[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 19.12.2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bela kuća sprema odgovor na irački izveštaj

Još malo strpljenja

VAŠINGTON (Beta-AP/Rojters) - Savetnici američkog predsednika Džordža Buša predlažu da on oglasi da je Irak prekršio rezoluciju UN o razoružanju, tvrde zvaničnici administracije i dodaju da oni, ipak, takvo kršenje ne smatraju direktnim povodom za rat.

Savetnici Bušu treba da podnesu izveštaj o poželjnim opcijama odgovora na iračku deklaraciju o programu nuklearnog, hemijskog i biološkog naoružanja, koja ima 12.000 strana. Bagdad je prema odredbama rezolucije 1441 bio dužan da dostavi izveštaj o svom programu naoružanja za masovno uništenje koji je jedan zvaničnik, blizak konsultacijama unutar administracije, nazvao "odličnom šalom".

I dalje bez dokaza

Za sada nema nikakvog dokaza o razvoju nuklearnog programa u Iraku od 1998, izjavio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (AIEA) Mohamed El Baradej, čija agencija učestvuje u radu misije UN za kontrolu naoružanja u Iraku.
"Nema znakova da je bilo promena na instalacijama od 1998", kada su izvršene poslednje inspekcije eksperata UN, rekao je El Baradej.

Taj zvaničnik kazao je da su Bušovi savetnici došli do zaključka da deklaracija sadrži mnoge praznine, pod čim podrazumevaju odsustvo podataka o iračkom programu biološkog i hemijskog oružja nakon 1998. i negiranje postojanja nuklearnog programa na teritoriji Iraka.

Među zvaničnicima administracije bilo je i razgovora da se objavi da u izveštaju postoji "materijalna greška", što bi prema merilima američkog predsednika bilo dovoljno pravno opravdanje za pokretanje vojne intervencije. Bušovi savetnici se, zapravo, pripremaju da mu predlože da pokaže strpljenje i dozvoli inspektorskoj misiji UN da nastavi rad na terenu i da, istovremeno, iskoristi nedostatke u deklaraciji za povećani pritisak na UN i Irak.


vesti po rubrikama

^svet

17:04h

Buš objavio početak izgradnje novog antiraketnog sistema

17:10h

Vašington: Stručnjaci sumnjaju u efikasnost antiraketnog štita

17:17h

Dvodnevna žalost u Španiji

17:22h

Odlukom Ustavnog suda Nemačke: Ne važi zakon o useljenju

17:29h

Indija: Smrt za pomagače

17:36h

Bela kuća sprema odgovor na irački izveštaj

 FastCounter by LinkExchange