[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 28.12.2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


B A T O Č I N A

Iliri su u ovim krajevima dočekali Rimljane

I selo, i varošica i grad

Grad je dobio ime po ratničkom batu konjskih kopita

Tragovi života ljudi na području Batočine i Lepenice potiču još iz doba paleolita i neolita, pa sve do Rimljana i doseljavanja Slovena u ove krajeve. O tome svedoče brojni arheološki lokaliteti, od kojih je najznačajniji onaj na Jerininom brdu kod mesta Gradac.

Rimski grad na Jerininom brdu imao je dvojaku ulogu: branio je ulazak iz Moravske doline i čuvao mir u bližoj okolini. Oko grada se bilo razvilo veće naselje, koje se širilo s obe strane Lepenice i obuhvatalo i selo Žirovnicu. Sa mnogo sigurnosti tvrdi se da su ovde Iliri živeli i Rimljane tu sačekali a o tome svedoče obilni nalazi rimskih cigala i nakita, pronađenih na ovom području. Ovaj lokalitet je pod posebnom zaštitom zakona kao značajan spomenik kulture.

U drugoj polovini dvanaestog veka srpski vladar Stefan Nemanja priključio je Lepenicu srpskoj srednjevekovnoj državi, darovavši je manastiru Hilandar. Utvrđenje Gradac bilo je upravno sedište Lepeničke župe.

Prvi put u istorijskim izvorima grad se pominje 1476. godine u turskim tefterima. Da su Turci iz osnova zaista podigli Batočinu, dali bi joj turski naziv kako to uvek čine. Pada u oči da je mesto nazivano i selom, i varošicom i gradom.

Varošica od 1872. godine

Batočina je ukazom kneza Milana Obrenovića proglašena za varošicu 21. septembra 1872. godine. Još 1846. Batočina je predlagana za sedište sreza, a 1866. godine proglašena je selom, jer nije imala uslove za zvanje varošice. Posle nekoliko godina, u molbi Ministarstvu unutrašnjih dela, Batočinci navode kako je grad bio drag još knezu Milošu, tu je on podigao konak, sad ima 26 radnji i četiri mehane podignute po zvaničnim propisima, te zadovoljava zakonske uslove za promenu zvanja.

Osnivanjem nove srpske države početkom 19. veka, Batočina se razvija kao varošica, 1812. imala je 22 domaćinstva, a 1825. pedeset domaćinstava.

Prema jednoj legendi, Batočina je dobila ime po batu konjskih kopita po vršnom kamenju koji se čuo i danju i noću u ravnini. To vojno pogledište na visoravni Pomoravlja nalazilo se u nadovezu Jerininog brda. Prema drugoj verziji Batočina je dobila ime po zemljištu po kome je vodoplavno teklo blato, točilo se između drveća i preko niskog rastinja i to mesto je najpre nazvano Blatina ili Blatočina, a kasnije su se tu ustalila i kućišta pa je mesto dobilo naziv Batočina .

Izgradnjom železničke pruge Beograd - Niš 1884. i pruge Lapovo - Kraljevo 1886. godine dolazi do ubrzanog razvoj ovog područja.


vesti po rubrikama

^Srbija u 21. veku

B A T O Č I N A

15:08h

Iliri su u ovim krajevima dočekali Rimljane

15:16h

Predsednik IO SO Srđan Biorac: JUL izgubio vlast, DS u opoziciji

15:24h

Privreda u kombinaciji industrija - poljoprivreda

15:31h

Privreda čeka aukciju

15:40h

Istorija iz srca Šumadije i šumadijskog pobrđa

15:47h

U slivu Lepenice

15:55h

DP "Straževica" uspešno posluje

16:03h

Paleolitska pećina

16:11h

Iguman sagradio manastir

 FastCounter by LinkExchange