 7. i 8. jula bio tajni sastanak u njegovom kabinetu i da li je doneta odluka da se upadne u Biro i raskrinkaju urotnici, da li je, eventualno, to bio pokušaj puča, da li je Pavković svedočio sa zakašnjenjem, zbog smenjivanja s mesta načelnika Generalštaba...

Mesec dana je skupštinski Anketni odbor ispitivao svedoke, od portira do premijera Đinđića. Predsednik Koštunica je odbio da se pojavi pred tim skupštinskim organom, kao i nekoliko ljudi iz njegovog okruženja. Nalazi Odbora, posle mesec dana istraživanja, nisu bili spektakularni, a nisu proizveli ni "pravno dejstvo", pa su ostali u - nekoj fioci. Za narod je to propitivanje bilo zanimljivo, zabavno, prenosila ga je TV.

Protekla godina u parlamentu će se pamtiti pre svega po tenzijama u vladajućoj koaliciji. Kriza se osećala na svakoj sednici, u pauzama zasedanja, u hodnicima, a naročito u mnogobrojnim izjavama koje su se danima i mesecima prenosile kroz medije i u javnosti. Nisu pomagale ni sednice Predsedništva koalicije, koje će ostati upamćene u javnosti samo po optimizmu koji su lideri isijavali, i zebnji građana "da li su se najzad dogovorili".

Opšta zbrka je nastala kada su poslanici DSS-a 12. juna napustili skupštinsku salu, posle čega se nagađalo hoće li se ikada vratiti, da li će izazvati parlamentarne izbore, s kim će u savez... Treslo se u Vladi, Skupštini... Što se opozicije tiče, ona je maestralno koristila svaku priliku, a imala je štofa koliko joj je trebalo. Dok su poslanici DSS-a ljutito poručivali - "Skupština više ne postoji", u desnom delu opozicije su u sali pevali - "Spremte se, spremte...", a u levom tražili da parlament zahteva puštanje Miloševića.

Leto je proteklo bez sazivanja poslanika, mada je iz DOS-a bilo najavljeno "dugo toplo leto", kada je trebalo usvojiti još 70-tak zakona. Nisu se pominjali razlozi za tako dugu pauzu, a prazne skupštinske sobe i hodnike su tek krajem leta počeli da posećuju oni koji su imali neke poslove oko predsedničkih izbora.

Opstrukcija rada Skupštine osetila se sve do kraja godine, kada su se zbog budžeta poslanici DOS dobro namučili da skrpe kvorum. Posle tog dramatičnog dana ostale su priče o kupovini glasova od "izdajnika" u DSS-u, NS-i, o "torbama novca", pretnjama, izbacivanju iz stranke poslanika koji nisu poslušali lidera, nego su, kako su oni tvrdili, po savesti glasali za budžet. Jedan telohranitelj je zaglavio 30 dana zatvora, a ministar finansija se posle sednice jedva oporavio od stresa.

Računao je da će to biti istorijska sednica, prilika da se na sto iznesu dugo čekani podaci o prljavštini prethodnih i o tome otvori rasprava. Pripremio je na hiljade stranica dokaza o mućkama tog režima i očekivao samo skupštinski "krešendo". Kad ono, umalo da ne izglasaju budžet koji je skrojio za iduću godinu, pa čak i rebalans za tekuću.

Poslanici opozicije, ali i DSS-a, tokom godine su najviše prozivali ministra policije, da nije otkrio nijednog ubicu, nijednog krupnijeg kriminalca, da mu mafije (50 grupa) vršljaju po zemlji i da pojedinci u policiji stoje iza nekih od njih. Otvoreno su ga prozivali i optuživali sa skupštinske govornice, ali se ministar nije dao zbuniti - u skupštinskom Odboru za bezbednost pred poslanicima se (prvi put) pojavio rukovodeći tim tadašnje Službe državne bezbednosti, na čelu s Andrijom Savićem. Ubrzo zatim je donet zakon po kome se ta Služba preinačuje u BIA-u (Bezbednosno-informativna agencija) i izdvaja iz MUP-a. Tih dana je ubijen načelnik beogradske policije Boško Buha. Ubica još nije otkriven, kao ni mnogi pre ovog slučaja.

Na tapetu opozicije često je i ministar pravosuđa Vladan Batić, posebno posle optužbi da sudovi i tužilaštva ne rade dobro svoj posao, ali je uspevao da se odbrani. U Skupštini je umeo da odgovori, ali i da pretera. Tako je jednom prilikom ućutkivao Šešelja navodeći kako on ima rođake ustaše i u Paraginoj stranci.

Preterivanja, nervoza i histerija obeležili su nekoliko sednica parlamenta. Prisećamo se peticije poslanika Stanka Kovačevića koju su mnogi u Skupštini potpisali, da im se u restoranu obezbedi veći izbor slatkiša, ukinutih nešto ranije zbog otkrića bacila. Kolači su stigli na prve stranice novina, baš kao i gest šefa poslaničke grupe DOS-a Čedomira Jovanovića da se pred Skupštinom nacrta pešačka zebra, kako poslanici ne bi morali da pešače 20-tak metara dalje ili da prelaze ulicu na nedozvoljenom mestu. Nova zebra je na ulici osvanula sutradan, a zatim na prvim stranicama novina. Gest je dočekan na nož, a zatim se renovirala Ulica kralja Milana, pa je zebra postavljena nekako na pola puta između starog mesta i Čedinog.

U nekoliko navrata poslanici su podizali svoje plate i to je nailazilo na osudu javnosti. Pogotovo kada se povišica poklapala s odbijanjem i cicijašenjem Vlade oko poveća zarade "budžetskim korisnicima", zdravstvu, školstvu... Neprijatno je bilo i članovima Administrativnog odbora da donose odluke o platama, pa su se trudili da što više zaobiđu novinare.

U udarnim vestima nisu bili samo usvojeni zakoni i rasprava o njima, nego su ih stalno "dosoljavale" svađe, optužbe i incidenti. Pamtiće se bar dva, u kojima su učestvovale žene. Prvi kada je poslanica SRS ljutito povukla mikrofone, a drugi kada je njena koleginica polila vodom predsednicu parlamenta Natašu Mićić. Ali, i kada su se žestoko dokačili poslanici SSJ i radikala, optužujući se međusobno za veze s bivšima, kriminal...

Pred kraj godine u nekoliko novina su se pojavile intrigantske slike Nataše Mićić dok izlazi iz službenog automobila i na kojima se u prvom planu vide njene noge. Zasmetalo puritancima, ženama, njoj samoj. Posle toga, u Skupštini je viđena neraspoložena, nenašminkana i u dubokim čizmama, što odudara od elegancije kojom, inače, zasenjuje.

Ne bi trebalo, međutim, zaboraviti da su poslanici i vredno radili, kada su imali kvorum. Tako su usvojeni Zakona o univerzitetu, o osnovnoj i srednjoj školi, a s izuzetkom pažnje se pratilo uvođenje veronauke u škole, zatim omnibus zakona koji su Vojvodini vraćali autonomna prava i obaveze. Ili, da je ukinuto PIV Kosova, pa smrtna kazna, a maksimalna robija određena na 40 godina, ili da je donet zakon da svaka porodica dobije od države za rođenje deteta od 50.000 - 120.000 dinara. Ili, da su smanjeni porezi na finansijske transakcije, da je usvojen paket poreskih zakona, kao i nekoliko reformskih i o budžetu, trezoru... Uostalom, Skupština je održala 11 sednica u trajanju od ukupno 78 radnih dana, redovnih 6 i vanrednih 5. Razmatrala je 228 predloga akata, od kojih je 67 podnela Vlada, 12 narodni odbori, 78 poslanici i 21 ostali. Pretresli su 2845 amandmana. Rezultat: usvojeno 47 zakona i 17 odluka i drugih akata.

Tokom protekle godine u nekoliko navrata je dopunjavan i menjan Poslovnik o radu parlamenta, zbog dela koji je trebalo da disciplinuje zabušante i obezbedi kvorum. Opozicija i DSS su se tome oštro protivili, ističući da imaju pravo na opstrukciju, kao legitimno sredstvo parlamentarne borbe i ne pristajući na kvalifikacije iz DOS-a da je reč o neradu i nepoštovanju parlamenta. Nije pomoglo. Poslovnikom su jako zaoštrene kazne, prvenstveno uvrede, ali je još važnije što je usvojeno pravilo po kome je za raspravu na sednici dovoljno 86, umesto 126 narodnih poslanika. Određen je poseban dan za glasanje, kada kvorum čini većina, znači 126 prisutnih poslanika.

Kuriozitet je da sednice Skupštine nijednom nisu počele u zakazano vreme, da se redovno kasnilo po najmanje 40-tak minuta do sat i po. Osim toga nikada javnost nije mogla da sazna koliko zarađuju narodni poslanici, izuzev ako neko ne misli da je osnovna plata i ono nešto dodataka, jedino što prime na blagajni.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^društvo

16:30h

Dosije: Šta su i kako u protekloj godini radili narodni poslanici u Skupštini Srbije

16:38h

U Srbiji nezaposlenost porasla za 15,7 procenata

      


FastCounter by LinkExchange